sobota 03. listopadu 2012 | Zlin Press - Roman Ordelt

AKTUÁLNĚ: Berany čeká po výhrách venku domácí reparát. PSG hraje v neděli s Libercem

Hokejisté PSG Zlín se utkají v rámci 19. kola Tipsport extraligy v neděli 4. listopadu v 17 hodin na domácím ledě s trápícím se Libercem, který z doposud odehraných osmnácti kol pouze pětkrát vyhrál a krize Bílých Tygrů vyvrcholila pátečním debaklem 1:8 na domácím ledě s Plzní. Severočeši odvolali hlavního kouče Mariana Jelínka a vedením týmu byl pro utkání ve Zlíně pověřen dosavadní asistent Filip Pešán. Zlín však nečeká žádný lehký soupeř, neboť Severočeši disponují kvalitním hráčským kádrem. Na soupisce najdeme zvučná jména jako například Petr Nedvěd, Ondřej Pavelec, Ladislav Šmíd nebo Kanaďané Wayne Simmonds a Chris Stewart. „Mají silný kádr, navíc po odvolání trenéra budou mít velkou motivaci a odhodlání zlomit sérii předchozích neúspěchů. Stále nás trápí marodka, navíc nanastoupí kvůli trestu kapitán Petr Čajánek. Věříme, že navážeme na výhry z venkovních kluzišť a doma po čtyřech zápasech konečně vyhrajeme. Právě velká marodka v posledních zápasech mužstvo ještě více zocelila,“ uvedl Rostislav Vlach, první trenér PSG Zlín.

Vlachova družina natáhla výhrou na horkém ledě brněnské Komety vítěznou šňuru na cizím ledě na šest utkání v řadě. Vítězství po samostatných nájezdech na ledě vicemistra zkalila ztráta dvou útočníků pro utkání s Libercem. Kapitán Petr Čajánek dostal trest ve hře a má automaticky stop na jeden zápas, další útočník Filip Čech derby nedohrál kvůli klasickému „koňarovi! „Pravděpodobně budeme v neděli hrát pouze na tři útoky. Blíží se reprezentační přestávka a nechceme kvůli jednomu utkání povolávat vlastní hráče z první ligy,“ upřesnil padesátiletý šéf zlínské střídačky. Nepříjemná je marodka i v defenzívě. V sobotu už byl na tréninku Dalibor Řezníček, ale pro změnu netrénoval zkušený Radim Tesařík a jeho start je nejistý. „Radim hrál už v Brně se začínající virózou. Uvidíme ráno, jak se bude cítit,“ pověděl Vlach. Mimo hru jsou v defenzívě stále dlouhodobě zraněný Petr Zámorský (natržený postranní vaz v koleni) a Petr Šenkeřík (kotník).

Liberečtí měli patřit k hlavním favoritům soutěže, ale především doma se prezentovali špatnou bilancí, když nasbírali pouhých šest bodů a řadu nezdarů podtrhli právě debaklem s Plzní. Bohužel pro zlínské barvy se vztahuje jedna ze dvou výher právě  k zápasu s Berany. Severočeši tehdy vyhráli po divoké přestřelce 7:5. „Bílí Tygři mají silný mančaft. Momentálně se jim nedaří, ale po odvolání trenéra budou mít novou motivaci a odhodlání. Určitě chtějí zlomit sérii předchozích nezdarů a jedním z impulsů má být i změna na trenérském postu,“ řekl Vlach. Zlín získal ze šnůry tří zápasů venku osm bodů a upevnil si postavení v lepším středu extraligové tabulky. „Chceme se rozloučit před extraligovou pauzou výhrou a zlomit nepříznivou sérii na domácím ledě. Věřím, že nás diváci podpoří a cestu do hlediště si najde kolem čtyř tisícovek diváků,“ uzavřel trenér Rostislav Vlach.

Celková bilance obou soupeřů v české extralize vyznívá pro Liberec. Na zlínském ledě však mají lepší bilanci Berani, kteří v dosavadní historii pouze sedmkrát doma prohráli. Tým PSG Zlín vytěžil v loňské sezoně z čtyř zápasů se Severočechy v základní části sedm bodů. Doma Vlachova družina vyhrála 4:2 a 5:3, zatímco na soupeřově ledě sebrala alespoň bod po prohře v nastaveném čase. Berani získali v sezoně 2010/2011 z dvanácti možných bodů pouhé tři! V poslední době většinou platí, že ve vzájemných zápasech vítězí domácí celek.

Utkání 19. kola Tipsport extraligy PSG Zlín – Bílí Tygři Liberec se hraje v neděli 4. listopadu v 17 hodin na Zimním stadionu Luďka Čajky ve Zlíně. Přijďte svými hlasivkami podpořit zlínské hokejisty v boji o důležité extraligové body!  

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY