sobota 04. prosince 2021 | Adam Čuba

Dorostenci na domácím ledě přehráli Vítkovice

Také druhý zápas nadstavby zvládli dorostenci skvěle. Na domácím ledě nasázeli pět branek Vítkovicím a připsali si díky tomu další tři body do tabulky. Už po úvodní části na tom byli mladí Berani o gól lépe než soupeř, ve druhé třetině pak svůj náskok ještě zvýraznili a definitivní potvrzení v podobě páté branky přidali v závěrečné periodě. Třemi body za dvě trefy a přihrávku se blýskl 14letý Dominik Kos, pro kterého to byl druhý zápas za dorost.

2. kolo / sobota 4. 12. 2021 / 18:15
Berani Zlín Zlín - HC Vítkovice Ridera Vítkovice
5:1
(2:1, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 11. Vaculík (Pilát, Mikel), 15. J. Heš (Kos), 24. Pilát (Šišák), 25. Kos (Pešák), 59. Kos (Kopřiva, Pešák) – 12. Štiak. Rozhodčí: Novotná – Blažek, Přecechtěl. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 76. Střely na branku: 1:0, 1:1, 4:1. Průběh utkání: .

Berani Zlín: Kowalczyk – Kotala, Řezníček, Hamrla, Mikel, Kopřiva, Lukaštík, Špaňhel, Šišák – Urban, Vaculík, Holba, Kos, Pilát, Marek, Pešák, Babulík, J. Heš.

HC Vítkovice Ridera: Smolka – Falhar, Fibigr, Chaloupka, Lazár, Čuba, Řehulka, Činčala – Fasner, Glas, Krčmarský, Fojtík, Saxa, Vítek, Štiak, Lerch, Žídek.

Úvod utkání mnoho vzruchu nepřinesl. Až v osmé minutě se do velké šance dostal Tomáš Pilát, jenž proskočil mezi dvěma obránci soupeře a sám uháněl na Jakuba Smolku. Tehdy ještě strážce vítkovické svatyně zasáhl, ale za dvě minuty už nedosáhl na střelu Martina Vaculíka, a Berani se tak chopili vedení.

To ale dlouho neudrželi. V podstatě z první akce po vhazování vyrovnal Matěj Štiak, jenž silou dotlačil puk za ležícího Samuela Kowalczyka. Domácí střídačka se sice zlobila a poukazovala na postavení útočícího hráče v brankovišti, ale nebylo jí to nic platné – branka platila. Žlutomodří si vedení vzali zpět celkem rychle zásluhou Jakuba Heše a jeho třetí branky v ročníku. V samotném závěru ještě zahrozili hosté, když tři vteřiny před první sirénou napálili tyč!

Na úvod druhé třetiny si Berani připravili hned dva gólové pozdravy soupeři. Nejdříve se prosadil výborně hrající Tomáš Pilát a za necelou minutu a půl dával už na 4:1 Dominik Kos. Na další výraznější momenty si diváci museli počkat až do poloviny základní hrací doby. Nutno ale říci, že od této chvíle už se vyložených šancí rodilo mnohem více.

Nejdříve se ševci snažili využít srážky dvou Ostravanů ve středním pásmu, ale vše vyřešil obětavým pádem jeden z hostujících obránců. Do další šance se hnal útočník Vítkovic Ondřej Krčmarský, jenž nejdříve zblokoval střelu a následně se sám hnal na Samuela Kowalczyka. Ten jej vychytal betonem. V přesilovce hostů zahrozil Markus Saxa, ovšem jeho střela se stala kořistí žlutomodrého brankáře. Následně druhou periodu zakončil svižným útokem při vlastím oslabení Martin Holba.

Na začátku třetí třetiny Berani ještě dohrávali oslabení, ve kterém byl nejvíce vidět Zdeněk Urban. Ten odvedl precizní defenzivní práci a dlouho držel hru v uctivé vzdálenosti od vlastní klece. V závěrečné části hry byl jednoznačně nejvíce vidět útočník Beranů Tomáš Pilát, který si svým výkonem vypracoval několik gólových šancí nejen pro sebe, ale i pro své spoluhráče.

Zahanbit se ale nenechali ani hosté – elegantní průjezd obraným pásmem Beranů v podání Matěje Štiaka zastavil až jistý Samuel Kowalczyk. Na závěr utkání pak nastala také jedna nepříjemnost, to když se jeden z hostů po souboji u střídaček dlouho svíjel v bolestech a posléze opustil led na nosítkách. Pravděpodobně se jednalo o poraněnou nohu.

I vinou tohoto nešťastného incidentu se tempo hry úplně zastavilo. Závěr utkání už se tak v podstatě jen dohrával. I tak ale ševci ještě jednou skórovali. Dominik Kos zpracoval puk a z ostrého úhlu překoval bezmocně ležících brankáře Smolku. Berani tak do nadstavbové části vstoupili skvěle, podruhé vyhráli a drží si stoprocentní bilanci.