čtvrtek 24. září 2020 | Lukáš Mihal

Dorostenci po přestřelce prohráli úvodní zápas s Kometou

Dorostenci začali sezonu o týden později oproti ostatním extraligovým týmům. Na úvod je čekal náročný souboj s ambiciózní Kometou. Zpočátku se více dařilo Beranům, kteří se brzy dostali do vedení. Brno se ale rychle oklepalo a předvedlo bleskový obrat. Na ten Zlín ješte dokázal zareagovat, ale to bylo v konečném součtu víceméně vše, co zvládl. Brňané totiž následně opět odskočili – tentokrát do výraznějšího vedení, které si bez větších problémů udrželi. V závěru ještě přidali další dvě branky a v klidu si došli pro tři body.

3. kolo / čtvrtek 24. 9. 2020 / 18:00
HC Kometa Brno Kometa Brno - Berani Zlín Zlín
7:3
(5:3, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 3. Otava, 5. Boltvan (Linka, Němec), 12. Šantora (Němec, Boltvan), 12. Linka (Svoboda, Šantora), 14. Nekvapil, 54. Nesvadba (Barčák, Nekvapil), 60. Pigl (Nekvapil) – 2. Stuchlík (Holba), 10. Matúšů (Holba), 14. Matúšů. Rozhodčí: Antonín – Vašíček, Kráľ. Vyloučení: 7:8. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 102. Střely na branku: 39:29. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 5:2, 5:3, 7:3.

HC Kometa Brno: Schnattinger – Svoboda, Zubíček, Máša, Ulbricht, Berčák, Němec, Eich – Pigl, Kos, Linka, Šantora, Nekvapil, Otava, Rakus, Horký, Boltvan, Nesvadba.

Berani Zlín: Málek – Žižka, Stuchlík, Sýkora, Mojžíš, Špaňhel, Šišák – Jecho, Tomeček, Ramert, Horský, Holba, Kaláč, Heš, Matúšů, Babulík, Leška.

První perioda byla na branky hodně bohatá. Oba celky se dohromady trefily osmkrát. Už ve druhé minutě hry šli do vedení hosté. Martin Holba vystřelil puk z levého kruhu pro vhazování. Domácí brankář kotouč nezkrotil v lapačce a vypadl mu do brankoviště, kde se nejrychleji zorientoval Libor Stuchlík - 0:1. Kometa dokázala odpovědět o minutu a půl později, to se trefil Roman Otava, který zakončil rychlý protiútok střelou k levé tyči zlínské brány - 1:1. O minutu později už Brno vedlo. František Němec vyslal po levé straně Štěpána Linku, který si dojel k bráně a poslal puk k druhé tyči, kde rychle zakončil puk za přesunujícího se brankáře Adam Boltvan - 2:1. Gólová radost utichla pouze na pět minut. Těsně před polovinou třetiny vyrovnal za Zlín Václav Matúšů - 2:2.

Kometa dostala výbornou šanci dostat se opět do vedení, protože rychle po sobě byli vyloučeni dva hráči Zlína. Přesilovku pět na tři využil velmi rychle Tomáš Šantora, který prostřelil Málka nad pravým betonem - 3:2. Kometa dohrávala ještě klasickou přesilovku, jež proměnil Štěpán Linka, když prostřelil hostujícího maskovaného muže - 4:2. Brňané stále neměli dost a hnali se za další brankou, která přišla v čtrnácté minutě. Michal Nekvapil obral soupeře o puk v útočném pásmu a pohotovou střelou nedal Málkovi šanci - 5:2. Zlín na pátou branku reagoval šest minut před koncem. Václav Matúšů vyhrál vhazování ve středním pásmu, dostal se přes všechny hráče Brna a svůj únik zakončil bekhendovým blafákem nad lapačku Schnattingera - 5:3. Do kabin tak odcházela Kometa s dvoubrankovým vedením.

Druhou třetinu se již oba týmy více soustředily na obranu a bylo to znát. V úvodu mohl zvyšovat náskok Komety Kos, jenže zlínský brankář dokázal napravit své zaváhání a domácímu útočníkovi holí nedovolil skórovat. Chvíli se hrálo ve čtyřech hráčích na každé straně. Hra více vyhovovala Kometě, ale k výraznější šanci se modrobílí nedostali. Ani přesilové hry už nebyly tak účinné jako v první třetině. Kometa svou početní výhodu odehrála bez ohrožení branky. Hosté hráli přesilovku v závěru druhého dějství. Skórovat mohl Jecho, ale střelou z levého kruhu pro vhazování rozvlnil jen boční síť.

Poslední část hry začala šancí Beranů. Ti se dostali do úniku dva na jednoho, ale domácí obrana předvedla ukázkový návrat a z šance hostů nebylo nic. Brňané si vyzkoušeli v utkání i trestné střílení, které hlavní rozhodčí nařídil po faulu Stuchlíka na Pigla. Nájezd si vzal na starost Ondřej Kos, ale střelou nad levý beton neuspěl. Dlouho to vypadalo, že branky budou padat jen v první třetině. To však Brňané odmítli. Obránci Brna vyslali od modré čáry na bránu několik střel. Tu poslední Málek pouze vyrazil před sebe a ke kotouči měl nejblíže Viktor Nesvadba, jenž si vyjel do volnějšího prostoru a poslal puk do odkryté brány - 6:3. Definitivní tečku za utkáním pak udělal 35 vteřin před koncem sedmou brankou Martin Pigl.

Ohlasy trenérů

Marek Moskal (HC Kometa Brno): Začátek utkání byl hodně divoký. Nás trápí mezery v defenzivě, které nás trápily i v utkání s Přerovem. Na tom ještě musíme zapracovat. Vítězství nás těší, dali jsme dost branek, ale opravdu musíme zlepšit bránění.

Tomáš Jankovič (PSG Berani Zlín): Začali jsme dobře, dali jsme hned gól, ale Kometa pak ukázala kvalitu. Po první třetině to bylo 5:3, což je celkem divočina. Ve druhé třetině jsme se ještě dostali do zápasu a měli jsme šance. Bohužel to nevyšlo a Kometa zaslouženě vyhrála. My jsme nepředvedli dobrý výkon, ještě musíme zapracovat na spoustě věcí. Byl to náš první zápas, teď už to snad bude jen lepší.