sobota 26. listopadu 2022 | Adam Čuba

Vyrovnaná bitva se šťastným koncem. Junioři gólem v závěru přetlačili Olomouc

Zlínští junioři navázali na slušnou formu z předešlých týdnů. Výbuch v Hradci na začátku týdne odčinili vybojovaným vítězstvím proti Olomouci. Berani se během druhé třetiny dostali do slibného vedení 2:0, nicméně hosté se stačili ještě do přestávky vrátit do zápasu a vyrovnat. Zápas tak rozsekl až tři minuty před koncem Richard Marek. Gólem se dále blýskli nejlepší střelec soutěže Lukáš Heš a z trestného střílení se také Šimon Frömel.

26. kolo / sobota 26. 11. 2022 / 12:00
Berani Zlín Zlín - HC Olomouc Olomouc
3:2
(0:0, 2:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 26. Frömel (TS), 31. Heš (Chludil), 57. Marek (Burian) – 31. Fasner (Kuchta, Panáček), 40. Belan (Matašovský, Kučera). Rozhodčí: Obadal, Maršálek – Smetková, Blažek. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 55. Střely na branku: 42:30. Průběh utkání: 0:0, 2:0, 2:2, 3:2.

Berani Zlín: Synek – Šišák, Burian, Nábělek, Hamrla, Špaňhel, Zavřel, Velikovský – Kaláč, Tomek, Babulík, Pilát, L. Heš, Frömel, Marek, Matúšú, Chludil, Sadovikov, Čechmánek, Ramert.

HC Olomouc: Nowak – Drábek, Sedláček, Dvořák, Panáček, Tomiga, Kočí – Kučera, Kuchta, Belan, Havel, Izák, Matašovský, Tomeček, Fasner, Vodlan, Kusak, Pigl, Ruda.

Berani byli v první třetině o kus aktivnější, nicméně nějaké větší šance si tvořili jen těžko. Blízko gólu byla v 5. minutě dvojce Lukáš Heš a jeho jmenovec Lukáš Chludil, ovšem první jmenovaný před poloodkrytou klecí nedokázal zpracovat poskakující kotouč. Ševci šli následně po energické akci ex-zlínského útočníka Michala Tomečka do čtyř, domácí se však dokázali relativně v klidu ubránit, v samotném závěru si Chludil s Čechmánkem dokonce zaútočili a vybojovali přesilovku tentokrát pro žlutomodré barvy. Do největší šance se dostal po pěkné kombinaci střílející Šimon Frömel, branku ohrozil i Lukáš Heš, brankář Antonín Nowak však podržel svůj tým. Na druhé straně se z dálky neprosadil obránce Adam Dvořák, a do kabin se tak šlo za bezbrankového stavu 0:0.

Na startu prostřední části hry si mladíci z Baťova města opět zahráli v početní převaze. Nejvíce svými dvěma nepříjemnými pokusy zahrozil obránce Matěj Zavřel, jenomže hostující gólman si s oběma střelami dokázal poradit. Ve 25. minutě bylo ve zlínský prospěch nařízeno trestné střílení, kterého se ujal Šimon Frömel. A domácí lídr se těžké role zhostil náramně, přesná střela na vzdálenější tyč znamenala vedení 1:0! Netrvalo dlouho a už to bylo o dvě branky! Lukáš Chludil přihrál Lukáši Hešovi, jenž po pohledné akci nekompromisně zapsal svůj už osmnáctý zářez v sezoně!

Hanáci si na skvělou pasáž Zlína připravili odpověď. Od gólu na 2:0 neuplynula ani minuta a bylo sníženo. Kotouč se po souboji za brankou neočekávaně odrazil zpět k levé tyči, odkud jej Matyáš Fasner doklepl přes přesouvajícího Synka do sítě. Hosté byli na koni, vyrovnání měl po chvíli na hokejce do brankoviště sjíždějící Adam Havel. Zanedlouho po něm hrozila přesilovková letka Kohoutů důrazem před Tobiášem Synkem, jenž ale puk za svá záda nepustil. Minutku před koncem druhé třetiny už ale strážce domácí svatyně kapituloval. Marek Maašovský nahodil od modré čáry a Jakub Belan si tváří v tvář Synkovi poradil - 2:2.

Dlouho to vypadalo na plichtu, za Berany sice zahrozil do samostatného nájezdu unikající Richard Marek nebo Jan Ramert, jenž při své dorážce trefil boční síťku, nicméně nic moc dalšího jsme v závěrečné části hry neviděli. A pak žlutomodří z ničehonic udeřili! V čase 56:38 se na kotouč dostal Richard Marek, jenž kus černé gumy vyloženě dotlačil do sítě! Na zlínské lavičce vypukla euforie. Luboš Jenáček si ihned po vstřeleném gólu vybral oddechový čas aby svým svěřencům naordinoval strategii na poslední minuty. A vyplatilo se – Berani soupeře v podstatě k ničemu nepustili a berou všechny tři body, které je v současné chvíli posouvají na průběžné deváté místo v tabulce.

Další duel čeká juniory příští týden v pátek, kdy pojedou do Brna. Od 13:00 je čeká v moravské metropoli derby proti Kometě.

Ohlasy trenérů

Martin Hamrlík (PSG Berani Zlín): Dnes musím pochválit týmový výkon. Bylo to velice těžké utkání na psychiku. Věděli jsme, že Olomouc v posledních zápasech hrála velice dobře a to se potvrdilo. Podržel nás gólman Tobiáš Synek, bylo to vyrovnané až do konce. Dnes jsme nebyli lepší, ale šťastnější.

Richard Brančík (HC Olomouc): Nám se zápas hodnotí těžce. Prohráli jsme vinou smolného gólu, když se kotouč nešťastně odrazil. Jinak jsme byli se hrou týmu spokojeni. Za mě to bylo utkání, kterému by slušela remíza. Hrálo se nahoru dolů. Sice jsme párkrát vypadli ze systému, nicméně jak říkám, s předvedenou hrou jsme byli až na pár momentů spokojeni. Je to škoda, sahali jsme na body a věřili jsme, že to zvládneme. Bohužel to dnes nevyšlo.