středa 20. února 2013 | Zlin Press - Roman Ordelt

Brankář Jakub Sedláček: První čtyřka by nám neměla uniknout

Dvaadvacetiletý gólman Jakub Sedláček převzal při dlouhodobém zranění svého parťáka Luboše Horčičky vládu nad zlínským brankovištěm v závěru základní části Tipsport extraligy. Odchovanec zlínského hokeje se podílel 25 úspěšnými zásahy na výhře nad ofenzivně laděným Třincem, když inkasoval pouhé dva góly. Předtím pomohl skolit pražskou Spartu a byl vyhlášen nejlepším hráčem PSG. „Už v reprezentační pauze jsem říkal, že nám čtvrtfinále vyřazovacích bojů neunikne. Kdyby nám nyní utekla první čtyřka, byla by to velká škoda. Ale postup do vyřazovacích bojů jsme splnili,“ řekl zlínský brankář.

Gólmanský talent se výrazně postaral o sedmou výhru zlínské družiny v řadě na domácím ledě. Třinec vedený bývalým zlínským asistentem Josefem Turkem rovněž pomýšlí na elitní čtyřku, která zaručuje výhodu domácího ledu ve čtvrtfinálové sérii. Sedláček inkasoval dva góly a více ho mrzel první gól od fantoma Martina Růžičky, který v zápase překonal extraligový rekord v počtu bodů. „Má tvrdou střelu, ale hlavně oplývá značným sebevědomím. Jen na něm vidět, že si hodně věří. Pokud dá předtím šestatřicet branek, tam mu tam spadne všechno. Je hrozně rychlý do protiútoku. Když se rozjede, dávám si velký pozor. Při svém gólu měl velké štěstí. Měl jsem na zlomek vteřiny zakrytý výhled a okamžitě toho využil,“ pověděl k nedělnímu utkání s Oceláři.

Sedláček měl před pár týdny natažený vaz v koleni, po zranění ještě onemocněl a nemoc následně přechodil. „Před pátečním zápasem v Budějovicích si trochu odpočinu, koleno pořád bolí. Udělám zákrok, a celý den pak ledujete a zase bolí. Věřím, že časem se to zlepší. Můžu s tím chytat a neuvažuji, že si řeknu o zápasové volno. Chci chytat každý zápas. Má to tak každý gólman, je to jeho poslání. Doufám, že se nic nestane,“ uvedl Jakub Sedláček,který má na své masce vyobrazeny tváře, symboly úspěšných sportovců. Jsou to golfista Tiger Woods, tenista Roger Federer a motocyklový závodník Valentino Rossi.

Jakub Sedláček patří v současnosti mezi top 10 nejlepších gólmanů extraligy, v úspěšnosti mu patří osmá pozice. V posledních dvou sezonách se střídal pravidelně s Lubošem Horčičkou a společně vytvořili jednu z nejvyrovnanějších brankářských dvojic v extralize. Po dobu rekonvalescence Horčičky připadla hlavní tíha odpovědnosti právě na Sedláčka. „Už v mládežnických týmech jsem chytal celkem pravidelně a zvykl jsem si na tuto roli. Pak jsem si musel zase odvyknout (s úsměvem). Je to můj návrat do minulosti. Jsem spokojený, rozhodně žádný tlak navíc necítím. Chytá se mi velmi dobře,“ uzavřel gólman, který po tréninku opouští kabinů Beranů většinou jako poslední.

Brankář PSG Zlín Jakub Sedláček
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY