sobota 19. září 2015 | Zlin Press - Jakub Kudláč

Tomáš Štůrala po výhře v Třinci: Vyhrát jsme potřebovali jako sůl

A je to, první tři body v sezoně mají hokejisté PSG Zlín na svém kontě. A zaslouženě. Výhra 2:1 v Třinci je hodně ceněná. Velkou měrou k tomuto výsledku připěl i brankář Tomáš Štůrala. "Zápas pochopitelně hodnotím výborně. Potřebovali jsme vyhrát jako sůl a neudržené čisté konto mně nijak nevadí," pověděl po utkání brankář, jenž ve Werk Areně chytal bez masky, hasil hrubku své obrany či chytil několik gólovek, a to především od Rostislava Klesly.

V zápase se naskytlo na obou stranách několik šancí, ovšem výsledek tomu neodpovídá. Ano, více příležitostí měli domácí, vždy ale narazili na brankáře Štůralu. V první kole na ledě Litvínova byl střídán, v Třinci už to bylo jiné kafé. "Chtěl jsem to dnes alespoň dochytat," usmíval se po zápase. A aby ne, lapil sedmatřicet střel a poprávu byl vyhlášen hráčem utkání i kola. "Zápas nemohu hodnotit jinak než výborně, protože jsme vyhráli," řekl třicetiletý gólman.

Pro Zlín jsou to první tři body v sezoně, které tak odmítají debatu o stejně špatném startu jako loni. "Ano, potřebovali jsme vyhrát jako sůl a povedlo se to. Bodů z Třince si ceníme strašně moc, oni mají v plánu pořád vyhrávat a nyní se to podařilo nám," pověděl Štůrala, který inkasoval jen jednou, a to v dvojnásobném oslabení. "To, že nemám čisté konto, nějak přežiju," pousmál se.

Brankář musí mít pevné nervy, při utkání Zlína v Třinci to platilo obzvlášť. Chvíli zlínský mág chytal bez masky, poté si při rozehrávce nerozuměla jeho obrana a byl z toho průšvih, soupeř málem zakončoval do prázdné branky. "To vůbec nechápu, prostě jsem myslel, že to kluci vyvezou, já se otočím a puk má soupeř. Jen jsem tam instinktivně skočil a trefilo mě to do hokejky," pověděl rodák z Nového Jičína.

Poté byl zase před ním zcela sám domácí kapitán Rostislav Klesla, jeho pokus ale byl zastaven ukázkovým semaforem. "To byl asi takový nejlepší zákrok, spíš jsem si jej vychutnal, protože se s Rosťou známe. Stál přede mnou sám a mně se jej podařilo vychytat," radostně vykládal Štůrala, jehož poslední extra hard štace čekala až v závěru.

Na ukazateli svítilo 2:39 minuty do konce a dva dvouminutové tresty na zlínské straně. V tomto případě slovo dvojnásobná přesilovka je z matematického hlediska přesný výraz, tlak Ocelářů byl totiž umocněn o power-play. "Nad tím se ani nedá přemýšlet, pouze pozorujete puk a snažíte se nedostat gól," pověděl brankář Beranů. "Když pominu dvouminutové oslabení ve třech v závěru, tak jsme tam hráli takto ještě dvakrát. Třinec hraje v těchto momentech dobře a hodně jsme se tu vysílili. Otočilo se k nám pověstné štěstíčko a zvládli jsme to," řekl Štůrala.

Další zápas čeka Berany v neděli, kdy od 17 hodin hostí Mladou Boleslav. "Musíme se dobře najíst, potrénovat a získat další tři body," má jasno Štůrala. "Musíme hrát jako v pátek, tedy více od obrany, nedělat takové chyby vzadu jako v prvních dvou zápasech. Prostě hrát poctivě odzadu a na brejky," doplnil.