neděle 08. ledna 2023 | Zlin Press - Roman Ordelt

Teenager Lukáš Heš: První gól byl super, ale cennější je pro mě výhra, týmový výsledek

Sedmnáctiletý nadějný junior Lukáš Heš skóroval v seniorském hokeji hned při svém druhém startu. Jeho gól z 37. minuty ligového utkání proti Přerovu mohl být pro tým PSG Berani Zlín vítězný, chybělo k tomu pouhých 48 vteřin. Zubři před třetí sirénou vyrovnali, nicméně Berani nakonec brali na ledě regionálního soupeře dvoubodovou výhru. „První gól je super, ale cennější je pro mě výhra, týmový výsledek. Škoda konce, mohli jsme mít tři body, alespoň v prodloužení jsme zápas urvali za výhru,“ pověděl nejlepší střelec juniorské extraligy. Talentovaný forvard Heš je od doby Filipa Chytila nejmladším hokejistou v seniorském týmu Beranů.

Lukáš Heš (narozen 12. ledna 2005) má hokejové geny v rodině. Jeho otec Jiří byl úspěšný obránce a podstatnou část kariéry strávil v extraligových týmech Slavie, Znojma, Vítkovic a dále úspěšně působil i na Slovensku, kde hrál za Trenčín, Liptovský Mikuláš nebo Žilinu. Mladší šestnáctiletý bratr Jakub nastupuje za zlínské dorostence. Jak viděl Lukáš ligový zápas Beranů v Přerově? „Prvních deset minut z naší strany nebylo nejlepších, poté jsme zapnuli a začali nám fungovat věci, o kterých jsme se bavili v kabině. Škoda konce, mohli jsme mít tři body, alespoň v prodloužení jsme zápas urvali za výhru.“

Zlínský mladík se zapsal do střelecké listiny ve svém druhém utkání mezi muži. Nastupoval na křídle druhého útoku vedeného Denisem Kindlem. V závěru 37. minuty zařídil svým gólem opětovné vedení svých starších spoluhráčů. „Přerovák měl puk na hokejce, snažil se ho vyhodit z obranného pásma, ale zachytil jsem ho na modré čáře. Dal jsem ho doprostřed na Kinďu (poznámka autora Denis Kindl), který to posunul doprava na Pospece (pozn. Tomáš Pospíšil), ten mi ho vrátil a já už to dával do prázdné brány,“ líčil v kabině premiérový zásah mezi dospělými mládežnický reprezentant.

Přesná trefa mohla rozhodnout vyrovnaný duel na přerovském ledě, domácí Zubři vedení exzlínským koučem Robertem Svobodou si nakonec vynutili gólem v power play prodloužení. V závěru nastaveného času Kubiš a spol. dali vítězný gól po střele Michala Gaga. „Cením so toho, že jsem dostal důvěru i v prodloužení. Budu se snažit důvěru trenérů, oplatit co nejlepšími výkony. První gól je skvělý počin a navíc jsem byl vyhlášen nejlepším hráčem týmu. Cením si toho a děkuji klukům, že mi pomohli k výhře,“ řekl po zápase čtvrtý nejproduktivnější hráč juniorské extraligy.

Lukáš Heš naskočil do kabiny A týmu ne zrovna v nejlepší době. Mužstvu se nedaří, podává kolísavé výkony a pohybuje se na hraně postupu do předkola play off. První zápas odehrál proti Litoměřicím, přitom před rokem ještě nastupoval za dorost. “Samozřejmě se jedná o skok. Mužský hokej je tvrdší, rychlejší, dohrávají se osobní souboje, ale vstup mezi muže byl v pohodě. Škoda, že premiérový zápas proti Litoměřicím nebyl vítězný,“ uvedl mladý útočník, který v příštím týdnu oslaví plnoletost.

O svém dalším herním programu zatím nemá bližší zprávy. „Nevím, určitě chci hrát za áčko a pomoci hlavně juniorce, kde máme silný tým. Můžeme to dotáhnout v play off hodně daleko a nebojím se říci, že vybojovat i titul. Máme silný ročník. Škoda, že nám nevyšlo pár zápasů na začátku soutěže, kde jsme ztratili dobře rozehrané duely,“ řekl Lukáš Heš optimisticky k výhledu do dalšího průběhu sezony.

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY