sobota 30. března 2024 | Adam Čuba

Postupujeme do FINÁLE! Berani počtvrté srazili Litoměřice a ovládli semifinále

Zlínští Berani dnes sehráli sedmé, rozhodující semifinále. A to zvládli na výbornou, díky skvělému výkonu vyhrávají 4:0 a postupují do finále Chance ligy! Dnes se v zápase podpořeném velmi dobrým defenzivním výkonem, zaskvěl především finský obránce Aleksi Salonen, který dvěma přesnými zásahy v první třetině položil základ pro důležitou výhru. Daniel Huf neinkasoval už 120 minut a v klíčové fázi sezony se tedy dostává do vynikající formy. Na programu je nyní finále, první dva duely se odehrají v úterý a středu na Lapači, ve Zlíně hrajeme v sobotu a neděli.

0:4
(0:2, 0:2, 0:0)
Branky a nahrávky: Salonen (Sadovikov, Sedláček), 11. Salonen (Sadovikov), 24. Salmio (Paukku, 25. Šlahař (Süss, Werbik). Rozhodčí: Petružálek, Kika – Jindra, Malý. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1750. Střely na branku: 29:38. Průběh utkání: 0:0, 0:4.

HC Stadion Litoměřice: Cichoň (Šatný) – Tůma, Jebavý, Krutil, Benda, Tomek, Husák, Černohorský – Costa, Jícha, Kordule – P. Svoboda, Kuťák, Ton – Sihvonen, Korkiakoski, Plos – Poppel, M. Vitouch, Cikhart.

Berani Zlín: Huf (Kořének) – Salonen, Riedl, Čáp, Warg, Zbořil, M. Novotný, Suhrada – Paukku, Holík, Salmio – Süss, Werbik, Šlahař – Z. Sedlák, Kindl, Novák – Köhler, Sadovikov, P. Sedláček.

Do první třetiny vletěli Berani s velkou vervou, prezentovali se aktivním přístupem a dobrým pohybem, v důsledku toho si Kališníci nebyli schopni směrem dopředu vytvořit mnoho šancí. Zato naši hokejisté pořádně hrozili, už ve třetí minutě si sjel na kruh Aleksi Salonen, Sadovikov finského beka vybídl a ten otevřel skóre utkání – 0:1. V další velké šanci se zjevil kapitán Köhler, jeho pokus proskákal těsně vedle tyčky.

V čase 10:50 se na středu hřiště opět napřáhl Aleksi Salonen, jeho bomba z dálky překvapila Cichoně a zapadla do sítě. Elitní zlínský bek tedy udeřil podruhé za deset minut, dal svůj první i druhý gól v play off. Přicházely i další možnosti, Süss trefil tyčku, Pavel Sedláček se vytočil zpoza brány a zakončoval. Stadion se dopředu dostával jen těžko a když, vše zvládali řešit naši obránci, případně Daniel Huf.

Do druhé třetiny potřebovali domácí vstoupit jinak. Zdálo se, že se to povedlo, hned v prvním střídání Costa pořádně protáhl Dana Hufa. Jenže následovala další zlínská smršť! Novák nejprve trefil tyčku, pak už Paukku vysunul Salmia, ten dloubl do puku a kus černé gumy obloukem zapadl až do sítě – 0:3. Mikko Salmio tedy vsítil už osmou branku v play off a opět se přiblížil dosavadnímu králi střelců vyřazovací části Tomáši Harkabusovi (13 gólů).

Nedlouho poté navíc Süss elegantní kličkou odstavil obránce, vyzval Jakuba Šlahaře a ten brankáře Cichoně propálil počtvrté. Berani si také zahráli dvě přesilové hry, v té byl nejblíže úspěchu dnes velmi aktivní Jan Süss, který ale z mezikruží skórovat nedokázal. Mladému domácímu týmu se nedala upřít snaha, pod tíhou okamžiku však začal vyrábět chyby. Jednu takovou mohl po Krutilově zaváhání potrestat opět Süss, tomu však dnes zatím přáno nebylo.

Kališníci každopádně pořádně zatopili Beranům ve své přesilovce, tady zlínský tým podržel Daniel Huf, který tedy i po čtyřiceti minutách držel čisté konto, vyřešil třeba Korduleho i Tůmův pokus.

Třetí třetina byla z litoměřického pohledu nejaktivnější. Na branku Kališníci vypálili hned 12x, nicméně Daniel Huf ukázal velkou jistotu, kotouče z něj nevypadávaly. Zuby si na zlínském gólmanovi vylámal Kordule, který hned v úvodu periody mohl ze závaru zamést puk do sítě, později třeba Costa nebo Kuták. Berani nasadili spíše udržovací taktiku, nikam se zbytečně nehnali a hru dokázali kontrolovat. I tak zmiňme slušnou šanci Salmia, který se protáhl až před bránu, jeho parťák Jesse Paukku se zase snažil před Cichoně proháčkovat středem. Slušnou střeleckou pozici z pravého kruhu měl i Jan Süss, který pečlivě mířil, dnes mu ale gól zkrátka nebyl přán.

Na závěr vzdejme hold také soupeři z Litoměřic, který ve své historicky nejlepší sezoně dokázal náš tým pořádně trápit. Vítězí ale Berani, konkrétně 4:0 a celkově 4:3 na zápasy! Ve finále vyzve žlutomodrý výběr Vsetín, s odvěkým rivalem změříme síly přesně po roce. První duely jsou v plánu na Lapači v úterý a středu, ve Zlíně se hraje v sobotu a neděli.


Ohlasy trenérů

Jan Srdínko (Berani Zlín): Máme obrovskou radost, byla to nesmírně těžká série. Musím složit poklonu také soupeři, mladí kluci, nesmírně houževnatí. Nám to ukázalo cestu, jakým způsobem hrát, jak se na to připravit. Jsme za to nesmírně rádi.

Fotogalerie