pondělí 10. října 2022 | Zlin Press - Roman Ordelt

Berani se zvedají a vyhráli potřetí v řadě. Doma porazili zásluhou výborné druhé třetiny pražskou Slavii

Hokejisté PSG Berani Zlín se nadechli a potvrdili zlepšenou formu z předchozích dvou kol. V domácím zápase 10. kola Chance ligy 2022/23 porazili tým HC Slavia Praha 5:2. Doma si připsali druhou tříbodovou výhru v sezoně a vítěznou šňůru natáhli na tři zápasy. Svěřenci Rostislava Vlacha šli již ve 2. minutě do rychlého vedení, ale Pražané srovnali krok v 8. minutě. Utkání se zlomilo ve druhé třetině, kdy Berani nasázeli "sešívaným" tři góly a zlepšenou produktivitou rozhodli zápas. Slavia snížila na začátku třetí třetiny z přesilovky, ale Berani tříbodové vítězství zpečetili dvě minuty před třetí sirénou pátým gólem. Zlínští měli před zápasem problémy se sestavou, neboť tým skolila především v útoku řada zranění (Antonín Honejsek, Denis Kindl, Valentin Claireaux), navíc disciplinární trest v podobě stopky na dva zápasy vyfasoval Tomáš Pospíšil. Na ledě se objevil jednadvacetiletý útočník Jakub Apolenář z druholigového Havířova. Branky dali Darek Hejcman, Pavel Kubiš, Jakub Illéš, Daniel Gazda a Petr Mrázek. Zlín hraje ve středu 12. října s rezervním týmem Dynama Pardubice, utkání se hraje na ZS v Chrudimi.

10. kolo / pondělí 10. 10. 2022 / 17:30
Berani Zlín Zlín - HC Slavia Praha Slavia
5:2
(1:1, 3:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 2. min Hejcman (Köhler, Bartko), 24. Kubiš (Husa, J. Ondráček), 28. Illéš (P. Mrázek, Köhler), 30. Gazda, 58. P. Mrázek (P. Sedláček) - 8. Houška, 41. T. Knotek (Klikorka, Všetečka). Rozhodčí: Petružálek, Kostourek - Hanzlík, Roischel. Vyloučení: 6:2. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2 713. Střely na branku: 32:32. Zblokované střely 12:11. Bloky: 10:8 Vhazování 38/78 (49%) - 40/78 (51%). Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1, 4:2, 5:2.

Berani Zlín: Huf - M. Zbořil, Suhrada, Gazda, Husa, Bartko, M. Novotný - P. Mrázek, P. Sedláček, Apolenář - J. Ondráček (A), Chludil, Kubiš (C) - Illéš, Hejcman, Köhler (A) - Frömel, Gago, Luža. Trenéři: Rost. Vlach, Jurík, Horák.

HC Slavia Praha: R. Málek - Hejda, Žovinec, Matyáš, Klikorka, Szathmáry, Barák (A), Němeček - Kern, Žejdl, T. Knotek (C) - J. Brož, Vl. Růžička, Všetečka - L. Strnad, Závora, Havrda - Houška, Poletín (A), Simon. Trenéři: Veber, Kolařík, R. Málek st.

Zlín měl raketový nástup do utkání a již ve 2. minutě se ujal vedení. Berani účinně napadali, od modré čáry vyslal pumelici obránce Bartko, kotouč se odrazil od Köhlera a Hejcman z otočky prostřelil slávistického brankáře Málka - 1:0. Slavia pořádně zahrozila ve 4. minutě a Zlín pouze zásluhou výborného gólmana Hufa jednogólový náskok uhájil, když zuby si na něm vylámali Závora a Strnad. V 6. minutě se prodral ke střele po křídle Gago, Málek byl na brankovišti připraven. Sešívaní v 8. minutě srovnali stav po vlastním gólu domácího týmu. Nahrávku Houšky na najíždějícího Klikorku si nešťastně ztečoval do vlastní sítě obránce Suhrada - 1:1. Domácí se drali v polovině třetiny do brejku, kapitán Kubiš volil střelu, ale Málek byl na svém místě. Hosté dostali v 11. minutě možnost úvodní přesilovky v zápase při vyloučení Gaga, před Hufem si vytvořili tlak, ale kombinace nedotáhli so úspěšného zakončení. Bombu Szathmáryho zastavila maska zlínského strážce svatyně. Už při rovnovážném stavu hráčů na ledě byl v slibné příležitosti Žejdl, na druhé straně v 17. minutě puk po zásahu Mrázka poskakoval po brankovišti. Nerozhodný stav vydržel na ukazateli skóre až do první sirény.

Beranům se druhá třetina náramně vydařila a konečně se výrazně prosadili v koncovce. Na začátku prostřední periody zahrozili mladíci Chludil s Frömelem, Zlín strhl ve 24. minutě vedení opět na svou stranu, zkušený Ondráček vybojoval kotouč za bránou, Husa tvrdě vypálil a odražený kotouč zametl do slávistické sítě kapitán Kubiš - 2:1. Domácí poté přečkali bez újmy další oslabení, když Huf odčinil svůj prohřešek a kryl pokusy Houšky a Kerna. Svěřenci Rostislava Vlacha se prosadili i při přesilovce, v 28. minutě po faulu Žejdla jim stačilo pouhých pět vteřin! Mrázek napálil po vyhraném buly od modré čáry tyč a odražený kotouč usměrnil do poloodkryté klece Illéš - 3:1. Zlínští vedli v polovině zápasu už třígólovým náskokem. Ve 30. minutě se rýsovalo rychlé přečíslení dva na jednoho, když obránce Gazda vypálil nádhernou a přesnou střelu za Málkova záda - 4:1. Domácí brankostroj se poté zastavil, přesto se diváci v hledišti nenudili. Střelecké pokusy byly na obou stranách, ve druhé desetiminutovce prostřední třetiny se neujala žádná střela.

Slavia vykřesala naději na zvrat na začátku závěrečné třetiny gólem z přesilovky. Ve 41. minutě pálil od modré čáry bek Klikorka, kotouč se odrazil na pravý kruh a kapitán Knotek přesnou ránou překonal Hufa - 4:2. Berani zažili krušné chvíle ve 46. minutě, kdy se bránili dlouhých 115 vteřin trvající přesilovce soupeře. Do zakončení se dostali dvakrát Houška a Klikorka, ale obětavě hrající domácí se ubránili. Horké chvíle před Hufem nastaly v 54. minutě, Kern z prostoru brankoviště neprotlačil kotouč do zlínské svatyně. Definitivní pečeť na zlínskou výhru za tři body přišla v 58. minutě. Žovinec se nechal obrat o puk, k bráně Málka pelášil Sedláček a jeho nepřesná střela se odrazila od zadního mantinelu na hůl Mrázka, který mířil do odkryté branky - 5:2.

Nejlepší hráči: Pavel Kubiš - Vladislav Houška.

Nejlepší tři hráči PSG Berani Zlín podle www.beranizlin.cz: Jakub Husa, Daniel Gazda, Pavel Kubiš.

Ohlasy trenérů

Juraj Jurík (1. asistent trenéra PSG Berani Zlín): "Podařil se nám vstup do utkání. Dali jsme rychle první branku, i když nás poté zabrzdila nešťastný vlastní gól. Vydařená druhá třetina rozhodla o utkání. Poté jsme zápas zbytečně zdramatizovali vyloučeními na naší straně. Důležitým faktorem bylo, že jsme přestáli přesilovku soupeře pět na tři, neboť výsledek mohl být těsný, Po zásluze se radujeme z výhry."

Pavel Kolařík (asistent trenéra HC Slavia Praha): "V první třetině jsme tempo soupeře ještě stíhali, v úvodu hrál slušný hokej. Bohužel ve druhé třetině jsme udělali zásluhou naší lehkovážnosti nevynucené chyby. Třikrát jsme inkasovali, což rozhodlo o naší prohře. Ve třetí třetině jsme dali z přesilovky ještě gól, ale bohužel se nám nepříznivý výsledek nepodařilo otočit."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY