sobota 30. března 2013 | Zlin Press - Roman Ordelt

Útočník Filip Čech: Jednoduše jsem při nájezdu udělal to, co na tréninku. A vyšlo to parádně!

Útočník Filip Čech nasměroval dvěma vstřelenými góly tým PSG Zlín blíž do extraligového finále. Nejdříve v 16. minutě otevřel střelecký účet zápasu, když nejdříve naznačil přihrávku a poté se přízemní střelou trefil přesně k levé tyčce. A v závěru rozhodl o druhé výhře v sérii s Třincem, neboť se v penaltách trefil jako jediný z pěti nájezdníků. Samostatný nájezd z jeho hole mířil přesně do horního růžku Hamerlíkovy brány.

Dvaatřicetiletý Čech nepatří k vyhlášeným exekutorům samostatných nájezdů. Nakonec to byl on, kdo rozhodl dramatický závěr třetí semifinálové bitvy mezi Třincem a Zlínem. „Nájezdy příliš v repertoáru nemám. Jednoduše jsem udělal většinou to, co dělám na tréninku, když jedu sám na brankáře a vyšlo to parádně,“ radoval se bezprostředně po zápase.

Výrazně se podílel na úspěchu Beranů na třineckém ledě. Vlachova družina odjela do Slezska s cílem urvat alespoň jeden zápas, a tento cíl splnila hned v prvním duelu. Přesto hosté vedli do 53. minuty 3:1, ale Oceláři úspěšným finišem srovnali stav. “V závěru jsem byl zklamaný, neboť naše lajna inkasovala čtyři minuty před koncem základní hrací doby třetí gól, navíc druhý v zápase. Rychle jsme se otřepali z předchozí domácí porážky. Po psychické stránce jsem se cítil dobře, v prodloužení ještě lépe a věřil jsem, že to půjde. Trenér Vlach mně dal důvěru na nájezd a jsem rád, že jsem mu to vrátil,“ pravil Filip Čech v rozhovoru v útrobách třinecké Werk Areny.

Zlínským hráčům hrálo do karet i podstatně menší kluziště než ve Vítkovicích a s chutí využívali i vysokého plexiska, o nějž vyhazovali kotouče. „Tady je méně prostoru a lépe se zde dojíždějí puky než ve Vítkovicích. Při minulém zápase jsme s tím měli doma problémy, špatně jsme se tam dostávali z obranného pásma. Tady jsme zkoušeli využít vysoké plexisklo, ale párkrát to nevyšlo. Dostali jsme jeden gól, když jsme nevyhodili kotouč. Přesto se nám v Třinci hraje o hodně líp než ve Vítkovicích,“ pověděl odchovanec zlínského hokeje.

Útočník PSG Zlín Filip Čech

Filip Čech je pokračovatelem hokejové rodiny Čechů ve Zlíně. Jeho otec Zdeněk hrál mnoho let nejvyšší soutěž a později slavil úspěchy i na trenérském postu. Společně s Vladimírem Vůjtkem dovedli v sezoně 1994/1995 Zlín až do extraligového finále proti Vsetínu. Bratr Martin byl členem mistrovského týmu Zlína ze sezony 2003/2004.

Zlín udělal další krůček ke kýženému postupu do extraligového finále po osmi letech. V Třinci urval vítězství ve velikonočním víkendu hned na první pokus. „Je to super, ale už v neděli chceme na tento úspěch navázat. Důležité bylo, že jsme ve třetím zápase ubránili třinecké přesilovky. Hráli jsme dost často v oslabení, tomu se musíme v neděli vyvarovat. Dobře jsme bránili, ani jednou jsem v oslabení neinkasovali, což nás dovedlo k výhře,“ uzavřel hokejový bojovník.

Letošní sezona Filipovi Čechovi vychází na výbornou. Zatímco v loňské sezoně se vstřelil pouze jeden gól, a to je ještě technický, v letošním ročníku má hokejový dříč na svém kontě již deset gólů a první dvě důležité trefy v play off. A úspěchy slaví i v rodinném životě. V létě společně s manželkou Simonou čekají první přírustek do rodiny.

Jedna víra. Jeden tým. Jeden cíl. Finále 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY