středa 10. října 2012 | Zlin Press - Roman Ordelt

AKTUÁLNĚ: Budějovice budou kousat a škrábat, říká první trenér PSG Zlín Rostislav Vlach

Zlínští hokejisté zahájí sérii tří náročných zápasů na domácím ledě pátečním duelem s Českými Budějovicemi. Jihočechům se momentálně nedaří, posledních pět extraligových zápasůl prohráli a v tabulce klesli až na dvanáctém místě. „Určitě to není snadný soupeř. Budějovice jsou sice ve spodních patrech tabulky, ale myslí na vyšší příčky. Určitě budou kousat a škrábat, aby získaly u nás nějaký bod. Nečeká nás lehký protivník,“ řekl trenér Rostislav Vlach po čtvrtečním tréninku. Na marodce stále zůstává se zraněným tříslem zkušený obránce Radim Tesařík, zatímco další bek Oldřich Horák, který nedohrál předchozí zápas v Třinci, nastoupí. Berani jsou po třech výhrách v minulém týdnu a postupu na druhé místo v dobrém rozpoložení a na tréninku den před utkáním s HC Mountfield panovala velmi dobrá nálada.

Berani vyhráli v uplynulém týdnu tři těžké zápasy doma s Kladnem a venku na Spartě i Třinci. Získali maximální možný zisk devíti bodů. „Samozřejmě v mančaftu je pohoda, ale nechci, aby to sklouzlo do letargie. Musíme být velmi obezřetní. Sice jsme vyhráli tři zápasy v řadě, nicméně jedná se teprve o začátek sezony,“ pověděl šéf zlínské střídačky. Hráči měli v pondělí volno a po náročném programu dali alespoň jeden den zapomenout na hokej. Každopádně dobrý vstup do extraligy je velmi důležitý i z hlediska sebevědomí mužstva. Navíc se do zadních řad podařilo zapracovat mladé obránce jako například Oldřicha Horáka. „Jsme příjemně překvapeni, že mladí kluci hrají velmi dobře. Určitě časem přijde menší pokles formy, ale věříme, že bude krátkodobý. Mladí se velmi dobře adaptují na seniorský hokej a daří se jim,“ řekl Rostislav Vlach.

V brance nastoupí opět Luboš Horčička, který v posledních třech zápasech pouze pětkrát inkasoval. „Chytal skvěle a není důvod něco měnit. Držíme se osvědčeného pravidla, že vítězná sestava se nemění,“ upřesnil Vlach. Zlínského kouče těší, že k dispozici bude i obránce Oldřich Horák, který kvůli naraženému zápěstí odstoupil během úvodní třetiny z duelu v Třinci. Na marodce nadále zůstává zkušený bek Radim Tesařík s třísly, tento týden určitě nenastoupí. „Počtově máme obránců včetně mladých dost. Radim patří to kategorie těch nejzkušenějších a mladí hráči od něj získávají velké zkušenosti. Škoda, že nyní pauzíruje se zraněním,“ řekl padesátiletý trenér PSG.

Zlín čekají během týdne tři těžké zápasy na domácím ledě. Po Českých Budějovicích přivítá v neděli Plzeň a příští pátek mistrovské Pardubice. „Máme před sebou náročnou sérii. Plzeň hraje velmi dobře a Pardubice jsou sice ve druhé polovině tabulky, ale podobně jako Jihočeši je otázkou času, kdy se zvednou. Všechny týmy mají zkušené kádry, které navíc posilnili hráči z NHL. Spokojen budu se ziskem pěti bodů z této série. Minulý zápas s Kladnem byl vyprodán, sedm tisíc fanoušků na Jihočechy asi nepřijde, ale pět tisícovek diváků bude opět parádní návštěva,“ uzavřel Rostislav Vlach.

Zápas 11. kola Tipsport extraligy PSG Zlín – HC Mountfield České Budějovice se hraje v pátek 12. října v 17.30 hodin. V sestavě Jihočechů se objeví i kanadský obránce Andrew Ference z Bostonu, loňský vítěz Stanley Cupu. Pravděpodobný je rovněž start i Martina Hanzala z Phoenixu. Uvidíme, kolik zámořských hráčů přiveze Mountfield do Zlína, s týmem trénuje Milan Michálek z Ottawy a dnes se zapojil do přípravy i Václav Prospal z Columbusu.


SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY