pátek 19. listopadu 2021 | Adam Čuba

Urputná bitva s vítězným koncem. Junioři porazili Mladou Boleslav

Nejstarší mládežnický výběr Zlína opět natáhl své vítězné tažení extraligou – v zápase plném obratů Berani udolali Mladou Boleslav 5:3. O zisku tří bodů junioři rozhodli ve třetí třetině, do níž se šlo za nerozhodného stavu. Rozdílovou trefu zaznamenal v přesilové hře Šimon Frömel, gólem do prázdné branky a dvěma asistencemi podpořil vítězství kapitán týmu Vojtěch Riedl. V sobotu hostí junioři na domácím ledě Liberec.

18. kolo / pátek 19. 11. 2021 / 15:00
Berani Zlín Zlín - BK Mladá Boleslav Ml.Boleslav
5:3
(2:1, 1:2, 2:0)
Branky a nahrávky: 5. Handl (Horský, Tomeček), 11. Masař (Chludil, Riedl), 36. Horský (Tomeček, Dědek), 52. Frömel (Chludil, Riedl), 59. Riedl – 4. Polák (Půček, Křepelka), 31. Křepelka (Brouček), 31. Vacík (Hašlar). Rozhodčí: Vaněk – Mikšík, Blažek. Vyloučení: 4:4. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 59. Střely na branku: 35:26. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3, 5:3.

Berani Zlín: Synek (31. Šarman) – Kunst, Burian, Nábělek, Talafa, Velikovský, Riedl, Kráčalík – Tomeček, Handl, Martinec, Horský, Dědek, Masař, Frömel, Chludil, Čechmánek, Laciga.

BK Mladá Boleslav: Stuchlík – Moravec, Němec, Vacík, Křepelka, Rajgl, Vochvest – Simon, Závora, Polák, Snášel, Brouček, Půček, Broš, Vlasák, Václavík, Hašlar, Plíšek.

Zápas se na úvod nesl ve velmi svižném duchu, mírně aktivnější byli hosté z Boleslavi, ale ani ševci se nenechali zahanbit. Brankáře Marka Stuchlíka ohrozil Jakub Čechmánek a Adam Laciga chvíli poté jen těsně minul tři tyče. V okamžiku, kdy Berani pomalu začínali přebírat otěže utkání, však udeřili Středočeši. Jan Půček zavelel k protiútoku, zavezl kotouč do pásma a šikovně jej předal na Vojtěcha Poláka, který propíchl puk mezi betony brankáře Tobiáše Synka.

Žlutomodří si svou odpověď připravili velmi rychle. Za zhruba minutu a půl se po rychlé kombinaci prosadil Dan Handl a rázem bylo vyrovnáno. Domácí vyrovnávací branka povzbudila a Berani začali trkat. Díky výbornému napadání Jakuba Masaře se Šimon Frömel dostal hned ke dvěma nebezpečným střelám z vrcholku levého kruhu, ale Marek Stuchlík podržel svůj tým.

Mladoboleslavský brankář znovu kapituloval v osmé minutě, tehdy jej ale zachránila dobře postavená horní tyč. O zhruba dvě minuty později ale usedl na trestnou lavici obránce Tomáš Rajgl a ševci hráli přesilovku. Lukáš Chludil poslal puk do brankoviště, kde nejlépe pracoval Jakub Masař, jenž došťouchal puk za Stuchlíkova záda a Berani se chopili vedení.

Další zajímavý moment jsme mohli vidět až v devatenácté minutě. Michal Tomeček se tlačil do brankoviště pro přihrávku, ale kotouč nakonec jeho hůl přeletěl a jediným vzrušením tak byla drobná potyčka s hostujícími obránci. Gól domácího celku byl blízko ještě o půl minuty později. Brankář Stuchlík podcenil nahození ze středního pásma, ale znovu jej zachránila branková konstrukce. Do kabin se tak šlo za příznivého stavu pro domácí.

Na začátku druhé periody jsme sice byli svědky několika vyloučení, nic závratného se ale nestalo, této pasáži utkání dominovala defenziva obou týmů. Jedna šance ale na vidění byla, Berani se ve vlastním oslabení dostali do útočného výpadu, který dokonce skončil úspěšnou střelou, ale rozhodčí rozpažil a gól neuznal.

Kdyby tento gól byl domácím hokejistům uznán, tak by zápas mohl vypadat úplně jinak. Takhle pokračovala přesilová hra Středočechů, ve které vyrovnal Karel Křepelka, který si udělal výlet do útoku a po přihrávce Dominika Půčka srovnal stav utkání. A pro Berany bylo vzápětí ještě hůře. Svou přesně střelou od modré čáry se totiž prosadil další obránce Dominik Vacík a Boleslav podruhé v zápase vedla.

Zlín však vyrovnal ještě ve druhé třetině. Nedlouho po úspěšně ubráněném oslabení domácí zaveleli k protiútoku, při kterém se Matyáš Horský z bezprostřední blízkosti nemýlil. Následovala herní část, kdy bylo na vidění spoustu příležitostí. Nejdříve se hostující útočník Martin Snášel netrefil do puku před poloprázdnou klecí. O několik okamžiků později se do přečíslení hnali Berani, jenže v rozhodujícím okamžiku přeskočil puk Horského hůl. Další šanci měl na svědomí Jakub Masař, který pronikl za obranu soupeře, nicméně na brankáře nevyzrál. Do kabin se tedy šlo za nerozhodného stavu.

Třetí třetina se nesla především v duchu technických prohřešků na domácí straně. Ševci si komplikovali život častým vyhazováním přes všechny čáry, kvůli čemuž se zbytečně dostávali pod tlak, avšak hosté toho nedokázali nijak výrazně využít. Větší šanci si jako první opět vypracovali Berani, a to navíc v oslabení. Šimon Frömel vybojoval puk, nahrál spoluhráči z druhé vlny, ten vystřelil a k dorážce se ještě dostal Lukáš Chludil. Opět zasáhla tyč za vyšachovanou obranou Boleslavi.

V 51. minutě Karel Křepelka usedl na trestnou lavici za sekání a hosté šli znovu do čtyř, přičemž tato početní nevýhoda se jim už stala osudnou. Šimon Frömel si sjel na vrcholek kruhu a ranou z první zakončil parádní přesilovkovou akci. Ještě v téže minutě mohli domácí přidat nejspíš definitivně rozhodující zásah, naději ale udržel brankář Stuchlík, který fantasticky vychytal přečíslení dva na nikoho.

Zápas se už poté dohrával celkem v klidu, jediné větší rozptýlení měl na svědomí Jakub Čechmánek, který se dostal do úniku, ale ten nedokázal proměnit. Přece jen jsme však ještě viděli gól, o který se postarali ševci, kteří potrestali pokus soupeře o powerplay. Kapitán Vojtěch Riedl vystřelil první brankou v ročníku svému týmu další vítězství. Ševci tak zapsali devátou výhru v řadě a pokračují v parádních výkonech.

Ohlasy trenérů

Oldřich Horák (PSG Berani Zlín): Dnes to byl těžký zápas, Boleslav je výborný tým a těch třech bodů si strašně vážíme, kluci dneska urputně bojovali. Jsem za naši výhru skutečně rád.