úterý 08. ledna 2013 | Zlin Press - Roman Ordelt

Autor dvou gólů Petr Holík: Plzeň zlomil vlastní gól, za dvoubrankového vedení se hrálo líp

Ve 32. minutě obelstil plzeňského brankáře Adama Svobodu a poslal puk do prázdné branky. Trefu útočníka PSG Zlín Petra Holíka ale musel potvrdit až rozhodčí, puk totiž kousek za brankovou čárou odpálil hostující Jakub Jeřábek. Byl to vítězný gól, Berani porazili lídra tabulky 4:1. Holík výhru pojistil čtvrtou brankou. „V zakončení se mně letos moc nedaří, takže jsem moc rád,“ pochvaloval si dvacetiletý forvard.

Věřil jste, že vaši trefu rozhodčí uzná?
"Pořádně jsem neviděl ani hokejku toho obránce, myslel jsem, že je to gól. Pak dala Plzeň branku, ale uznal jen tu moji. Něco podobného jsem nikdy nezažil. Ale nemyslím si, že to byla klíčová situace zápasu, chvíli potom si Plzeň dala vlastní gól, to je asi zlomilo. Odskočili jsme na dvoubrankové vedení a hrálo se nám lépe."

Přitom první třetina byla hodně ospalá, že?
"Lešoun pak zavelel v kabině. Všichni byli ticho, mluvil jen on. Ale co říkal, nemůžu zveřejňovat. (úsměv) Nabudil nás a začali jsme hrát jinak."

Plzeň prohrála po osmi zápasech a navíc v přímém souboji druhého s prvním. Jste o to víc rád za tříbodový zisk?
"V kabině jsme se o tom nebavili. Je jedno, jestli hrajeme s Litvínovem nebo Libercem... No, s Libercem v poslední době prohráváme. (úsměv) Důležité je, že vyhráváme doma před svými fanoušky."

Hraje se vám ve druhé lajně s Petrem Cajánkem a Ondřejem Veselým lépe?
"Oba jsou výborní hráči, dostanu se s nimi do více šancí. Ale třeba v Třinci jsem měl podobnou přílitost jako dnes a nedal jsem ji. Teď mně to tam spadlo dvakrát. Moc si to pochvaluju, oba vědí, kdy vystřelit a nahrát, je to parádní hokej."

Baví vás hra na pravém křídle víc než v centru?
"Já tohle neřeším. Pořád říkám, že jsem mladý hráč, který chce hlavně hrát a je mně jedno, kde to bude. Nerozlišuju to. Ve středu útoku je to lepší díky tomu, že mám víc puků. Stejně se brzy vrátí Tonda Honejsek a vrátím se do třetí lajny."

Vstřelil jste šestý gól v sezoně, není to přece jen trochu málo?
"Když vidím, že mám ve statistikách tak málo branek, tak se o to víc snažím střílet. Jenže někdy moc vymýšlím. Musel jsem si do hlavy dostat, že je potřeba hru zjednodušit a když dám nějakou ušmudlanou branku, tak mně to tam konečně začne padat.  Proto jsem rád, že jsem se dnes trefil dvakrát. Snad mě to nakopne."

Neměl byste být třeba v zakončení větší sobec?
"Trenéři i spoluhráči mně to už říkali, nemám podle nich v některých situacích hledat spoluhráče a střílet. Je lepší špatná střela než špatná nahrávka."


Petr Holík
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY