úterý 03. září 2019 | Zlin Press - Roman Ordelt

Berani porazili Trenčín v duelu hraném tři na tři čtyřmi góly v závěru

Zlínští hokejisté si připsali v přípravě před startem extraligy druhou výhru. V přátelském utkání hraném netradičně ve formátu tři na tři na 45 minut čisté hry porazili účastníka slovenské Tipsport ligy HK Dukla Trenčín 6:2. Utkání se hrálo v Brumově-Bylnici v rámci desátého výročí otevření místního zimního stadionu. Žižka a spol. o výhře v netradičním duelu rozhodli čtyřmi góly ve třetí třetině. Atraktivní utkání na česko-slovenském pomezí mělo slušné tempo a přineslo řadu šancí na obou stranách. Góly dali Pavel Kubiš 2, Tomáš Žižka, Jakub Šlahař, David Nosek a Štěpán Fryšara. Generálkou před startem extraligy bude pro tým PSG Berani Zlín ve čtvrtek 5. září zápas na ledě Komety Brno.

příprava / úterý 3. 9. 2019 / 17:00
HK Dukla Trenčín Trenčín - Berani Zlín Zlín
2:6
(0:1, 2:1, 0:4)
Branky a nahrávky: 16. min Mikyska (Stacha, Štach), 19. Lapšanský - 3. Žižka (Köhler), 17. Šlahař (Freibergs, Okál), 32. Nosek (Okál), 33. Fryšara (Popelka), 41. Kubiš (Nosek), 43. Kubiš. Rozhodčí:. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: . Střely na branku: 38:20. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:6.

HK Dukla Trenčín: Valent (23. min Tomek) - Štach, Mikyska, Alderson - Bokroš, Lapšanský, Coughler - Kajínek, Sojčík, Luhový - od 23. min Starosta, Bartovič, Valach - Sládok, Radjenovic, Chromiak - Dužek, Švec, Hlinka - Rajnoha, Stacha, Jakubec. Trenéři: Pardavý, Frühauf.

Berani Zlín: Kašík – Freibergs, Gazda, Řezníček, Buchta, Žižka, Nosek – Honejsek, Fořt, Šlahař, Kubiš, Ondráček, Okál, Köhler, P. Sedláček, Szturc, Fryšara, Popelka, Dufek. Trenéři: Stavjaňa, M. Hamrlík, Hrazdira.

Aktivněji začal netradiční formát utkání Trenčín, ale střelecký účet utkání otevřeli ve 3. minutě Berani zásluhou kapitána Žižky, který ranou z pravého kruhu překonal trenčínského gólmana Valenta. Dukla hrála v závěru 5. minuty úvodní přesilovou hru, když na trestnou lavici zamířil Nosek. Při klasické hře pět na čtyři se skóre nezměnilo, všechny střely pochytal brankář Kašík. Hráči měli na ledě nezvykle mnoho prostoru, přesto zaplněný zimní stadion v Brumově-Bylnici viděl v první třetině pouze jeden gól. Zlínské vedení mohl navýšit ve 12. minutě ze samostatného úniku Sedláček, ale v rozhodující chvíli mu kotouč přeskočil čepel hole.

Góly začaly více padat ve druhé třetině. Hned půl minuty od úvodního vhazování Trenčín vyrovnal. Berani strhli vedení za pouhých 48 vteřin opět na svou stranu, když autorem branky byl Šlahař. Za půldruhé minuty svítil na ukazateli skóre opět vyrovnaný stav, do úniku se prodral Lapšanský a chladnokrevně zavěsil kotouč do Kašíkovy sítě. Dukla hrála po krosčeku Honejska druhou přesilovku, naštěstí stav zůstala nezměněn. Ve 22. minutě Okál minul ve slibné pozici bránu. Zlínští si zahráli poprvé přesilovku ve 26. minutě po podražení Sládoka. Pumelici Noska zastavila tyč a šanci Fořta střídající brankář Tomek zneškodnil.

Zlín využil na začátku třetí třetiny přesilovku, když potrestal za pouhých šest vteřin faul Kanaďana Radjenovice. Pod horní břevno se neomylně trefil zkušený obránce Nosek. Berani poprvé navýšili vedení na rozdíl dvou gólů ve 33. minutě, skvělou kličku předvedl Fryšara a umístil kotouč do trenčínské sítě. Berani hráli poté dvě přesilové hry v řadě, ale při hře pět na čtyři si během čtyř minut nevytvořili žádnou šanci a odmítli navýšení dvoubrankového náskoku. Ujala se ve 41. minutě střela navrátilce do sestavy Kubiše. Závěr utkání patřil jednoznačně Beranům. Druhou přesilovku využil ve 43. minutě Kubiš, když jeho parádní střela zapadla pod víko Tomkovy svatyně. Trenčín hrál v závěru utkání dvojnásobnou přesilovku pět na tři, ale vylámal si zuby na výborném Kašíkovi. Zlínský gólman měl i štěstí, neboť ho zachránila tyčka. Berani si připsali po zásluze druhou výhru v přípravě před startem extraligy.

Zlínští vyhráli i v doplňkových samostatných nájezdech, rozhodující nájezd proměnil obránce Buchta.

Samostatné nájezdy: 1. série Valach +, Šlahař +, 2. série: Radjanovic -, Szturc -, 3. série: Jakubec -, Kubiš -, 4. série: Chromiak -, Freibergs -, 5. série: Bartovič -, Buchta +.

Ohlasy trenérů

Antonín Stavjaňa (hlavní trenér PSG Berani Zlín): "Pro oba týmy byl tento zápas neznámá. Nevěděli jsme přesně, jak se utkání v tomto nezvyklém formátu vyvine. Trenčín zvolil sestavu na dvě poloviny, zatímco my jsme nasadili šest obránců a dvanáct útočníků. Těžko říci, co je lepší. Každopádně bylo velmi obtížné hrát přesilovky na tomto malém rozměru kluziště. My jsem v nich uspěli a dali důležité góly. Jsme velmi rádi za vstřelené góly ve třetí třetině, konečně nám to tam začalo padat. S Palmbergem to ještě není po zdravotní stránce optimální. Proti Kometě si přejeme postavit sestavu do úvodních extraligových kol a zvažujeme, zda Rickarda nasadíme. Na druhou stranu odpočinek a lehký trénink hráči prospěje nejvíce, uvidíme ve čtvrtek. Palmberg bude ve druhé verzi přesilovek a chceme si tohle složení vyzkoušet v ostrém zápase. Pavla Kubiše doktoři již pustili do utkání, i když ještě čeká na výsledek vyšetření, ale cítil se připraven hrát. Jirka Ondráček to chtěl na malém kluzišti zkusit a bylo pro něho určitě dobře, že po dlouhé pauze nastoupil."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY