čtvrtek 18. listopadu 2021 | Adam Čuba

Dorostenci doma udolali Olomouc, rozhodli ve třetí třetině

Také druhý zápas po reprezentační přestávce vyhráli zlínští dorostenci poměrem 3:1. Proti Olomouci se na domácím ledě ujali vedení ve druhé třetině, hosté však na gól našli odpověď a ještě před přestávkou srovnali. Rozhodla proto třetí část, v níž mladí Berani vsítili dvě branky. Zlínští tak vybojovali důležité tři body a posunuli se v tabulce skupiny Východ na čtvrté místo, které zajišťuje přímý postup do play-off.

15. kolo / čtvrtek 18. 11. 2021 / 17:30
Berani Zlín Zlín - HC Olomouc Olomouc
3:1
(0:0, 1:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 27. L. Heš (Šišák), 53. L. Heš (Špaňhel, Hampl), 59. Šišák (J. Heš, L. Heš) – 38. Pastrnek (Konobejl, Bohatý). Rozhodčí: Blaha – Polesný, Šobáň. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 52. Střely na branku: 27:37. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1.

Berani Zlín: Kowalczyk – Kotala, Stuchlík, Řezníček, Hamrla, Mikel, Kopřiva, Lukaštík, Špaňhel, Šišák – Urban, Vaculík, Hampl, L. Heš, Marek, Pešák, Babulík, J. Heš.

HC Olomouc: Frgál – Drábek, Marek, Šlahora, Bohatý, Vrána, Kalman, Galvas – Šulgan, Miškovský, Najman, Jeřábek, Pastrnek, Bošek, Konobejl, Neoral, Golais, Belan.

Dorostenci byli z nejrůznějších důvodů nuceni postavit skutečně neobvyklou sestavu. Na Olomouc vyrukovali hned s devíti obránci a pouze osmi útočníky. Ani to je ale nezastavilo v cestě za dalšími třemi body.

První třetina moc rozruchu nepřinesla, a to i přes to, že rozhodčí rozdali rovnou osm trestných minut. Oba celky se ale prezentovaly pevnou defenzivou a jedinou větší šanci si vypracoval Lukáš Heš v 8. minutě, kdy minul hůl volného spoluhráče před poloprázdnou brankou. Kohouti také dokázali soupeři pořádně zatopit, nicméně dále než k několika skrumážím, které pohotově řešil brankář Samuel Kowalczyk, to nevedlo.

Do druhé periody vstoupili lépe hosté z Hané. V prvních pěti minutách se hrálo v podstatě na jednu branku a kohouti vymýšleli jednu akci za druhou. Tu největší měl na holi v samostatném úniku Jakub Belan, kterého ale betonem vychytal fantastický Kowalczyk. A jak už to tak ve sportovním světě bývá, o minutu později se prosadil soupeř. Ševci se vzepřeli, utavili hosty v pásmu a Lukáš Heš potvrdil svou roli nejproduktivnějšího borce týmu. Svou devátou brankou v sezoně otevřel skóre a na zlínské PSG aréně bylo hned veseleji.

Mladí ševci se po vstřeleném gólu na chvíli chopili otěží zápasu, ale hosté byli odhodláni vyrovnat. Nejdříve se neprosadil Matěj Golais, následně neskóroval svou bombou z levého kruhu ani Dominik Jeřábek. Kohouti utahovali šrouby v přesilovce, Lukáš Bošek měl ke skórování velmi blízko, jenže v rozhodující chvíli netrefil puk. Tvrdý direkt však inkasovali ševci přesně dvě minuty před koncem druhé třetiny. Svěřenci Radka Pšurného sice výborně ubránili oslabení, avšak vzápětí jejich radost z tohoto úspěchu opadla, a to když se svou premiérovou brankou v novém ročníku prezentoval David Pastrnek. Olomoučtí tak dosáhli kýženého vyrovnání a za zvuku druhé sirény odcházeli do kabin spokojenější.

Berani se však gólem do šatny nenechali rozhodit a do poslední periody nastoupili ve slušném tempu. Dnes výborně hrající Richard Babulík se hned v úvodu ocitl ve dvou slibných příležitostech, nicméně skórovat nedokázal. Vedoucí branku měl na holi rovněž Richard Marek, jehož teč vytěsnil brankář Jakub Frgál. Poté se hra uklidnila, oba celky si sem tam připsaly zajímavou příležitost. Až v 52. minutě se Berani radovali podruhé. Lukáš Heš se o to postaral svou druhou brankou v utkání, která žlutomodrým vrátila vedení zpět na jejich stranu.

Ševci už vítězství nepustili, pomohlo jim k tomu i to, že hosté z Olomouce v závěru dvakrát usedli na trestnou lavici. Až dvě minuty před koncem zápasu svou střelou od modré čáry pečetil výhru mladých Beranů kapitán Marek Šišák. Lukáš Heš po dvou gólech zaznamenal také asistenci, z něj si vzal příklad jeho mladší bratr Jakub Heš, který se na třetí brance Zlína podílel stejnou měrou. Dorostenci tak po skalpu Komety přemohli dalšího moravského rivala a posunou se na čtvrté místo své skupiny zaručující přímý postup do vyřazovacích bojů!

Ohlasy trenérů

Radek Pšurný (PSG Berani Zlín): Já bych dnes chtěl smeknout před hráči, protože to bylo ubojované a vydřené vítězství ve značně kombinované sestavě. Ještě jednou musím hráče pochválit, že ten zápas zvládli a vyhráli jsme za tři body.