středa 21. prosince 2022 | Zlin Press - Roman Ordelt

Berani vezou ze souboje se Sokolovem pouze bod. Stáhli ztrátu, ale prohráli v nájezdech

Hokejisté PSG Berani Zlín prohráli v zápase 31. kola Chance ligy 2022/23 na ledě týmu HC Baník Sokolov 3:4 po samostatných nájezdech a připsali si čtvrtou prohru v řadě. Berani pod vedením nového hlavního trenéra Miloše Říhy mladšího stále čekají na vítězství. Kubiš a spol. nezačali přímý souboj o předkolo play off nejlépe a již po 35 vteřinách inkasovali první gól. Za pět minut již bylo srovnáno, ale hostům vůbec nevyšla 32. minuta duelu. Během 26 vteřin inkasovali dva slepené góly po chybách v obraně. Zlínští se však nevzdali a zlepšeným výkonem ve třetí třetině srovnali stav. Utkání nakonec došlo až do samostatných nájezdů, kde se štěstí přiklonilo na stranu Západočechů. Branky dali Petr Mrázek 2 a Petr Kachyňa. Berani v tabulce klesli na nepostupovou jedenáctou příčku. Další kolo je čeká po Vánocích, v úterý 27. prosince se utkají na domácím ledě s Prostějovem.

31. kolo / středa 21. 12. 2022 / 18:00
HC Baník Sokolov Sokolov - Berani Zlín Zlín
4:3sn
(1:1, 2:0, 0:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 1. min Vrhel (Tomek, Kverka), 32. Vrhel (Pohl, Kverka), 32. Csamangó (Zadražil, Hajný), rozhodující nájezd V. Kysela - 5. Kachyňa (Honejsek, P. Sedláček), 50. P. Mrázek (M. Zbořil, Honejsek), 58. P. Mrázek (Honejsek). Rozhodčí: Valenta, Hucl - Belko, Baxa. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 625. Střely na branku: 17:23. Zblokované střely: 1:5. Bloky: 5:1. Vhazování: 25/59 (42%) - 34/59 (58%). Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 3:3, 4:3.

HC Baník Sokolov: Michajlov - Tomek, J. Novák, Baláž, M. Rohan, Kloz, Weinhold, Klejna - Vrhel, Kverka (A), Osmík - Csamangó, Zadražil, Švec - Pohl, T. Rohan (C), Berka - V. Kysela, Hajný. Trenéři: Štrba, Holešovský, Fečo.

Berani Zlín: Huf - Kachyňa, M. Zbořil, Suhrada, M. Novotný, Husa, Talafa, Riedl - Kubiš (C), Hejcman, J. Ondráček (A) - P. Mrázek, Honejsek, Illéš - Z. Sedlák, P. Sedláček, T. Pospíšil - Köhler (A), Gago, Zabloudil. Trenéři: M. Říha ml., Horák, Horčička.

Zlínští hokejisté nastoupili do důležitého zápasu se Sokolovem s Hufem v bráně a s pozměněným složením útoků. Baník vyrukoval na moravský tým s posilami z extraligy, na střídavý start přišli obránci Martin Rohan z Karlových Varů a zkušený Kloz. Duel začal pro hosty studenou sprchou, neboť za pouhých 35 vteřin po úvodním vhazování už prohrávali. Obránce Tomek vystřelil v 1. minutě od modré čáry a kotouč úspěšně tečoval za Hufova záda Vrhel - 1:0. Hned po zahájení hry mohlo být srovnáno, ale domácí gólman Michaljov za pomoci obránců udržel čisté konto. Beranům se podařil rychle reparát, když dokázali využít přesilovou hru. Podrážení Zadražila potrestal za pouhých 26 vteřin v 5. minutě střelou po ledě od modré čáry obránce Kachyňa, když sokolovský brankář měl zakrytý výhled a kotouč zaregistroval až v bráně - 1:1. V úvodní třetině se hrál průměrný hokej a na domácí straně se dostal dvakrát do zakončení forvard Csamangó. První ránu vyrazil Huf betonem a v další příležitosti nezpracoval sokolovský forvard kotouč. Ve 13. minutě dorážel na brankovišti Gago a následně po chybě v domácí rozehrávce střílel nepřesně Sedláček. Zlínští byli v závěru aktivnější, po tlaku se neprosadili v koncovce Gago a Köhler.

Polovina druhé třetiny přinesla vyrovnaný hokej. Za zmínku stojí šance Honejska, který ze vzduchu trefil jen boční síťku domácího týmu. Západočeši si zahráli první přesilovku v 27. minutě po faulu Husy, ale zlínskou svatyni vážněji neohrozili. Hra byla na obou stranách nepřesná a hrstka diváků do poloviny utkání příliš střeleckých pokusů neviděla. Psychiku Beranů nalomily dva slepené góly během 26 vteřin ve 32. minutě. Pohl si vyměnil kotouč s Vrhelem a útočník Sokolova přesnou střelou z prostoru mezi kruhy k tyči zaznamenal druhý gól v zápase - 2:1. Vzápětí Berani zaspali v obraně a Csamangó se dostal za zlínské beky a z nájezdu propálil Hufa - 3:1. Hosté poté nabídli soupeři dvě přesilové hry v těsném sledu, nicméně dvougólové vedení Baníku zůstalo na ukazateli stavu do druhé sirény.

Zlínští nevyužili na začátku třetího dějství další početní výhodu. Berani se snažili zkorigovat nepříznivý stav, ale naráželi na velmi dobře fungující obranu Sokolova a gólmana Michajlova. Příležitosti Köhlera a Hejcmana se ještě neujaly. Hosté se radovali z kontaktního gólu až v 50. minutě. Zbořil nahodil puk před bránu a na brankovišti byl důrazný Mrázek, který dopravil kotouč do sítě - 3:2. Hosté ožili a k vyrovnání stavu jim dopomohla podruhé v utkání přesilová hra. Honejsek se prodral v 57. minutě před Michajlova, v prostoru brankoviště se nejlépe zorientoval Mrázek a svým druhým gólem večera nasměroval duel do prodloužení - 3:3.

Na začátku nastaveného času nevyužili šance Pohl a na hostující straně Mrázek. Domácí hráli po prohřešku Sedláka přesilovku, při které ještě sáhli ke hře bez brankáře, Berani se ubránili s vypětím všech sil a všechny střely pochytal Huf. Vyrovnaný duel nakonec rozsekly až samostatné nájezdy. V pěti sériích se nenašel jediný úspěšný střelec, a tak nakonec rozhodl až jedenáctý nájezdník. Kysela prostřelil Hufa mezírkou mezi betony, zatímco Mrázek mířil vedle - 4:3.

Samostatné nájezdy: I. série Köhler -, Vrhel -, II. Honejsek -, Klejna -, III. P. Sedláček -, Kverka -, IV. P. Mrázek -, Berka -, V. Z. Sedlák -, Zadražil -, VI. V. Kysela +, P. Mrázek -.

Nejlepší hráči: Stanislav Vrhel - Antonín Honejsek.

Nejlepší tři hráči PSG Berani Zlín podle www.beranizlin.cz: Antonín Honejsek, Petr Mrázek, Mikuláš Zbořil.

Ohlasy trenérů

Martin Štrba (hlavní trenér HC Baník Sokolov): "Naší slabostí v předchozích zápasech bylo, že jsme nedali spoustu gólů. Máme hodně šancí, které neproměníme. Klukům patří velké poděkování, jak celý zápas proti Zlínu zvládli a vybojovali důležité dva body."

Oldřich Horák (asistent trenéra PSG Berani Zlín): "První třetina nebyla optimální. Ve druhé třetině se náš výkon pomalu zvedal, ale bohužel jsme po hrubých chybách inkasovali dva góly na 1:3. V dalším průběhu jsme všechny síly vložili do útoku a naštěstí jsme vyválčili alespoň bod. Byli jsme slabí v zakončení. Vyrovnávací gól nám pomohl na psychice, ale bohužel koncovka stále není podle našich představ. Nájezdy jsou vždy vabank, gólman soupeře nám vychytal všechny střely, trefili jsme tam i tyčku. Penalty přináší vždy řešení momentální situace, a tam nám nebylo přáno."

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY