sobota 27. listopadu 2021 | Vojtěch Jurák

Vítězství v Havířově a velká radost. Dorostenci postupují do play-off

Zlínští dorostenci si s předstihem zajistili účast v play-off. Pomohla jim k tomu výhra 4:3 nad Havířovem a zároveň klopýtnutí Přerova v zápase proti Olomouci. Mladí Berani se díky těmto okolnostem procpali v posledním kole základní části na čtvrté místo před Zubry. Duel proti Havířovu rozhodli zlínští hokejisté ve druhé třetině, kdy odskočili soupeři do dvoubrankového vedení. Domácí předtím v zápase dvakrát srovnali, napotřetí už se jim to ale nepovedlo. Mimořádně důležité tři body tak Berani udrželi.

18. kolo / sobota 27. 11. 2021 / 12:00
HC AZ Havířov Havířov - Berani Zlín Zlín
3:4
(1:1, 1:3, 1:0)
Branky a nahrávky: 15. Kubečka (Toma, Valouch), 34. Jung, 54. Svozil (Drábek) – 7. L. Heš (Babulík, J. Heš), 24. Kopřiva (Klimek), 34. Marek (Vaculík, Hamrla), 38. Klimek (J. Heš, L. Heš). Rozhodčí: Rimmel – Janoško, Piskoř. Vyloučení: 2:1. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 66. Střely na branku: 31:27. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:4, 3:4.

HC AZ Havířov: Přecechtěl – Lička, Beleš, Maršálek, Valouch, Zielinski, Pilíšek, Vadovič – Karas, Kubečka, Middleton, Hansel, Drábek, Jelének, Jung, Svozil, Loza, Toma.

Berani Zlín: Málek (21. Kowalczyk) – Kotala, Stuchlík, Řezníček, Hamrla, Mikel, Kopřiva, Lukaštík, Špaňhel, Šišák – Urban, Vaculík, Hampl, L. Heš, Marek, Babulík, J. Heš, Klimek.

První třetina patřila hráčům Zlína, kteří měli více ze hry i šancí. Na konci třetí minuty je mohl poslat do vedení Lukáš Heš, jenž ale netrefil prázdnou branku. O čtyři minuty později už se Zlín radoval – při rozehrávce chyboval Svozil, který nahrál přímo Babulíkovi. Ten následně předal puk na Jakuba Heše, jehož střelu Přecechtěl vyrazil, ale Lukáš Heš puk propasíroval do branky.

V 15. minutě vyrovnal Nikolas Kubečka, jenž po Tomově přihrávce pálil do odkryté branky. Tuto šanci mu Málek zlikvidoval tygřím skokem, ale na bekhendovou dorážku už byl krátký. Hosté pak hráli dvě přesilovky, ale nevyužili je. Po první části tak trval stav 1:1.

Druhá třetina byla velmi bohatá na šance a branky. Berani na jejím začátku vystřídali brankáře, Málka nahradil Kowalczyk. Na začátku 24. minuty Jan Kopřiva dostal puk, najel do útočného pásma, naznačil pohyb do středu a vypálil do pravé šibenice Přecechtělovy branky. Za deset minut bylo vyrovnáno, když se Karol Samuel Jung dostal k puku, nabruslil do útočného pásma a střelou z levého kruhu propálil Kowalczyka.

Neuplynula ani minuta a hosté znovu vedli – Vaculík poslal střílenou přihrávku před branku, kde byl připravený Richard Marek, jenž tečoval puk pod horní víko. Ve 38. minutě mohl vyrovnat svozil, ale jeho střelu z mezikruží zastavila levá tyč. A ve stejné minutě se prosadili znovu Berani, konkrétně Adam Klimek, jenž ranou z první nekompromisně poslal puk k pravé tyči branky. Po dvou třetinách proto vedl Zlín 4:2.

Ve třetí třetině Havířov snížil, když v 54. minutě Drábek našel mezi kruhy Daniela Svozila, jenž střelou k levé tyči nedal Kowalczykovi šanci. V závěru utkání si trenér AZetu vzal oddechový čas, odvolal brankáře a Havířov se pokoušel o vyrovnání. Dobrou ránu vyslal z levého kruhu z první Hansel, ale Kowalczyk skvěle zasáhl vyrážečkou a podržel svůj tým. Zlín tak nakonec své vedení udržel, odváží si tři body a především si zajistil postup do play-off ze čtvrtého místa ve skupině.