neděle 09. října 2022 | Vojtěch Gargulák

Liga pokračuje v plném proudu, v pondělí do Zlína zavítá pražská Slavia

Hokejoví Berani zažívají pozvolný výsledkový vzestup, po úspěších v zápasech s Litoměřicemi a Přerovem budou chtít v pondělí přidat třetí vítězství v řadě. Soupeřem jim bude pražská Slavia, které vstup do sezóny také příliš nevyšel a zejména na hřištích soupeřů se zatím trápí. Potvrdí žlutomodří zlepšující se formu a urvou na Zimním stadionu Luďka Čajky další body? Utkání začíná tradičně od 17:30, vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketportal, nebo před zápasem na pokladnách stadionu.

Berani v sobotu navázali na domácí výhru nad Litoměřicemi a z Přerova si po vyrovnaném utkání odvezli dva body za vítězství 2:1 v prodloužení. V těsném pořadí ligové tabulky jim přesto stále patří až dvanáctá pozice, vzhledem k minimálním rozdílům však Zlín na první místo ztrácí jen šest bodů. Jeho pondělní soupeř z Prahy je na tom jen o jednu pozici lépe, Slávisté v posledních týdnech v pravidelných intervalech střídají výhry s porážkami. Naposledy v sobotu doma hladce přejeli Šumperk 5:0, největší slabinou sešívaných však představují venkovní zápasy. V nich jsou Pražané nejhorší z celé Chance ligy, ze čtyř dosavadních výjezdů totiž přivezli jediný bod. Nikdy navíc venku nevstřelili víc než dva góly, ve Zlíně je navíc čeká těžká zkouška, Berani totiž mají i přes nelichotivou pozici v tabulce nejlepší obranu v lize, když v devíti zápasech inkasovali jen 17 branek.

Sešívaní ve Zlíně po sedmi letech

Proti tradičnímu pražskému klubu Zlíňané v minulosti odehráli mnoho slavných utkání, včetně finálové série v roce 2004, po níž v Baťově městě vypukly oslavy prvního extraligového titulu. Dosud naposledy se tito soupeři střetli v posledním kole sezóny 2014/15, po níž slávisté z nejvyšší soutěže sestoupili. Později Pražané ve Zlíně odehráli ještě dva přípravné duely, v obou se z vítězství radovali Berani. Celkově žlutomodří se Slavií neprohráli posledních devět vzájemných střetnutí.


Slavia pod vedením klubových legend

Vrátit červenobílé mužstvo mezi českou hokejovou elitu se v současnosti snaží členové jeho zlaté generace, s nimiž v sestavě Slavia slavila své dva extraligové tituly. V realizačním týmu sešívaných tak vedle hlavního trenéra Jiřího Vebera působí třeba Pavel Kolařík, Roman Málek, či Marek Tomica, sportovním manažerem klubu je pak Jaroslav Bednář. Na ledě Slávisté spoléhají na zkušené lídry, před letošní sezónou se vrátil zkušený útočník Vladimír Růžička, tahouny mužstva by měli být mimo jiné také kapitán Tomáš Knotek, či exzlínský Michal Poletín. Ten není jediným bývalým Beranem, který letos nastupuje v dresu Slavie, v rámci střídavých startů z Mladé Boleslavi jí totiž nárazově vypomáhá také obránce Tomáš Hanousek.


„Převažují pozitivní pocity, za dva body z Přerova jsme rádi. Naše hra ale stále v určitých pasážích zápasu není optimální. Občas situace přehráváme místo abychom hráli jednoduše, z čehož pramení chyby a tlak soupeře.“

Mikuláš Zbořil, obránce PSG Berani Zlín

Koho sledovat v dresu soupeře?


Vladimír Růžička, útočník (33)

Potvrdí slávistický navrátilec roli lídra?

Ve Slavii hokejově vyrůstal a také v ní poprvé nakoukl do seniorské extraligy, ve které v sezóně 2007/08 slavil mistrovský titul. Útočník Vladimír Růžička většinu své kariéry strávil pod vedením svého otce, se kterým později z Prahy odešel do Chomutova a Hradce. Nyní se třiatřicetiletý útočník vrací do svého mateřského klubu, v němž by měl patřit k oporám prvoligového mužstva. Za svou kariéru si zahrál za všechny mládežnické reprezentační výběry, na mistrovství světa do 18 let v roce 2007 byl dokonce kapitánem. V seniorském národním týmu se však příliš neprosadil, odehrál za něj jen tři zápasy. Kromě Slavie oblékal dres také rivala Sparty, minulou sezónu pak strávil v rakouském Dornbirnu.
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY