pátek 03. prosince 2021 | Adam Čuba

Junioři ztratili vedení, Spartu však udolali v prodloužení

Mladí Berani zapisují cenné dva body do tabulky. V utkání proti druhému týmu soutěže jim přitom nechybělo mnoho k tomu, aby získali všechny tři. Zlínští si proti Spartě na domácím ledě postupně vytvořili čtyřbrankový náskok, ovšem Pražané povstali a ve třetí třetině skóre dotáhli. Berani tak definitivně rozhodli o vítězství v nastavení, v němž se trefil Šimon Frömel. V sobotu hostí junioři kladenské Rytíře.

22. kolo / pátek 3. 12. 2021 / 17:00
Berani Zlín Zlín - HC Sparta Praha Sparta
5:4p
(2:0, 2:1, 0:3 - 1:0)
Branky a nahrávky: 4. Frömel (Chludil, Nábělek), 17. Laciga (Talafa, Luža), 24. Chludil, 27. Čechmánek (L. Heš, Kunst), 63. Frömel (Talafa) – 36. Zambol (Slavíček, Šindelek), 43. Fábry (Slavíček, Zembol), 54. Tomek (Slavíček, Fábry), 59. Zembol (Tomek, Vitouch). Rozhodčí: Hradil, Škach – Bezděk, Kučera. Vyloučení: 2:2. Využití: 0:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 23. Střely na branku: 38:32. Průběh utkání: 4:0, 4:4, 5:4.

Berani Zlín: Šarman – Kunst, Burian, Nábělek, Talafa, Velikovský, Riedl, Kráčalík – Tomeček, Martinec, Dědek, Masař, L. Heš, Frömel, Luža, Chludil, Čechmánek, Laciga.

HC Sparta Praha: Hrabal – Tomov, Šindelek, Tůma, David, Tomek, Ducháč – Senčák, Mácha, Hauser, Krupička, Slavíček, Fábry, Novák, Vitouch, Zembol.

Zlínští do utkání nastoupili aktivně. Hned v úvodu se do zakončení prodral Jakub Čechmánek, tehdy se ale Berani ještě neradovali. Ovšem o pár chvil později už puk v síti hostů skutečně skončil – Šimon Frömel dostal na pravém kruhu trochu prostoru, prostřelil hostujícího brankáře Michaela Hrabala a poslal ševce do vedení!

Další vyloženou šanci první desetiminutovka už nepřinesla, i tak ale na ledě pokračoval svižný a vyrovnaný Dominik Luža se snažil prosadit bombou z uctivé vzdálenosti, na druhé straně to zase zkoušel aktivní obránce Tomáš Tomek.

Pražané se pomalu dostávali do tempa a co nevidět o sobě dali hlasitě vědět. Lukáš Novák ukázal velkou houževnatost, když se sám probíjel obranou žlutomodrých a vypracoval šanci pro jednoho z dojíždějících spoluhráčů – ten dokázal Dominika Šarmana překonat, nicméně puk se zastavil o brankovou konstrukci. Za pár chvil mohlo být z pohledu Zlína znovu zle. Patrik Hauser si najížděl do brankoviště a snažil se tečovat Davidovu střelu, kus černé gumy mu unikl jen o několik málo centimetrů.

Staré hokejové pořekadlo říká: Nedáš, dostaneš. A to se přesně stalo. Obránce na ofenzivním výletě Tadeáš Talafa dokázal po nepovedeném přečíslení vrátit puk do brankoviště, kde se jej ujal Adam Laciga. Jeho střela do polo odkryté klece znamenala vedení Beranů 2:0.

Úvod druhé dvacetiminutovky přinesl několik technických prohřešků a zdálo se, že oba týmy se nemohou dostat zpátky do hry. Poté přišlo vyloučení domácího obránce Adama Buriana a hosté dostali příležitost snížit skóre.

Opak byl ale pravdou! Když Adam Laciga proskočil mezi dvěma obránci a hnal se do samostatného úniku, dokázal jeho rychlou kličku brankář Hrabal vyrazit. Po pár vteřinách ovšem hostům znovu ujel jeden z bránících hráčů – konkrétně Lukáš Chludil, který zvolil raději střelu. A dobře udělal. Puk strážci hostující svatyně proletěl kolem lapačky a žlutomodří se prosadili při vlastním oslabení.

Berany tahle branka nakopla, rázem jich byl plný led. Další šanci si vybojoval pracovitý útočník Michal Tomeček, v rozhodujícím okamžiku před odkrytou bránou ale netrefil puk. Nemuselo ho to dlouho mrzet. Jakub Čechmánek totiž minutu poté zametl kotouč za Michaela Hrabala a zdálo se, že ševci si jdou za pohodlným vítězstvím.

I Sparta potřebovala ten správný impuls, aby se dokázala vrátit do hry. Dostala jej sedm minut před koncem druhé periody, kdy na trestnou lavici usedl Kráčalík. V přesilové hře Pražané sice ještě neskórovali, ale od tohoto momentu převzali otěže zápasu a zahájili strhující jízdu za vyrovnáním.

Hosté z hlavního města snížili čtyři minuty před druhou sirénou. Jakub Zambol se společně s Josefem Slavíček vydal na zteč a v rychlém útoku překonal Dominika Šarmana. Do šaten se tak šlo za stavu 4:1 pro domácí tým.

Třetí třetina už byla kompletně v režii Sparty. O dramatizaci utkání se hned po třech minutách postaral Andrej Fábry, jenž z mezikruží dorazil povedenou akci Josefa Slavíčka za záda brankáře. Hosté pak dál tlačili. Blízko ke gólu měli Josef Slavíček a Jakub Zembol, Dominik Šarman ale podržel své spoluhráče. O pár chvil později musel domácí brankář vytáhnout další výborný zákrok, to když vyrazil střelu Petra Hauera, který stál úplně sám ve slotu.

Na všechno ale strážce zlínské klece stačit nemohl. Sedm minut před koncem totálně rozebrala domácí obranu dvojice Josef Slavíček, Andrej Fábry, z čehož těžil obránce Tomáš Tomek. Ten už mířil do odkryté klece.

Bylo nad slunce jasné, že Berany čeká velmi tuhý boj ve snaze udržet příznivý stav. Už se zdálo, že by se to žlutomodrým mohlo podařit, ale Jakub Zembol využil po zakázaném uvolnění vyčerpání svých soupeřů, vzal si puk na hůl a minutu před koncem vyrovnal na 4:4!

Prodloužení tři na tři moc hokejové krásy nepřineslo, oba celky s rozvahou zakládaly akce ve snaze neztratit ze svých holí kotouč! Výhru Beranům nakonec vystřelil Šimon Frömel, který zpracoval pobídku Tadeáše Talafy a v samostatném úniku prostřelil brankáře Michaela Hrabala. Zlínský lídr tak po vstřelení úvodní branky zápasu vsítil i gól rozhodující a zařídil setrvání dvou bodů na Zimním stadionu Luďka Čajky.

Ohlasy trenérů

Juraj Jurík (PSG Berani Zlín): Před zápasem bychom dva body se Spartou brali, teď jsme ale trochu zklamaní, protože vedení 4:0 bychom ztrácet neměli. Myslím, že jsme dvě třetiny odehráli dobře. V té třetí jsme udělali několik individuálních chyb a Sparta má vyspělé hráče, kteří naše chyby dokázali potrestat. Zápas šel do prodloužení a určitě jsme rádi, že jsme získali druhý bod. Má pro nás má velkou cenu. Doufám, že je to povzbuzení do dalších utkání.