úterý 27. prosince 2022 | Zlin Press - Roman Ordelt

Berani se probudili a Jestřábům nastříleli půltucet gólů. Kapitán Pavel Kubiš se zaskvěl hattrickem!

Hokejisté PSG Berani Zlín porazili v zápase 32. kola Chance ligy 2022/23 tým LHK Jestřábi Prostějov 6:1 a po sérii předchozích čtyř proher si připsali pod vedením hlavního trenéra Miloše Říhy první tříbodové vítězství. Hrdinou večera se stal kapitán týmu Pavel Kubiš, který zaznamenal hattrick a k tomu jednu asistenci. Berani se ujali vedení již v 7. minutě, ve druhé třetině přidali další dva góly a v 36. minutě vedli již 3:0. Hanáci v závěru druhé dvacetiminutovky zdramatizovali duel, ale závěrečná třetina patřila jednoznačně žlutomodrým, kteří přidali další tři góly. Velmi dobrý výkon předvedl brankář Daniel Huf, který si připsal v utkání celkem 26 úspěšných zákroků. Na druhou stranu duel odkryl řadu chyb ve zlínské defenzivě. Branky dali Pavel Kubiš 3, Jiří Ondráček, Petr Mrázek a Daniel Gazda. Zlín poskočil v tabulce na deváté místo a v derniéře kalendářního roku 2022 se představí ve čtvrtek 29. prosince na ledě Třebíče.

32. kolo / úterý 27. 12. 2022 / 17:30
Berani Zlín Zlín - LHK Jestřábi Prostějov Prostějov
6:1
(1:0, 2:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 7. min J. Ondráček (Hejcman, Kubiš), 26. Kubiš (Z. Sedlák, A. Burian), 36. Kubiš, 42. Kubiš (M. Zbořil, Hejcman), 48. P. Mrázek (Honejsek), 53. Gazda (Honejsek) - 39. Maruna (Kubeš). Rozhodčí: Koziol, Šudoma - Beneš, Blažek. Vyloučení: 2:6. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 2 497. Střely na branku: 33:27. Zblokované střely: 14:13. Bloky: 12:13. Vhazování: 32/55 (58 %) - 23/55 (42 %). Průběh utkání: 3:0, 3:1, 6:1.

Berani Zlín: Huf - Gazda, M. Zbořil, Suhrada, M. Novotný, Talafa, Husa, A. Burian - P. Mrázek, Honejsek, P. Sedláček - Z. Sedlák, D. Kindl, Luža - Kubiš (C), Hejcman, J. Ondráček (A) - Köhler (A), Gago, Zabloudil. Trenéři: M. Říha ml., Horák, Horčička.

LHK Jestřábi Prostějov: J. Pavelka (48. min Němeček) - Hamšík, Valenta, Kubeš, Malák, Poledna, Bartko, Benda - J. Veselý, Roman Vlach, Jiránek (A) - Hašek, Ostřížek, V. Burian - Jansa, Venkrbec (C), Slanina - Maruna, T. Jandus. Trenéři: Totter, Hubáček, Vojtek.

Zlínští hokejisté začali souboj s Prostějovem aktivně a před hostujícím gólmanem Pavelkou bylo od úvodních minut pořádně horko. Ve 4. minutě se navrátilec Gazda prodral před soupeřovu bránu a obránce Malák zatáhl za ruční brzdu. Berani si vytvořili v početní převaze velký tlak, na Pavelku postupně pálili Zbořil, Kindl a Mrázek. Jestřábi paradoxně v závěru oslabení zahrozili, po křídle ujel Jiránek a jeho příležitost úspěšným zákrokem zneškodnil domácí brankář Huf. Zlín šel do vedení při rovnovážném stavu hráčů na ledě. Vedoucí gól vypracoval v 7. minutě Hejcman, který za bránou předvedl skvělou práci a po jeho nahrávce dopravil kotouč do sítě zkušený Ondráček - 1:0. Domácí střelecký úspěch povzbudil a vzápětí mohli vedení ještě navýšit. Do úniku se prosmýkl Gago, ale kličku do bekhendu nedotáhl do úspěšného konce a podobně si vedl i Mrázek. Postupem času se dostávali do střeleckého zakončení i Hanáci. V 16. minutě zahrozil před brankovištěm Roman Vlach a před volným Burianem vypíchl kotouč Huf. Hosté nevyužili v závěru třetiny úvodní přesilovou hru. Před první sirénou prudce pálil Sedlák, ale jednogólový náskok žlutomodrých barev vydržel do první přestávky.

Berani sice promarnili na začátku druhé třetiny přesilovku, ale v 26. minutě přidali druhý gól. Nejdříve Sedlák neproměnil samostatný nájezd, když Pavelka jeho ránu mezi betony vystihl. Vzápětí junior Burian nahodil kotouč před bránu, Sedlák posunul kotouč na kapitána Kubiše, který měl před sebou zcela odkrytou svatyni - 2:0. Prostějov se nevzdal, hned po zahájení hry mohl ve 26. minutě snížit Hašek, naštěstí Huf včas povyjel a lapačkou skvěle zasáhl. Domácí fantom mezi tyčemi bravurně zasáhl za další půl minutu po akci Haška s Burianem. Rychlý hokej s řadou rušných okamžiků pokračoval i nadále. Zlínští nesehráli začátek přesilovky v 35. minutě zrovna šťastně, Jandus nepozorné obraně vypíchl kotouč a byl v úniku faulován. Nařízenou penaltu však Huf s přehledem zlikvidoval. Domácí nakonec přesilovku v samotném závěru zužitkovali, z prostoru kruhu vyslal náramnou ránu ve 36. minutě Kubiš a vymetl levý růžek - 3:0. Jestřábi před druhou sirénou zkorigovali nepříznivý stav gólem při vlastním oslabení, rychlý brejk dva na jednoho úspěšně zakončil v 39. minutě Maruna - 3:1.

Huf pokračoval ve skvělém výkonu i ve třetí třetině, když hned na začátku lapil ránu Veselého. Opět se potvrdilo známé přísloví nedáš - dostaneš. Ve 42. minutě přišla velká chvíle Kubiše, který prožil parádní večer a dokonal svůj hattrick. Zlínští šli do rychlého přečíslení dva na jednoho, domácí kapitán vzal odpovědnost na sebe a parádně se trefil - 4:1. Berani pokračovali ve velmi dobrém výkonu a ve 48. minutě přidali pátý gól. Honejsek vyvezl kotouč, obrana Jestřábů byla v nedbalkách a volný Mrázek se trefil ke vzdálenější tyči - 5:1. Po pátém gólu odjel Pavelka na střídačku a jeho místo zaujal Němeček. Paradoxní situace nastala při vyloučení Kubiše, Hanáci sáhli k power play, v pásmu měli sedm hráčů a početní výhoda v jejich podání předčasně skončila. Zlínští nabídnutou přesilovku v 53. minutě využili, návrat oslavil gólem Gazda, když z mezikruží vypálil a kotouč se zastavil až síti - 6:1. Svěřenci trenéra Miloše Říhy dovedli zápas s přehledem do vítězného konce a v ochozech se rozezněl po delším čase opět vítězný chorál Vysoký jalovec.

Nejlepší hráči: Pavel Kubiš - Jan Maruna.

Nejlepší tři hráči PSG Berani Zlín podle www.beranizlin.cz: Pavel Kubiš, Daniel Huf, Daniel Gazda.

Ohlasy trenérů

Miloš Říha (hlavní trenér PSG Berani Zlín): "Musím pochválit mužstvo od gólmana až po poslední hráče v sestavě. Všichni šli společně za vítězstvím a udělali parádní práci pro tříbodovou výhru. Předchozí zápasy jsme neodehráli špatně, ale vždy jsme v krizových situacích inkasovali góly. Dnes nás při nich podržel brankář Dan Huf a jeho zásluhou jsme drželi odstup ve skóre. To bylo důležité pro další vývoj utkání. V jeho průběhu jsme se ještě zlepšili i zásluhou toho, že se hráčům konečně zvedlo sebevědomí. Zaslouženě bereme tři body a kluky je potřeba za předvedený výkon pochválit."

Aleš Totter (hlavní trenér LHK Jestřábi Prostějov): "Měli jsme špatný vstup do zápasu. Prvních deset minut jsme vůbec nebyli v pohybu. V okamžiku, kdy jsme se pomalu dostávali do utkání, jsme neproměnili vypracované šance. Bohužel hned z protiútoku a po dalším vhazování jsme inkasovali branky. Dostávali jsme hřebíčky do rakve, až to nakonec skončilo hrůzostrašným výsledkem. Máme dobrou sezonu a na výsledek ze Zlína musíme rychle zapomenout. Věřím, že v domácím zápase se Šumperkem přijde od nás rázná odpověď a rozloučíme se s letošním rokem vítězstvím."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY