pátek 01. října 2021 | Vojtěch Jurák

Junioři sahali v Plzni po bodech, nakonec o gól prohráli

Mladí Berani zahájili dvojzápas na západě Čech těsnou porážkou. Plzeňskou obranu, která dohromady v prvních šesti duelech soutěže inkasovala pouze dvakrát, dokázali Zlínští třikrát překonat. Ani to ale juniorům na body nestačilo. Nerozhodný stav zlomili domácí ve svůj prospěch v přesilové hře dvě a půl minuty před koncem, a Berani tak padli 3:4. V sobotu hraje zlínský výběr v Karlových Varech.

8. kolo / pátek 1. 10. 2021 / 17:00
HC ŠKODA Plzeň Plzeň - Berani Zlín Zlín
4:3
(1:0, 2:3, 1:0)
Branky a nahrávky: 19. Kopic (Slanina, Kremláček), 21. Kopic (Slanina, Dolhý), 30. Adamec (Kremláček, D. Soukup), 58. Ženíšek (Adamec) – 24. Horský (Ramert, Handl), 27. Luža (Frömel, Talafa), 31. Luža (Chludil). Rozhodčí: Valenta – Brejcha, Malý. Vyloučení: 2:3. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 52. Střely na branku: 45:23. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3.

HC ŠKODA Plzeň: Němeček – Houdek, Dolhý, Hamšík, Pánek, Kremláček, Malák – Kvasnička, Kopic, Adamec, Korčák, Dvořák, Slanina, Marcel, M. Soukup, D. Soukup, Ženíšek, Dáňa.

Berani Zlín: Synek – Kunst, Burian, Nábělek, Mikulík, Talafa, Riedl, Kráčalík, Sýkora – Ramert, Handl, Martinec, Horský, Masař, Frömel, Luža, Chludil, Laciga.

Utkání odšpuntovala přesilová hra domácích, avšak Zlín ji zvládl perfektně a prakticky nepustil domácí ke střele. Až později při hře pět na pět Plzeňští zahrozili, to když se hezky prokličkoval k Synkovi Slanina. Zlínský gólman ale jeho bekhend udržel. Následně početní výhodu nevyužil ani Zlín a málem to potrestal Marcel, který mezi kruhy hezky tečoval pobídku Maláka od modré. Nakonec udeřil až Marek Kopic, jenž po buly zůstal trestuhodně neobsazený mezi kruhy a zamířil přesně do levého horního růžku.

A jak indiáni první část skončili, tak druhou začali. Ihned po vhazování v útočné třetině udeřil opět Marek Kopic. Jenže hosté se nevzdávali a brzy odpověděl Matyáš Horský, který dorážkou z vrcholu brankoviště odčaroval kouzlo plzeňského gólmana Němečka, jehož neprůstřelnost trvala více jak čtrnáct třetin! Navíc po chvilce udeřil v přesilovce Dominik Luža, a začínalo se tak opět od nuly.

Vrátit domácím vedení mohl Kremláček, jenže od modré mířil až příliš přesně - do tyče. Neuspěl tváří v tvář Synkovi ani Dominik Soukup, nastřelil beton. Radoval se tak až Václav Adamec, který v přesile jednoho muže v poli vypálil z pravého kruhu ke vzdálenější tyči. Šest týmů v průběhu soutěže vstřelilo Plzni dohromady pouhé dvě branky, zato Zlín dnes během jedné třetiny dokázal více – to když opět srovnal ranou zleva Dominik Luža. A brzy z toho mohl být i hattrick a dokonalý obrat, avšak zakončení z mezikruží zlínského útočníka uzmul Němeček lapačkou.

Jako první zahrozil v poslední dvacetiminutovce Dvořák, z osy hřiště si ale na Synka nepřišel. Stejně tak po chvilce dělovkou od modré Slanina a vzápětí osamocený Ženíšek na pravém kruhu. Poté se hra trochu srovnala, avšak Plzeň nadále tlačila. Nejprve se z mezikruží neprosadil bekhendem Kremláček, po chvilce nerozhodl ani tváří v tvář gólmanovi Hamšík. Nakonec rozhodl plzeňský Adam Ženíšek, který dorazil parádní akci Adamce přes dva protihráče. Power play Beranů již nebezpečnou situaci nepřinesla, Zlínští tak padli těsně 3:4.

Ohlasy trenérů

Petr Vojan (HC Škoda Plzeň): „Velmi těžký zápas. My jsme se tím dnes trošku protrápili, náš výkon totiž nebyl vůbec optimální. Hlavně v první třetině jsme nechtěli moc bruslit a forčekovat. Soupeř tak měl na vše čas a hrozil díky tomu z rychlých protiútoků. Na konci jsme využili přesilovku a byli šťastnější. Jsme za ty tři body rádi, byly vydřené.“

Luboš Jenáček (PSG Berani Zlín): „Proti týmu, který zatím válcuje ligu a dává vysoké příděly kdekomu, jsme přijeli hrát v oslabené sestavě, máme některé kluky zraněné a nemocné. Měli jsme respekt, na druhou stranu moji kluci také umí hrát hokej. Myslím, že jsme podali místy až heroický výkon. Kluci si sáhli na hranici svých možností, ovšem hokej dokáže být někdy krutý. Za bojovnost, soudržnost a výborný týmový výkon jsme si bod zasloužili, i náš gólman chytal velmi dobře. Na druhou stranu Plzeň ukázala, proč je první, soupeř měl více střel i šancí.“