pondělí 26. prosince 2022 | Vojtěch Gargulák

Po Vánocích zpátky do akce! Berani v úterý na domácím ledě vyzvou Prostějov

Vánoční svátky jsou minulostí, a tak se po volném víkendu opět vrací do akce prvoligový hokej. Zlínští Berani se v rámci 32. kola představí na domácí půdě, kde je čeká souboj s prostějovskými Jestřáby. Podaří se žlutomodrým ukončit trápení a vybojují před svými fanoušky první prosincové vítězství za tři body? Utkání startuje v 17:30, vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketportal, nebo před utkáním na pokladnách ZS.

Berani se po svátcích vracejí do akce s jasným cílem prolomit sérii porážek. Ta se minulý týden natáhla už na čtyři zápasy poté, co svěřenci Miloše Říhy mladšího nedotáhli do úspěšného konce obrat v Sokolově, kde padli 3:4 v samostatných nájezdech. Celkově Zlíňané vyhráli jen jediné z posledních osmi utkání. Zlepšit statistiky i náladu domácích fanoušků se v úterý pokusí v souboji s Prostějovem, který v prosinci zatím naopak válí. Jestřábi vyhráli šest z posledních sedmi zápasů, naposledy díky třem brankám v úvodní třetině doma zdolali Jihlavu 3:2.

Dojde na třetí vzájemné dělení bodů?

Zlín se s Prostějovem utkal v této sezóně dosud dvakrát, přičemž v obou případech k rozhodnutí o vítězi nestačilo 60 minut. Nejprve na konci září na Zimním stadionu Luďka Čajky po vyrovnaném duelu slavili Jestřábi vítězství 2:1 v prodloužení, na začátku listopadu pak Berani v Prostějově prohospodařili čtyřbrankové vedení a domů nakonec vezli jen dva body za výhru 6:5 po nájezdech.

Gazda zpátky v akci, Bartko poprvé v dresu soupeře

První utkání po návratu z hostování v Českých Budějovicích čeká obránce Daniela Gazdu, který i přes měsíční absenci zůstává nejproduktivnějším bekem Beranů. Zpátky ve Zlíně na něj čeká role klíčového hráče. Na Zimním stadionu Luďka Čajky si opět zahraje také Jan Bartko, který se po nedávném přestupu do Prostějova poprvé utká proti svému bývalému klubu.

„V posledních zápasech nás trápilo především zakončení, ve kterém jsme byli velice slabí. V Sokolově jsme dokázali zápas vyrovnat, což nám pomohlo na psychice, ale bohužel koncovka stále není podle představ.“

Oldřich Horák, asistent trenéra PSG Berani Zlín

Koho sledovat v dresu soupeře?


Tomáš Jáchym, útočník (26)

Vymyslí vyhlášený nahrávač další gólové akce?

Už v minulé sezóně patřil k největším hvězdám Jestřábů, letos na tyto výkony více než důstojně navazuje. Útočník Tomáš Jáchym je jedním z nejproduktivnějších hráčů celé Chance ligy, s pětadvaceti asistencemi se dělí o post nejlepšího nahrávače soutěže. Šestadvacetiletý forvard s hokejem začínal v Českých Budějovicích, v mládežnickém věku se ale přestěhoval přes celou zemi do Vítkovic, kde si později zahrál také seniorskou extraligu. Větší jméno si ale udělal v nižších soutěžích, kde postupně oblékal dres Havířova, Poruby, Frýdku-Místku a v posledních dvou letech právě Prostějova. V aktuální sezóně dokonce naskočil i do jednoho extraligového duelu v barvách Kladna.


Statistiky týmů v aktuální sezóně

PSG Berani Zlín Chance liga 2022/23 LHK Jestřábi Prostějov
11. místo (39 bodů) Umístění v tabulce 4. místo (54 bodů)
4 body Posledních 5 zápasů 12 bodů
17,70% (8. místo) Úspěšnost přesilovek 18,80% (6. místo)
86,33% (2. místo) Úspěšnost oslabení 84,48% (6. místo)
249 (7. místo) Bloky 223 (11. místo)
350 Trestné minuty 309
Antonín Honejsek – 21 bodů (8+13) Nejproduktivnější hráč Tomáš Jáchym – 31 bodů (6+25)
Daniel Gazda – 14 bodů (6+8) Nejproduktivnější obránce Martin Pěnčík – 14 bodů (5+9)
Petr Mrázek (10 branek) Nejlepší střelec David Ostřížek (14 branek)
Antonín Honejsek (13 asistencí) Nejlepší nahrávač Tomáš Jáchym (25 asistencí)
Daniel Gazda (+8) +/- Aleš Poledna (+12)
Pavel Sedláček (28) Bloky Matouš Venkrbec (23)
Daniel Huf (92,35%) Úspěšnost zákroků Jaroslav Pavelka (92,40%)
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY