úterý 29. září 2020 | Lukáš Kapinus

Věřil jsem až 16 sekund před koncem, říká Libor Kašík

Na ledě Pardubic nepustil jedinou branku, 36 zákroky přispěl k prvnímu vítězství v sezóně. S úspěšností zákroků 94,5 procent vévodí tabulce brankářů. Libor Kašík potvrdil dobrou individuální formu na startu sezóny a rozpovídal se o hokeji bez diváků, zraněních i debatách v kabině.

"Kdy jindy to urvat, když ne teď" 

Berani si z pardubického ledu přivezly po třech nevydařených zápasech první vítězství. Po taktickém a defenzivně výborném výkonu si tak připsali první body do tabulky. O co hrát ale podle Libora Kašíka bylo až do posledního okamžiku: "Popravdě, asi tak šestnáct sekund do konce, při buly, kdy jsme vybojovali puk a vyhodili ven ze třetiny. Teprve tehdy jsem tušil, že vyhrajeme. Pardubice dnes sice nedominovaly jako při Generali Cupu, ale pořád mají kvalitní tým, stačí jedna dvě minuty zaváhání a hned může být problém." 

Extraligová sezóna se zatím nese v duchu týmů v karanténě, neúplných kol a odkládání zápasů. Přišla na to řeč i v kabině Beranů: "Říkali jsme si s klukama, že dost možná budeme mít po Pardubicích nějaké volno, nevíme co Třinec, nevíme co Boleslav. Kdy jindy ze sebe vydat úplně všechno a urvat tři body. Pak třeba bude trochu volna na trénink, odpočinek, regeneraci. Tím, že nevíme, kdy nám co zruší nebo přeloží, musíme jít do všeho na sto procent. Kluci to do jednoho vzali a všichni makali úplně naplno," pochvaloval si po utkání hrdina mezi třemi tyčemi Libor Kašík.

Libor Kašík v brankovišti při utkání s HC Dynamo Pardubice
Libor Kašík v pozoru při utkání s HC Dynamo Pardubice. Foto: Ladislav Adámek

"Vždy přijde něco nového a je třeba si zvyknout"

Řešili jsme to s klukama v kabině, je to bez fanoušků strašně divné, ale jak říkám, všechno zlé je k něčemu dobré, budeme si teď těch lidí víc vážit. Musíme být natolik zkušení, že to přejdeme a zkoncentrujeme se jen na zápas před námi. Když jste profesionál, nemůžete koukat doprava doleva, musíte hrát každý okamžik na plné kule," komentoval s lehkým humorem Libor aktuální situaci kolem hokeje

Při práci v brankovišti absenci fanoušků v ochozech tolik nepociťuje. Mnohem víc podle Libora fanoušci schází jako psychická podpora celému týmu: "Když vlezu do brány, mám klapky jako závodní kůň, takže absence lidí v hledišti nijak mojí orientaci neovlivňuje. V bráně se orientujete podle brankoviště, čárek, kruhů a hřiště. Spíš chybí lidi jako sedmý hráč, ženou tým dopředu, pomůžou psychicky. Teď je výhoda domácího prostředí jen v ledu, velikosti hřiště, mantinelech."

"Hodně jsem o tom přemýšlel, byl jsem trochu ukřivděný..."

Poslední sezóny jsou pro brankářskou jedničku Zlína plné zvratů. V loňské sezóně po domácím zápase s Kladnem a střetu s Jaromírem Jágrem skončil Libor na pár měsíců mimo hru s poraněným kolenem. Letos si zranění prožil během přípravy a chyběl i na domácí zápas s Hradcem. "Loni jsem si tam zažil zranění, tenkrát jsem o tom hodně přemýšlel, byl jsem trochu ukřivděný, myslel jsem si, že to Jarda udělal naschvál. Když se na to ale podívám zpětně, těžko říct, všechno se stane tak jak má, všechno zlé je k něčemu dobré. O to víc jsem potom makal, nebylo to jednoduché vrátit se do brány, po zranění, když se tolik nedařilo. Letos to začalo stejně, v přípravě jsem na dva týdny vypadl, je to těžké. Vážím si pak každého zápasu. Jak říkám celý život, hokej je o pokoře a těžké dřině."

 
Libor Kašík při osudném střetu s Jaromírem Jágrem během domácího zápasu s Kladnem

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY