neděle 07. listopadu 2021 | Zlin Press - Roman Ordelt

Trenér Luboš Jenáček po prohře s Kladnem: Momentálně jsme dole, zklamaní, smutní

Dobře ví, že situace je kritická. Po 22 odehraných extraligových zápasech mají Berani jen osm bodů a důležitý domácí duel s Kladnem nezvládli. Po porážce 1:5 ztrácejí na předposlední Středočechy deset bodů. „Momentálně jsme dole, zklamaní, smutní. Je tady obrovská historie a tradice, hraje se o extraligu. Nemám moc slov, je to velmi náročné a nápor na psychiku,“ řekl hlavní trenér PSG Berani Zlín Luboš Jenáček.

Jak byste zhodnotil utkání?
Na jeden gól nemůžeme vyhrávat. Jsme křehcí, pokud dostaneme na 1:1, jak jsme dostali dnes, valná většina kluků to nedává psychicky. Odstoupíme od toho, co nás přivedlo k šancím. Měli jsme dát druhý gól, možná by utkání vypadalo jinak, ale to je kdyby byly… Celý tento týden byl obraz toho, že pokud se tým nedoplní hlavně v ofenzivní části, jestli nepřijdou tři, čtyři, pět útočníků, tak nevěřím, že tento současný tým je schopný dělat bodové série, které budou nutné, pokud bychom chtěli zamíchat kartami a dostat se aspoň na barážovou pozici.

Co dnešní porážka znamená pro další vývoj bitvy o udržení?
Momentálně jsme dole, zklamaní, smutní. Klukům jsem řekl, že dokud bude aspoň nějaké světélko svítit na konci tunelu a dokud bude teoretická možnost se zachránit, je povinností každého hráče, potažmo člena týmu, aby se o to porval. Je tady obrovská historie a tradice, hraje se o extraligu. Nemám moc slov, je to velmi náročné a nápor na psychiku. Viděl jsem tam kluky totálně smutné, nezvládli jsme to. Soupeř byl od gólu na 2:1 lepší a zápas si pohlídal.

Po utkání jste měl k hráčům v kabině dlouhý proslov, dá se shrnout, co jste jim říkal?
V podstatě to, co jsem teď řekl vám. Pokud bude naděje, ať už to bude se mnou nebo s někým jiným, pokud budou změny dovnitř, budou i ven. Pokud se to prokysličí, přijdou kluci nezatížení touto situací, budou schopní se prosazovat a dávat góly… Utkání je hodně, je to hokej.

Říkáte „se mnou nebo s někým jiným“, co tím myslíte?
Vždycky se to hodnotí podle výsledků. Člověk v rámci možností se snaží dělat všechno, některé věci se ve hře objevují, některé pod tíhou výsledků a tlaku ne. Pokud se zápas láme na stranu soupeře, nejsme schopni ty věci pak dělat, jsme v koksu a zápasy nezvládáme. Je na vedení klubu, jakou cestou půjde.

Co řeknete k odchodu nejproduktivnějšího útočníka Tomáše Mikúše?
Nasazuje se mi psí hlava, že já jsem někoho vyhodil. Nikdo nikoho nevyhodil! Vím, že tyto informace chodí, Zlín je hokejové město. A já ze sebe úplného vola taky dělat nechci. Tomášův agent zavolal na klub, že žádá o trejd, že necítí důvěru. Já jsem Tomášovi zavolal a řekl, že pokud to tak je a on to tak cítí, tak hráč, který s námi nechce být, tak s námi nebude. Tomáš v tomto rozhovoru neřekl ani slovo, že si chce se mnou jako s trenérem vyjasnit svoji úlohu v týmu a pobavit se o tom. Popřál nám, celkem zvesela, ať se nám daří, ať bodujeme a ať sezonu zachráníme. Držet na týmu nespokojeného hráče, který má jiné představy, je nesmysl. V naší situaci kór.

Proč Mikuš říkal, že necítil důvěru?
Měl pohovor s Peťou Čajánkem, já jsem u toho nebyl. Tomáš si myslel, že když má kanadské body, je všechno ok. Pokud mu Čája řekl, že je nejlepší hráč nejhoršího mančaftu, tak kvůli tomu bych se neurazil. Ale nebudu komentovat, co si ti dva řekli. Jestli jsou dneska hráči takhle křehcí, že stačí jedna věta, která má být motivační... Čája má obrovské zkušenosti a snaží se jim předat spoustu detailů. Pokud někoho tahle jedna věta přivede k tomu, že z téhle potápějící se lodi vyskočí... Sami si udělejte obrázek, jestli toto má být důvod, aby si zažádal o trejd. Čája je v realizačním týmu, ale hlavní zodpovědnost nemá. Pokud někdo nemá koule se o to porvat a řeší tuhle v mých očích banalitu, tak to o tom klukovi taky něco vypovídá. Tomáš zvolil snazší cestu. Nebudeme přece držet hráče, který tady nechce být.

Ale ice-time mu postupně klesal.
Jsou hráči jako Tomáš Plekanec, kteří hrají přesilovky i oslabení a zvládnou pětadvacet minut za zápas. Já se to snažil rozložit na více hráčů, protože si nemyslím, že kondičně jsme úplně ťip ťop. Chtěl jsem, aby mužstvo mělo energii a postupně dohánělo deficit. Tomáš hrál přesilovku a ve finále jsem si dovolit po 2-3 zápasech prohodit rozestavení. Nedal jsem ho na jeho pravou stranu, kde se cítí komfortní a kde to tak nebolí. Dal jsem ho před bránu. Už tehdy přišel a zeptal se, jestli se něco děje, že necítí důvěru. Když vidím, že na Spartě hraje na bráně Sobotka, který hrál NHL, v některých utkáních tam hraje i Jágr. To nemůže hrát na bráně Tomáš Mikúš a cítí z toho nedůvěru? Udělejte si z toho obrázek sami.

Proč dnes nenastoupil obránce Peter Trška?
Nevešel se do sestavy. Přišel obránce Hanousek, který podal velmi dobrý výkon. Trejd byl pro něj těžký, šel do posledního týmu. Peťovi Trškovi se nepodařil zápas ve Varech. Body má, ale prohrávalo se i s ním. Chtělo to nějakou změnu, možná s někým i zatřepat.

Po zápase byla nespokojenost fanoušků znát a problémy zlínského hokeje jsou hlubší, že?
Je tady nějaká situace, která eskaluje posledních pět let. Skončila úspěšná generace, která před sedmi lety udělala titul a evidentně se výměna nepodařila, nepodařilo se to vhodně doplnit. Tým má problémy dlouhodobě, vždycky tu ale byli hráči, kteří za to dokázali vzít. Třeba Roberts Bukarts, což je hráč do přesilovky, ve které my nejsme schopní se prosadit. Proti nám dnes stáli kluci, kteří mají nesmírnou kvalitu, i když už mají svoje roky, a dají gól za třicet vteřin. Nevím, koho za to hanět nebo lynčovat, kdo má za to zodpovědnost. 
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY