čtvrtek 27. prosince 2012 | Zlin Press - Roman Ordelt

Útočník Pavel Kubiš střílí góly starými hokejkami. Nové hole ještě nedorazily

Nejlepší zápas sezony má za sebou útočník PSG Zlín Pavel Kubiš. Jeho dva góly nasměrovaly zlínský celek k domácímu triumfu 5:2 nad Chomutovem, Vlachova parta doma zvítězila pošesté v řadě. „Klíčová byla chvíle, kdy jsme soupeři odskočili na dva góly. Zápas jsme si potom už pohlídali,“ řekl spokojený Kubiš.

Když hokejisté PSG Zlín na přelomu listopadu a prosince prohráli tři ze čtyř utkání, trenér Rostislav Vlach promíchal složení útoků a do první formace posunul Pavla Kubiše, který se postavil na levé křídlo vedle Jaroslava Balaštíka a Petra Lešky. Jeho tah mu vyšel náramně, Berani od té doby čtyřikrát bodovali naplno a v Liberci padli až v prodloužení. Naposledy zdolali Chomutov 5:2 a výhře se podílel právě Kubiš třemi kanadskými body za dvě branky a asistenci.

„Nejdřív střílel Jarda Balaštík od modré čáry, moje teč sice šla vedle, ale naštěstí jejich obránce si puk srazil do brány. Druhou teč jsem jen tak lízl nahoru,“ popisoval svoje trefy sedmadvacetiletý borec. „Takhle góly padají, když se před bránou motá hodně lidí, je velká pravděpodobnost, že nějaký puk skončí v bráně,“ dodal. Povedený večer korunoval parádní zadovkou na Marka Melenovského, který už střílel do prázdné brány. „Asi mně to ujelo,“ usmál se Kubiš v narážce na luxusní přihrávku.

Přitom před zápasem si moc nevěřil. „Když jsem se viděl ráno na tréninku, tak to tak nevypadalo. Při rozbruslení mně puky utíkaly,“ popsal a hned vysvětlil důvod: „Před měsícem a půl jsem si objednal svoje staré hokejky. Mají už tři týdny zpoždění. Ale asi teď dám starým ještě šanci,“ naznačil.

Od přesunu do první formace se Kubišovi daří, v posledních pěti zápasech zaznamenal dvě branky a tři asistence. „Posunul jsem z pravého křídla na levé, takže musím více bránit, aby kluci mohli útočit. Ale zase dostávám do šancí. Lešoun je hráč, který vás do šance jednou dvakrát za zápas dostane. A když jde puk na Linhyho a Larryho, tak se motám kolem branky a snažím se dorážet puky,“ poznamenal. „Nečekal jsem, že mě trenér dá do prvního útoku, protože jsem nehrál tak dobře. Jsem rád, že jsem posbíral nějaké body. Uklidním se.“

Série zápasů hraných kolem Vánoc či Silvestra zlínskému útočníkovi nevadí, i když nadšený z ní není. „Raději bych byl s rodinou, ale nenaděláme nic. Je to tak dané. Potřebujeme sbírat body a je jedno, jestli mezi Vánocemi, nebo v lednu. Chceme mít v lednu klid,“ vysvětlil.

Se svými spoluhráči si užil volno jen na Štědrý den, hned druhý den byl ráno trénink. „Bylo to znát. Každý si dal něco sladkého, ale měli jsme vážení,“ podotkl Kubiš, který byl spokojený s atmosférou na zimním stadionu. „Lidi fandili dobře a nám se tak i hrálo. Je to hlavně pozvánka na nedělní Kladno. Všichni jsou doma, měli by přijít,“ řekl.


Pavel Kubiš
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY