úterý 29. prosince 2015 | Zlin Press - Jakub Kudláč, Roman Ordelt

Roberts Bukarts o hattricku v české extralize: Je to zásluha celého týmu

Téměř tři dlouhé roky nedal zlínský hokejista v extralize hattrick! Postaral se o to až Lotyš Roberts Bukarts, který v pondělním utkání na ledě Chomutova zaznamenal tři přesné trefy a výraznou měrou pomohl k vysokému vítězství 5:1 na ledě Pirátů. "Je to zásluha celého týmu," pověděl po zápase skromně hráč s přezdívkou Buky. Podobný kousek se naposledy povedl ve Zlíně současnému kapitánovi Ondřeji Veselému, jenž 14. března 2013 zařídil všechny branky Zlína při třetím čtvrtfinále ve Vítkovicích, které vyhráli Ostravané 4:3.

Zlínští fanoušci označují příchod lotyšského útočníka jako „kauf“ desetiletí. Bukarts odehrál první zápas za Zlín po svém příchodu z Dinama Riga 13. listopadu právě proti Pirátům a vstřelil obě branky Beranů, kteří nakonec vyhráli 2:1 po nájezdech. Nyní k tomu přidal hattrick na severu Čech. Z patnácti doposud odehraných zápasů zaznamenal deset gólů, z toho pět do sítě Chomutova! I přes handicap, že má o polovinu méně zápasů než ostatní, vede s náskokem čtyř tref klubovou tabulku střelců PSG.

"Mohu jen pochválit spoluhráče z týmu i z útočné řady, poděkovat trenérovi za důvěru. Poté už bylo zapotřebí jen vytvářet si šance a góly přišly rovněž díky úsilí jednotlivých lajn i celého týmu. Musím vyzdvihnout skvělé přihrávky spoluhráčů a to, že si herně začínáme rozumět," pověděl po zápase skromně účastník tří mistrovství světa.

Do Zlína přišel s jasným cílem, a ten zatím plní. "Když jsem přišel, všichni mi říkali, že jsem tu od toho, abych střílel góly. Jsem rád, že to plním. Naše taktika je jednoduchá. Ostatně všude nám trenéři vtloukají do hlavy, že máme střílet, střílet a zase střílet," objasnil pětadvacetiletý reprezentant Lotyšska.

Bukarts ve své kariéře už pár hattricků dal, toho posledního si však váží nejvíce. "Už se mi podařilo dát hattrick asi čtyřikrát nebo pětkrát, ale tohoto si cením nejvíce, je totiž nejnovější," pověděl zlínský forvard se zkušenostmi z reprezentace a KHL.

Po gólech moc emocí neprojevuje, ani u rozhovoru v útrobách chomutovské arény se příliš neusmíval. I když by k tomu důvod měl. "Každý vstřelený gól je opravdu jedinečný a zaslouží si oslavit. A já každý takový gól pokaždé pozitivně prožívám, třebaže to nemusím dávat zrovna okázale najevo," sdělil hráč s číslem 71 na zádech.

Usadil se zde a českou extraligu si pochvaluje. "Je tu krásná vyrovnanost klubů. Dá se říci, že jsou si skoro všechny rovny. Porazit může každý každého, to není jinde běžné. Podívejte se třeba na úřadujícího mistra z Litvínova, je poslední," pověděl Bukarts, který se tak stal historicky prvním Lotyšem, který zaznamenal v české lize hattrick.

Na utkání v Chomutově viděl zlomový moment na konci první třetiny, kdy v rozmezí tří minut Zlín otočil zápas s 0:1 na 2:1. "Tři body jsou hlavní, na osobní statistiky se můžeme podívat až nyní. Zápas nebyl úplně lehký, jak by skóre vypovídalo. Každopádně je to pro mě nádhera. Vyhráli jsme vyšším rozdílem a já k tomu ještě dal tři góly. To je třešnička na dortu celého večera," uzavřel rodák z lotyšské Jurmaly.

Poslední hattricky hokejistů PSG Zlín v extralize:
Roberts Bukarts, 28.12.2015, sezona 2015/2016, 31. kolo: Piráti Chomutov – PSG Zlín 1:5
Ondřej Veselý, 14.3.2013, sezona 2012/2013, 3. zápas čtvrtfinále play off: HC Vítkovice – PSG Zlín 4:3
Jaroslav Balaštík, 1.2.2013, sezona 2012/2013, 45. kolo: PSG Zlín – Bílí Tygři Liberec 6:3
Antonín Honejsek, 9.12.2012, sezona 2012/2013, 30. kolo: PSG Zlín – HC Verva Litvínov 5:1
Antonín Honejsek, 18.11.2012, sezona 2012/2013, 22. kolo: Rytíři Kladno – PSG Zlín 1:4

Útočník PSG Zlín Roberts Bukarts zaznamenal v české extralize premiérový hattrick jako první hokejista Lotyšska.
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY