úterý 20. prosince 2022 | Vojtěch Gargulák

Poslední předvánoční zápas! Přivezou Berani pod stromeček tři body ze Sokolova?

Hokejovou Chance ligu čeká poslední předvánoční kolo. Zlínské Berany v jeho rámci čeká dlouhá cesta, ve středu se totiž od 18 hodin utkají na sokolovském zimním stadionu s domácím Baníkem. Přetrhnou daleko od domova šňůru neúspěchů a nadělí svým fanouškům pod stromeček důležité body?

Geograficky je pro Berany Sokolov nejvzdálenějším soupeřem v lize, v tabulce však obě mužstva sousedí. S bilancí osmatřiceti bodů jsou na tom jen o skóre lépe desátí Zlíňané, kteří si nijak nepolepšili po nedělní předehrávce 30. kola, kterou doma proti Vsetínu prohráli 2:5. Z posledních sedmi zápasů tak získali jen čtyři body a stále čekají na první vítězství pod novým trenérem Milošem Říhou. Sokolov v uplynulých týdnech předváděl poměrně konzistentní výkony, v posledních dvou případech to však na body nestačilo. Doma naposledy sice Baník rozstřílel Kolín 6:0, vinou administrativní chyby v zápisu hráčské soupisky ale bylo později utkání kontumováno ve prospěch Kozlů. V pondělí pak Sokolovští prohráli 1:3 ve Frýdkku-Místku.

Vyrovnaná utkání se šťastným koncem pro domácí

Berani se s Baníkem v této sezóně utkali dosud dvakrát, přičemž v obou případech se radovaly domácí týmy. Pětihodinová cesta si svou daň poprvé vybrala na konci září, kdy žlutomodří šli na stadionu soupeře brzo do vedení, v závěru jim však docházely síly a Sokolovu podlehli těsně 1:2. Vyrovnaná byla i listopadová odveta na Zimním stadionu Luďka Čajky, v níž se na góly čekalo až do třetí třetiny. Všechny ale nakonec padly do sítě Baníku a tři body za vítězství 3:0 tak zůstaly ve Zlíně.

V brance nastoupí Huf, Kachyňu čeká poslední zápas

Poslední představení ve zlínských barvách čeká obránce Ondřeje Kachyňu, kterému vyprší měsíční hostování a následně se vrátí do kmenových Českých Budějovic, odkud by se po Vánocích měl vrátit Daniel Gazda. Změny v sestavě se dají předpokládat i pro zápas v Sokolově. Jistá je změna v brankovišti, kde od začátku nastoupí Daniel Huf, který v listopadovém vzájemném utkání vychytal čisté konto.

„Bude to těžký zápas i vzhledem k tomu, že nás čeká dlouhá cesta autobusem. Máme ale cíl, který musíme splnit a věřím, že se na zápas dobře připravíme a půjdeme si pro tři body.“

Daniel Huf, brankář PSG Berani Zlín

Koho sledovat v dresu soupeře?


Jan Pohl, obránce (31)

Zavelí lídr sokolovské obrany k dalšímu vítězství?

Hlavní oporou defenzivy Baníku je jednatřicetiletý Jan Pohl. Silnou stránkou šikovného obránce je zejména podpora útoku, v minulé sezóně se dokonce stal nejproduktivnějším bekem celé Chance ligy a měl velký podíl na sokolovském tažení do semifinále. A na svůj výkon navazuje také letos, kdy je v průběžném pořadí bodování obránců na třetím místě. Rodák z Kolína z počátku kariéry objížděl převážně druholigové stadiony, posléze ale dostal šanci i o patro výš, kde si zahrál za Třebíč, Havlíčkův Brod, Ústí nad Labem, Slavii a Jihlavu. Epizodně nakoukl také do extraligy, kde své čtyři starty rozdělil mezi Spartu a Kladno. Nejvíc se mu ale daří právě v Sokolově, kde působí třetím rokem.


Statistiky týmů v aktuální sezóně

HC Baník Sokolov Chance liga 2022/23 PSG Berani Zlín
11. místo (38 bodů) Umístění v tabulce 10. místo (38 bodů)
6 bodů Posledních 5 zápasů 3 body
21,30% (3. místo) Úspěšnost přesilovek 16,36% (9. místo)
80,77% (10. místo) Úspěšnost oslabení 85,93% (2. místo)
190 (14. místo) Bloky 241 (7. místo)
282 Trestné minuty 340
Jaromír Kverka – 31 bodů (8+23) Nejproduktivnější hráč Antonín Honejsek – 18 bodů (8+10)
Jan Pohl – 16 bodů (5+11) Nejproduktivnější obránce Daniel Gazda – 14 bodů (6+8)
Jaromír Kverka (8 branek) Nejlepší střelec Antonín Honejsek, Pavel Kubiš, Petr Mrázek (8 branek)
Jaromír Kverka (23 asistencí) Nejlepší nahrávač Jakub Illéš (11 asistencí)
Jaromír Kverka (+6) +/- Daniel Gazda (+8)
Martin Osmík (33) Bloky Pavel Sedláček (28)
Martin Michajlov (90,57%) Úspěšnost zákroků Daniel Huf (92,48%)
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY