úterý 30. října 2012 | Zlin Press - Roman Ordelt

Útočník PSG Zlín Petr Holík: O výhře v Litvínově nerozhodly naše góly, ale tyčky soupeře

Dvacetiletý útočník PSG Zlín Petr Holík svým premiérovým gólem v letošním ročníku extraligy zavelel k páté výhře v řadě na soupeřových kluzištích. Holík vstřelil v Litvínově rozdílový gól v 35. minutě dokonce při vlastním oslabení, když vystřelil těsně za modrou čárou a nahozený kotouč propadl překvapivě Francouzovi do sítě. „Hráli jsme oslabení a puk se přes Filipa Čecha odrazil do středního pásma. Byl jsem v jízdě, hned za modrou čárou jsem vystřelil a naštěstí to tam padlo,“ popisoval svůj jubilejní dvacátý gól v české extralize talentovaný forvard. Holík byl po zásluze vyhlášen nejlepším hráčem utkání ze strany PSG Zlín a jeho velmi dobrá výkonnost neunikla ani reprezentačnímu trenérovi Aloisi Hadamczikovi na nadcházející úvodní díl série Euro Hockey Tour ve Finsku. Jméno subtilního zlínského útočníka totiž figuruje mezi náhradníky národního týmu na první akci národního týmu v nové sezoně.

Zatímco doma Berani tápou, venku se rozjeli k parádní jízdě a úspěšnou sérii prodloužili i v Litvínově. Vlachově družina výborně vyšla druhá třetina, zlepšení nastalo i v přesilových hrách. Jednu z přesilovek proměnil v 37. minutě kanonýr Jaroslav Balaštík. „Dostali jsme výhodu početní převahy, kterou jsme rychle využili a odskočili domácím na rozdíl dvou gólů. Neříkám, že jsme byli celý zápas lepším celkem. Hned na začátku první třetiny bylo na naší straně velké štěstí, neboť nás zachránily tři tyčky. To rozhodlo, ne naše góly, ale tyčky Litvínova,“ upřesnil po utkání Petr Holík.

Tým PSG doma naposledy vyhrál v nezapomenutelném utkání proti Jágrovu Kladnu. Od té doby přišly na vlastním ledě čtyři prohry. Venku je situace naprosto rozdílná, Zlín vyhrál venku pětkrát v řadě a se sedmnácti body je druhým nejúspěšnějším týmem extraligy na cizím ledě. „Opravdu nevím, čím to je. Při zápasech venku máme v hlavě, že musíme více bránit a dostáváme málo gólů. Doma chceme útočit, dávat góly a bohužel inkasujeme hodně gólů,“ řekl mladý útočník Zlína.

Trenér Rostislav Vlach rozházel po čtrnáctém kole zažité složení jednotlivých útoků. Například kanonýr Jaroslav Balaštík se přesunul z první do třetí lajny a o víkendu poprvé skóroval ve dvou utkáních po sobě. „Jsem rád, že se nám venku daří. Víme, že body musíme sbírat hlavně na vlastním ledě před domácím publikem.Teď jsme prohráli čtyřikrát v řadě, což byla zbytečná ztráta. Nedá se nic dělat, musíme ztracené domácí body vozit z venku,“ pověděl Jaroslav Balaštík.

Petr Holík
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY