čtvrtek 22. října 2015 | Zlin Press - Roman Ordelt

Tým PSG Zlín hraje čtyřikrát doma, po zranění se vrací obránce Jiří Marušák

Hokejisté Zlína neopustí až do listopadové reprezentační přestávky zimní stadion Luďka Čajky. Vlachův soubor odehraje během deseti dnů čtyři zápasy za sebou na domácím ledě, kde doposud nezískal v letošní sezoně ani jeden bod! Ve Zlíně se postupně představí Kometa Brno, mistrovský Litvínov, Olomouc a vicemistr z Třince. „Více nám vyhovuje pravidelný rytmus zápasů a na začátku extraligy se hrálo pouze o víkendu. Jdeme do derby s Brnem s cílem porazit soupeře. Nechci říkat, kolik bodů doma vybojujeme. V naší současné situaci jsme rádi za každý bod,“ uvedl Rostislav Vlach, první trenér PSG Zlín. Veselý a spol. se v letošní sezoně zatím hledají. Berani prohráli čtyři zápasy v řadě a nyní se krčí na třináctém místě tabulky. V letošní sezoně poprvé naskočí do extraligy zkušený obránce Jiří Marušák, který vyléčil zlomeninu navikulární kosti a objeví se v sestavě již v pátečním derby proti Kometě.

Zlínští hokejisté v minulém kole vydřeli na plzeňském ledě cenný bod, když nakonec padli až po penaltovém rozstřelu. Mnoho nechybělo a mohli přivézt ze západu Čech i bonusový bodík. „Naše hra byla rozhodně lepší než v předchozím domácím utkání s Libercem. Jdeme krůček po krůčku a věříme, že náš výkon bude lepší,“ pověděl Rostislav Vlach. Berani získali dosavadních osm bodů výhradně na cizím ledě, doma doposud nezískali ani bod po čtyřech prohrách v základní hrací době.
 
Nahuštěný program čeká extraligu až od poloviny listopadu. Dosavadní program zápasů ve dnech pátek, neděle Zlínu příliš nevyhovuje. „Je vidět, že nám vyhovuje z herního hlediska pravidelný rytmus zápasů. V úterý nás čeká dohrávka s Olomoucí a věřím, že náš výkon se bude zlepšovat. Pro hokejisty je lepší hrát zápasy než dlouhé čekání. Potvrzují nám to i zkušenosti z předchozích sezon,“ upřesnil třiapadesátiletý zlínský kouč.

Tým PSG Zlín má před sebou čtyři zápasy na vlastním ledě, na úvod domácí šňůry divácky atraktivní derby s Kometou. „Brno je těžký soupeř. Pár změn v hráčském kádru proběhlo, ale nebylo to nic výrazného. Částečně se obměnila obrana, v útoku ve srovnání s loňskem nejsou velké změny. Kometa hraje silový, pracovitý hokej, chodí často do brány a hodně střílí. Na utkání se pečlivě připravujeme a musíme si pohlídat především brankoviště,“ řekl Vlach.

Velmi pozitivní informací před sérii zápasů na vlastním ledě je návrat zkušeného obránce Jiřího Marušáka do sestavy PSG Zlín. Zanedlouho čtyřicetiletý bek se vrací na extraligový led po zlomenině navikulární kosti na pravé ruce. Marušák hrál naposledy ve druhé polovině srpna přípravný zápas ve Znojmě, začátkem září musel na operaci zlomeného zápěstí a následovala dlouhá rehabilitace. V posledních týdnech se zapojil do přípravy hokejistů Zlína. „Nechali jsme výhradně na něm rozhodnutí o návratu. Nechtěli jsme návrat uspěchat, aby se nepříjemné a komplikované zranění neopakovalo. Nicméně cítí se velmi dobře a jsme přesvědčeni, že nám hodně pomůže. Počítáme s jeho využitím i při přesilových hrách,“ upřesnil Vlach. Po nevybíravém faulu od Hollwega nastoupí i další zkušený obránce Tomáš Žižka, který měl po tvrdém střetu zablokovaná záda. Jediný otazník visí nad startem slovenského forvarda Tomáše Sýkory. „V týdnu ho skolila viróza. Uvidíme, jak se bude cítit v pátek dopoledne,“ uzavřel Rostislav Vlach.

Zápas 13. kola Tipsport extraligy PSG Zlín versus HC Kometa Brno se hraje v pátek 23. října v 17:30 hodin na ZS Luďka Čajky ve Zlíně. Pokladny budou otevřeny již od 15 hodin. Utkání si vyžádá zpřísněná bezpečnostní opatření. Klub vyzývá diváky, aby přišli do hlediště včas s dostatečným předstihem. Zároveň upozorňuje motorizované návštěvníky, aby využili bezplatné parkoviště u zlínského mrakodrapu (budova 21) a zde zaparkovali své vozy. Po skončení zápasu neproběhne z bezpečnostních důvodů tradiční autogramiáda vybraného hráče u domácí střídačky.

Sestava Komety Brno v minulém extraligovém kole: Čiliak - Spang, T. Kaberle, Kováčik, Hanzlík, Stehlík, Malec - V. Němec, J. Hruška, Ostřížek - Vondráček, H. Zohorna, J. Káňa - T. Svoboda, L. Čermák, Burian - Dočekal, Raška, R. Zohorna. Trenéři: Hadamczik, K. Beran a Pokorný.

PSG Zlín - HC Kometa Brno
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY