pondělí 26. listopadu 2012 | Zlin Press - Roman Ordelt

Kanonýr PSG Zlín Jaroslav Balaštík si nadělil k narozeninám hezký dárek v podobě dvou gólů

Ve středu 28. listopadu oslaví 33. narozeniny a dal si ke Kristovým letům hezký dárek. Dvěma góly pomohl hokejistům PSG Zlín k výhře 4:3 nad Slavií Praha. „Kluci ani neví, že budu mít narozeniny. A ani jim to nebudu připomínat. Ale asi na to dojde řeč,“ smál se zlínský kanonýr Jaroslav Balaštík.

Vaše první branka byla dost nezvyklá, byl jste si po bekhendové střele skoro z nulového úhlu jistý, že z toho bude gól?
"Byl. Rozhodčí to asi neviděl a jel se radši podívat na video, ale gól to byl jasný. Brankář měl puk pod betonem a když udělal pohyb, srazil si ho do brány. U druhé branky udělali perfektní práci Lešoun s Béďou, mně už stačilo jen trefit se do sítě."

Třikrát jste museli dotahovat náskok soupeře, kde se ve vás vzala síla na obrat?
"Bylo to podobné utkání jako doma s Třincem. Taky jsme před poslední třetinou prohrávali a nakonec zvládli zápas otočit. Připomněli jsme si to po druhé třetině v šatně a pomohlo nám, že jsme hned využili přesilovku a pak přidali čtvrtý gól  Je to důkaz, že náš tým má sílu."

Takže špatnou domácí sérii už jste hodili za hlavu?
"Přesně tak. Prohrávali jsme v zápasech, kde chyběly emoce. Potřebovali jsme dostat do hry sebe i diváky, aby to na ledě jiskřilo. Třeba se Spartou jsme odehráli hodně emotivní závěr, teď to bylo podobné. Je skvělé, že se nám daří venku, ale vyhrávat doma je základ."

Odehráli jste třetí zápas za čtyři dny. Bylo to na ledě poznat?
"Program byl náročný, ale věděli jsme o něm dopředu a zařídili se podle toho. Ráno byl dobrovolný trénink, já jsem si přišel jen zajezdit na kole, udělat strečink a nachystat se na zápas. Většina starších hráčů to měla podobné jako já."

Po šestadvaceti kolech jste se ziskem 47 bodů na druhém místě, s čímž jste asi hodně spokojení, že?
"Je to paráda, ale na play off nám to ještě nestačí. (úsměv) Musíme se držet našeho plánu získat dvacet bodů na čtvrtinu, což by nám teoreticky mělo postup do play off zajistit. Jsme sedm bodů nad plán, ale jedeme dál."

Vy máte na svém kontě deset nastřílených branek, je to dostačující?
"Není to špatná bilance, jenže mohla by být i lepší. Doufám, že pomylsná hranice dvaceti gólů u mě na konci základní části padne."

Proti Slavii se kromě vás střelecky prosadil i devatenáctiletý obránce Patrik Urbanec, pro něhož to byl teprve čtvrtý extraligový duel. Co říkáte na jeho fazonu?
"Překvapuje nás všechny, hráče i fanoušky. Vletěl do extraligy rovnýma nohama a podává velmi dobré výkony, spolehlivé a sebevědomé. Tak má hrát mladý kluk, který se pere o místo v sestavě. Dnes hrál výborně a vstřelil krásný gól. Pak si dal i jeden vlastní, ale to se stane." (úsměv)

Možná už by si zasloužil trvalé místo v šatně, ne?
"To je otázka spíš po trenéry. Ale je pravda, že jsem si na to dnes vzpomněl, když jsem ho viděl, jak před zápasem přišel převlečený z kabiny juniorky a u nás si bral jen dres. Myslím, že pokud bude takhle pokračovat, určitě ho dostane."

 

Jaroslav Balaštík
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY