neděle 25. ledna 2015 | Zlin Press - Roman Ordelt

Útočník PSG Robert Říčka: Byl to pro mě životní zápas, dva góly v extralize jsem ještě nedal

Po vynikajícím výkonu vymazali rozjetou Kometu a v boji o postup do předkola play off si připsali důležitou výhru. Triumf hokejistů PSG Zlín v zápase s Brnem řídil dvougólový střelec Robert Říčka. „Máme před pauzou strašně těžký týden. Doufám, že ho zvládneme co nejlépe,“ věří útočník Beranů.

- Trefil jste se hned dvakrát, ale hlavně váš druhý gól, to byla parádní střela, že?
"Jo, byl to pěkný gól. Trefil jsem to přesně, jak jsem chtěl, a jsem rád, že jsem přispěl týmu. Neměl bych to možná říkat, ale to moje oblíbené místo, kam mířím, jako pravák nad lapačku. Zkouším to tam i na tréninku, když jsem přišel, dával jsem z toho asi i víc gólů. Poslední dobou mi to gólmani přečetli. Tak to teď vyšlo v zápase."

- Byl to pro vás životní zápas?
"Asi ano, protože dva góly jsem v extralize ještě nedal."

- Cítili jste, že Kometa je v kontaktu a každý podobný moment v zápase může rozhodovat?
"Druhou třetinu jsme nehráli podle našich představ. Hrálo se to nahoru dolů, což jsme nechtěli, naštěstí jsme ve třetí části po kontaktním gólu Brna dali branku v pět na tři. To bylo strašně důležité a závěr jsme nehráli už tak nervózně."

- Jakou roli v kabině hraje desátá pozice v tabulce?
"Mohli jsme se do ní dostat už v pátek, ale odehráli jsme velice špatné utkání v Boleslavi. Vůbec se nám to nepovedlo, něco jsme si k tomu v šatně řekli a dneska jsme odehráli výborný zápas."

- Je pro vás největší problém nevyrovnanost výkonů?
"Vždycky, když jsme se dotáhli, a už jsme mohli jít do desítky, tak jsme potom prohráli. Nevím, čím to je. Neřekl bych, že to je nějaký blok nebo psychika, ale je to strašně náročné. Celou sezonu dotahujeme a nemůžeme si dovolit ztrácet zápasy. Kdo hraje nahoře, tomu se nic neděje, ale my si nemůžeme dovolit, aby se nám nějaké utkání nepovedlo, nebo jsme ho odevzdali lacino. Je to strašně vyčerpávající psychicky. Ale bohužel, nezvládli jsme začátek, tak teď musíme zvládnout závěr."

- Motivovalo vás derby s Kometou nebo přišla i nějaká pobídka od vedení po pátku, že to musí být lepší?
"My jsme si sami v šatně řekli, že jestli chceme play off letos uhrát, tak máme strašně důležitý týden. Kromě Komety hrajeme se soupeři, kteří jsou v tabulce kolem nás. Máme před pauzou strašně těžký týden. Doufám, že ho zvládneme co nejlépe."
.
- Snažil jste se při power play dostat na hřiště, abyste mohl atakovat hattrick?

"Ne, na to jsem nemyslel. Byl jsem rád, že vedeme. Měl jsem radost, že to je o dva góly, to bylo důležitější."

- Takže ani jednou vám nebleskl hlavou hattrick?
"Samozřejmě, pořád chce dát člověk gól, i když nemá žádný nebo na kontě už dva, pořád se snaží útočit a dát další. To jsem chtěl i já. Člověka to nakopne, když se trefí hned na začátku, má lehčí nohy, cítí se lépe na ledě. Cítil jsem se hned od rána dobře, takže jsem rád, že jsem to prodal dneska."

- Za Kometu dnes nastoupil Antonín Honejsek, motivovali jste se i na něho?
"Věděli jsme, že to je šikovný hráč a chtěli jsme mu to trochu znechutit. Řekli jsme si, že mu budeme hrát tvrdě do těla, chodit do něho, znepříjemňovat mu hru."

- Byly vypsané bonusy, kdo ho trefí?
"Přímo tohle ne. Člověk chce hrát tvrdě, ale v mezi. Vypsané prémie, že bychom ho honili, to nebylo. Napsalo se o něm něco, určitě bylo jasné, že to bude velice sledovaný hráč, navíc se mu střelecky začalo dařit. Jsme rádi, že se neprosadil proti nám."

Útočník Robert Říčka hraje od letošní sezony pravidelně extraligu v dresu PSG Zlín.
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY