pondělí 07. ledna 2013 | Zlin Press - Roman Ordelt

AKTUÁLNĚ: Ve Zlíně se odehraje šlágr kola. Tým PSG je připraven skolit suveréna extraligy

Magnet 38. extraligového kola se chystá v úterý 8. ledna na Zimním stadionu Luďka Čajky. Tým PSG Zlín, který je aktuálně na druhém místě tabulky, přivítá lídra nejvyšší soutěže Škodu Plzeň. Utkání se hraje před kamerami České televize, začátek je v 18.15 hodin. "Doufám, že opět přijde hodně fanoušků. Chtěli bychom jim předvést pěkný hokej se šťastným koncem pro nás," řekl trenér Rostislav Vlach. Do Zlína přijede suverénně první mužstvo extraligy, které táhne vynikající sérii osmi výher v řadě! A zejména ofenzivní síla soupeře budí respekt. Plzeň se tradičně spoléhá na zkušenou dvojici Martin Straka, Tomáš Vlasák, kteří shodně nastřádali už 45 kanadských bodů. Ještě více jich má na kontě kanonýr Milan Gulaš, předsezónní posila z Českých Budějovic, který je s bilancí 26 gólů a 26 asistencí třetím nejproduktivnějším hráčem ligy.

„Plzeň má konsolidované mužstvo z loňska, moc změn u nich nebylo. Od startu sezony chytili formu, pomohl jim výbornými výkony brankář Rask. Od té doby se jich drží pohoda. První tři útoky mají velmi dobré, ve čtvrté jsou dva mladí kluci, plní roli takové cheking line. Nebudeme vyloženě bránit Strakovu lajnu, chceme podat kolektivní výkon. Rádi bychom doma zvítězili,“ podotkl Vlach.

Jeho tým se po zdravotní mizérii z posledních dnů začíná zase dávat dohromady. V pondělí kvůli nachlazení netrénovala dvojice Martin Hamrlík, Petr Čajánek, oba však budou připravení do utkání nastoupit. "Kéž by oba dali dva góly stejně jako Petr Zámorský," připomněl Vlach s úsměvem mladého zadáka, který ze stejných důvodů chyběl na sobotním tréninku a den poté se dvakrát trefil do sítě Českých Budějovic.

Naopak už v neděli se na ledě během tréninku objevil útočník Antonín Honejsek. "Trénoval jen lehce, záda ho pořád bolí. Stále rehabilituje. Když to dobře půjde, v pátek už by mohl naskočit do zápasu," doufá padesátiletý kouč. Lepší se rovněž stav zraněného forvarda Jiřího Ondráčka, ve druhé polovině ledna by se měl vrátit do hry.

Připravený nastoupit bude i navrátilec z šampionátu dvacítek Patrik Urbanec. Zlínský trenér výkony mladého obránce pozorně sledoval. "Nehrál špatně, svoje si odehrál a nic nezkazil. Jen mně připadá, že moc neměl důvěru od trenéra, mohl hrát i víc," poznamenal Vlach. Pro dalšího obránce Martina Matějíčka bohužel sezona skončila, čeká jej operace ramene a letos už si nezahraje.

Díky nedělní zprávě o konci výluky v NHL je jasné, že ve zbytku sezony se všechny týmy v extralize budou muset obejít bez posil ze zámoří. Beranů se však tato zpráva netýká, žádného hráče z kanadskoamerické soutěže na soupisce neměli. I v konkurenci Jágra a spol. se přitom drželi na špičce tabulky.

"Tipoval jsem, že výluka skončí. Ale co jsem se bavil třeba s Jirkou Hudlerem, kluci ze zámoří sami do poslední chvíle nevěděli, jak to dopadne. Nevím, jestli jejich odchod pro nás bude výhodou. Může se stát, že mužstva bez hráčů z NHL se teď stmelí. Výsledný efekt pak může být úplně opačný, než fanoušci čekají," odhaduje Vlach, který nadále upozorňuje, že jeho tým se nesmí uspokojit se současným postavením. "Ještě se hraje jedna čtvrtina, utkání bude hodně. Může nastat krize. Pořád platí, že je pro nás prioritní dostat se do playoff," naznačil.

PSG Zlín - HC Škoda Plzeň
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY