čtvrtek 24. března 2016 | Zlin Press - Jakub Kudláč

Jiří Marušák po vypadnutí ve čtvrtfinále: Výsledek je nad reálné možnosti týmu

Na den přesně jako loni skončila zlínským hokejistům sezona. 23. března 2015 ukončil svou kariéru Petr Čajánek. Letos se scénář mohl opakovat, ale jen se jménem Jiří Marušák, ten však variantu, že bude hrát i příští sezonu, nevyloučil. "Zdravotně jsme na tom dobře, jde o to naladit hlavu. Jsme domluvení, že časem si sedneme s vedením a vše probereme," řekl zkušený matador po vyřazení v play off se Spartou.

Každé vyřazení bolí. Zlínští hokejisté si ale uvědomují, že i konec ve čtvrtfinále je pro ně úspěchem. "Co jsme dokázali, to je docela nad plán, nad reálné možnosti tohoto týmu," směřoval svou myšlenku Marušák k tomu, že ještě okolo Vánoc byl tým PSG Zlín v závěru extraliové tabulky a navíc se nově vypořádával s absencí hráčů Petra Čajánka a Petra Lešky. "Vzhledem k tomu, kolik změn se událo po loňské sezoně. Adaptace nových hráčů vždy chce čas, takže já jsem pomalejší začátek očekával," řekl zkušený obránce Beranů.

Zlínští jeli do Prahy odvracet mečbol Sparty, byli však zcela v pohodě. "Psychicky jsme byli v pořádku, přijeli jsme sem bez nervozity nebo tlaku. Šli jsme do toho s tím, že buď ten zápas urveme a vrátíme se do Zlína nebo se to holt nepodaří. U fyzických sil už to bylo jiné, ty samozřejmě postupem času docházejí. Všechno se to tak nabalovalo. Hráli jsme pět zápasů na maximum, do toho ještě nějaké prodloužení. Možná bychom soupeře potrápili o trochu víc, ale asi bychom je nijak moc neválcovali," zhodnotil Marušák.

Jediný vítězný zápas v sérii tak žlutomodří zaznamenali ve druhém utkání v O2 areně, kdy vyhráli 0:4. Poté následovaly dvě domácí porážky. "Nenavázali jsme na disciplinovanou hru, který se nám ve druhém zápase skutečně povedla. Byli jsme tenkrát velmi efektivní v koncovce a tajně jsme doufali, že to bude důležitý zápas série. Sparta nás ale ve všem předčila. My jsme tahali za kratší konec," uznal čtyřicetiletý hokejista.

V posledním duelu svitla Beranům naděje po snížení na 1:2, kdy trestné střílení proměnil Čachotský, vzápětí ale Zlínští hned inkasovali. "To byla škoda. Hezky v půlce zápasu jsme šli na kontakt a hned jsme si nechali dat gól. Tu situaci jsme nesehráli vůbec dobře, nechali jsme se přečíslit a nakonec tam měl Polášek dvě dorážky," litoval Marušák.

Jména Libor Kašík, Roberts Bukarts a Petr Holík jsou ty, která pomohla Zlínu dostat se z krize. "Tito tři zaslouží absolutorium, hlavně Káša, klobouk dolů před jeho výkony. Později přišel Buky a parádně si sedl s Holasem, jejich góly převážily vyrovnané zápasy na naši stranu, které jsme dříve jen remizovali, a to se potom body sbíraly velmi pomalu," pronesl zlínský odchovanec.

Nad pokračováním úspěšné hráčské kariéry Marušáka visí otazník, zda-li příští sezonu bude s hokejem pokračovat. "Těžko říct, je to teď docela čerstvé, musím si to rozebrat. Nevylučuji ani jednu z variant, nerad bych dělal něco v emocích. Zdravotně jsem na konci sezony na tom asi nejlíp, třeba oproti začátku. Také jde o to naladit hlavu, jestli motivace, chuť a vůle do další letní přípravy je. Samozřejmě musí být vůle z obou stran, hlavou do zavřených dveří mlátit nebudu. Jsme domluvení s vedením, že si po sezoně sedneme a uvidíme," uzavřel Jiří Marušák.

Čtyřicetiletý obránce PSG Zlín Jiří Marušák děkuje fanouškům Zlína za podporu v O2 areně.
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY