neděle 16. dubna 2023 | Redakce

Famózní Daniel Huf dlouho držel Berany ve hře, první barážový bod ale nakonec bere Kladno

Zlínští Berani se dnes poprvé utkali s kladenskými Rytíři v baráži o extraligu. Soupeř byl sice po většinu času aktivnější, nicméně narážel na zeď jménem Daniel Huf! Žlutomodrý gólman podal až heroický výkon, dlouho držel svůj tým nad vodou a nakonec z toho bylo ještě pořádné drama! Berani už ale vyrovnat nedokázali a padli nejtěsnějším možným rozdílem 0:1. Do sestavy se poprvé od třetího semifinále s Třebíčí vrátil kapitán Pavel Kubiš!

1. BAR / neděle 16. 4. 2023 / 16:00
Rytíři Kladno Kladno - Berani Zlín Zlín
1:0
(0:0, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 44. Indrák (Klepiš, Slováček). Rozhodčí: Hribik, Kika – Hynek, Hnát. Vyloučení: 2:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5200. Střely na branku: 40:22. Průběh utkání: 0:0, 1:0.

Rytíři Kladno: Brízgala (Bow) – Babka, Cibulskis, Veber, Slováček, Sotnieks, Ticháček – Jágr, Plekanec (C), Kubík – Indrák, Klepiš (A), M. Procházka – Zikmund (A), Filip, Michnáč – Bláha, Pytlík, Beran – Brodecki.

Berani Zlín: Huf (Kořének) – Husa, Gazda (A), Novotný, Zbořil, Suhrada, Riedl, Talafa – Kubiš (A), Sadovikov, Köhler (C) – Kratochvíl, Kindl, Z. Sedlák – Lang, P. Sedláček, Mrázek – Frömel, Hejcman, Pospíšil.

Zápas začali aktivněji kladenští, nicméně jen málo střel bylo skutečně nebezpečných, na většinu z nich Daniel Huf viděl. Po pár minutách sice zaplul kotouč do sítě, jenomže tahle branka jednoduše nemohla platit, jelikož kus černé gumy se za Hufova záda dostal vinou nadzvednuté konstrukce.

I nadále byli více na puku Rytíři. I Berani ale uměli zahrozit! Obránce Zbořil dvakrát vypálil od modré čáry, nicméně pokaždé trefil pouze blokujícího Procházku… Následně se na brankovišti snažil prosadit Bedřich Köhler, podobně to zkusil i Sedláček. Na druhé straně pálil z mezikruží Zikmund. Ve velké šanci pak byl v přečíslení Zdeněk Sedlák, jenž už pomalu zvedal ruce, trefil ale jen boční síťku.

Prosadit se v dalším průběhu třetiny snažil Michnáč, jenž byl ale dobře stínován hostujícími obránci a následně mířil jenom doprostřed brány. O chvíli později vytasil Daniel Huf famózní zákrok, když vychytal Procházku, který dostal nezištný pas zpoza brány od Indráka.

Berani museli v 17. minutě do čtyř, oslabení ale zvládli výborně. Trochu vzruchu sice zařídil Kubík a po něm Jágr, oba pálili z kruhu. V závěru ještě zabojoval Lang, jenž nabral rychlost a z blízka pálil na překvapeného Brízgalu. V poslední vteřině se prosmýkl do šance Pospíšil, jenž také vymetl horní růžek branky. Mezitím ale zazněl klakson a bylo po třetině… Pospíšil svým zakončením ještě pořádně rozlítil všechny soupeře, především pak mladého obránce Ticháčka. Vše bylo nakonec vyřešeno vzájemným vyloučením obou kohoutů. Na neuznané góly to tedy po úvodní dvacetiminutovce bylo 1:1, na ty regulérní jsme si ale museli ještě počkat.

V průběhu prostřední části hry byli opět aktivnější Rytíři, v jejich prospěch mluvila třeba i statistika vyslaných střel, když na zlínskou bránu vypálili za 40 minut už pětatřicetkrát! Tahle pasáž patřila jednoznačně brankáři Danielu Hufovi, jenž výtečně vyřešil dvě přečíslení 2 na 1, Kubíkovu střelu z otočky, další ránu Adama Kubíka tentokrát při přesilovce a poradil si i s Michnáčovou tutovkou! Zlínskému gólmanovi pomohla také důsledná obrana, za zmínku stojí dvě kvalitně odbráněná oslabení nebo třeba dobrý defenzivní zákrok Darka Hejcmana, jenž vypíchl kotouč před poloprázdnou bránou.

Směrem dopředu to ale z beraního pohledu nebylo nic moc. Do slušné šance si najížděl Kubiš, toho ale zastavil hvizd rozhodčích, pas Mrázka na Langa byl pro změnu zblokován. Trenér Miloš Říha tak v závěru periody zkusil zamíchat útoky, Martin Lang například začal naskakovat s Kindlem a Kratochvílem.

Obrázek hry se v závěrečné části hry příliš nezměnil. Naopak, Kladno bylo i nadále útočnějším týmem. Už po pár vteřinách byl v tutové pozici z druhé vlny najíždějící Veber, Zikmund pak orazítkoval tyč. Následovala další série nebezpečných domácích pokusů, Daniel Huf ale vše vyřešil. Zlínský gólman kapituloval až ve 44. minutě, kdy byl na brankovišti chviličku volný Miroslav Indrák1:0.

Za pár minut mohlo být ještě hůře, Kubíkova teč letěla těsně mimo tři tyče a Indrák ve svém individuálním průniku naštěstí nezakončil. Za Berany zahrozil v ojedinělém výpadu Daniel Gazda.

Žlutomodří museli už nutně zabrat a tak se vrhli do útoku. Pavel Kubiš byl v nebezpečné pozici před bránou, Daniel Gazda užuž střílel, jenomže v rozhodujícím okamžiku upadl…

S vypjetím posledních zbytků sil zavařili Berani soupeře při power play. Spoustu prostoru na ledě dostal v rozhodujících okamžicích Stanislav Sadovikov, nebezpečně pálil Zbořil a hned třikrát ostrostřelec Gazda. Gól visel ve vzduchu, jenomže Zlínu docházel čas.

Kladno se nakonec ubránilo a díky nejtěsnější možné výhře bere první bod barážové série. Za Berany zářil brankář Daniel Huf, ani jeho výkon ale nakonec úspěch pro tentokrát nepřinesl. Odveta je na programu hned zítra, hraje se opět v Kladně a to od 18:00. Duel bude možno sledovat živě na ČT SPORT.

Fotogalerie