pátek 14. ledna 2022 | Adam Čuba

Konečně výhra! Junioři udolali Salzburg o jeden gól

Junioři po dvou porážkách v řadě konečně zaznamenali plný bodový zisk. Mladým ševcům se podařila zejména první polovina utkání, po které drželi tříbrankové vedení. Red Bull se poté ještě sebral a v závěrečné části se nadechl ke stíhací jízdě, avšak na vyrovnání už hosté nedosáhli. Zlín tak zvítězil 5:4 a pomohl k tomu i 16letý obránce Adam Hamrla, který si odbyl debut mezi juniory.

5:4
(2:0, 1:0, 2:4)
Branky a nahrávky: 3. Chludil (Frömel, Riedl), 15. Talafa (Kunst), 31. Tomeček (Horský, Ramert), 47. Frömel (Burian), 52. Horský (Talafa, Tomeček) – 45. Wurzer (Weber, Sinn), 49. Jelavic (Winkelmann, Wolf), 58. Hupach (Sumpf, Kauhanen), 59. Eckl (Vinzens, Schreiner). Rozhodčí: Vaněk, Blaha, Hanzlík, Bartoň. Vyloučení: 6:8. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 76. Střely na branku: 43:21. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:2, 5:2, 5:4.

Berani Zlín: Šarman – Kunst, Burian, Nábělek, Hamrla, Talafa, Velikovský, Riedl – Ramert, Tomeček, Martinec, Horský, Dědek, Masař, Frömel, Marek, Chludil, Čechmánek.

EC Red Bull Salzburg (AUT): Wolf – Kauhanen, Sinn, Weber, Hübner, Winkelmann, Kirchebner – Sumpf, Wurzer, Jelavic, Eckl, Stiegler, Mackner, Zieshe, Vinzens, Ruckdäschel, Hupach, Schreiner.

Do utkání vstoupili lépe domácí. S prvními nepříliš nebezpečnými pokusy si hostující gólman Simon Wolf dokázal poradit, jenže netrvalo dlouho a maskovaný muž v modrém přece jen poprvé lovil puk ze své sítě. Do rychlého protiútoku se hnali hned tři žlutomodří forwardi, v nejlepší pozici se zdál být Lukáš Chludil, jenž také dostal puk, zamířil a suverénně poslal puk do branky.

Red Bull dostal příležitost vyrovnat za několik chvil, čekala jej totiž přesilovka po Čechmánkově faulu. Jenže – Berani se bránili skvěle, napadali, a dokonce donutili soupeře k nedovolenému zákroku. Ve zkrácené početní výhodě byla nejlepší šance ta v podání kapitána Vojtěcha Riedla, jenž napřáhl od modré čáry. V tomto okamžiku se však vyznamenal Simon Wolf, který vytáhl výborný zákrok lapačkou!

V prvních deseti minutách se do výborných pozic dostali důrazný Jakub Masař a v přečíslení Matyáš Dědek. Oba však ztroskotali na strážci hostující svatyně, který držel svůj tým. Ovšem když přišla další přesilovka ševců, byl už bezmocný i výborný muž v masce. Spolupráce defenzivní dvojce nahrávajícího Stanislava Kunsta a střílejícího Tadeáše Talafy skončila až v brance a do kabin se tak šlo za stavu 2:0 pro domácí barvy.

Ve druhé třetině žlutomodří mírně zvolnili tempo, nicméně i tak si pár dobrých šancí vytvořili. Matyáš Dědek ani Šimon Frömel však neuspěli, stejně tak nedokázal skórovat Michal Tomeček se svým drzým průnikem do brankoviště. Za malou chvíli se připomněli i hosté, kterým se v pohledné kombinaci podařilo vyšachovat celou obranu ševců. Smůlou pro Red Bull však bylo, že Vadim Schreiner nedokázal v rozhodující chvíli zpracovat puk.

Za nějaké čtyři minuty byli blízko třetí branky znovu Berani. Matyáš Horský si však se spoluhráči v přečíslení tři na jednoho neporozuměl a puk se vůbec nedostal k Simonu Wolfovi.

V polovině základní hrací doby se Zlínští vytoužené třetí branky dočkali. Michal Tomeček využil převahy svého týmu, dostal v mezikruží trochu prostoru a překonal bezmocného brankáře soupeře. A mohlo být pro hosty ještě hůře, to když Šimon Frömel ujel ve vlastním oslabení všem zúčastněným. V rozhodující chvíli ovšem minul tři tyče.

Závěr prostřední periody jednoznačně patřil Simonu Wolfovi. Ten v rozmezní dvaceti vteřin až neskutečně vychytal domácí nájezdníky a udržel pro Salzburg ještě hratelný stav 3:0.

To ve třetí třetině se s brankami doslova roztrhl pytel. Nejprve Philip Sin překvapil z mezikruží Dominika Šarmana, aby za dvě minuty vrátil Beranům tří brankové nejlepší žlutomodrý střelec Šimon Frömel. Tady se skóre ani zdaleka nezastavilo. Ve čtyřicáté osmé minutě vypálil zpoza obránce Maxmilian Jelavic, k další brance brzy poté nedošlo jen a pouze díky brankové konstrukci za Simonem Wolfem. Nicméně ševce to mrzet nemuselo, svůj důraz na brankovišti uplatnil Matyáš Horský a rázem to bylo 5:2.

Pohodlné vedení, zdálo se. Opak byl ale pravdou, hosté čtyři minuty před koncem odvolali brankáře a vyplatilo se jim to. Mika Hupach snížil na 5:3. No a netrvalo dlouho a pohodlné domácí vedení se smrsklo na náskok jediné branky. Oliver Eckl, ač v pádu, dokázal zamést puk kolem betonu Dominika Šarmana do sítě a na Zimním stadionu Luďka Čajky bylo minutu před koncem pěkně horko.

Zlínští junioři za podpory malého fanouškovského kotle nakonec dokázali ve skvělé atmosféře vedení uhájit a připisují si důležité body do extraligové tabulky.

Ohlasy trenérů

Oldřich Horák (PSG Berani Zlín): Začátek byl z naší strany dobrý, dostali jsme se do vedení. Ve druhé třetině jsme ale opustili naši hru, nehráli jsme tak, jak jsme chtěli. Až ve třetí třetině jsme se k tomu zase vrátili. Ke konci jsme udělali pár chyb a zdramatizovali jsme celé utkání, což je škoda. Takové zápasy jednoznačně musíme zvládat.