čtvrtek 08. srpna 2013 | Zlin Press - Roman Ordelt

Trenér PSG Rostislav Vlach: Na začátky přípravy vyzkoušíme mladé hráče

Úřadující vicemistři z PSG Zlín sehrají devátý den po začátku přípravy na ledě úvodní přípravný zápas nové sezony. Na ledové ploše PSG arény se utkají ve čtvrtek 8. srpna v 18 hodin se slovenským extraligovým týmem HK 36 Skalica. Berani zahájí šňůru jedenácti zápasu přípravy převážně s týmy ze Slovenska před startem extraligové sezony. „Na začátku přípravy dostanou šanci junioři. Vyzkoušíme mladé hráče v zápasovém zatížení. Proti Skalici budeme hrát na čtyři kompletní pětky, v brance se představí Libor Kašík,“ uvedl Rostislav Vlach, první trenér PSG Zlín. Zápasový půst pro zlínské fanoušky trval přesně 109 dní, tolik času uplynulo od nezapomenutelného rozhodujícího sedmého finále extraligy. Hokejový půst končí!

Hokejisté PSG Zlín mají za sebou úvodní týden přípravy na ledě, který byl zaměřen na postupné zapracování do tréninkové zátěže. Hokejoví Berani střídali trénink na ledě s s posilovnou, kde kladli důraz na odrazovou sílu. „Na začátek přípravného období to byla dostatečná příprava. Kluci mají novou výstroj, nové brusle a potřebují čas si vyzkoušet nové věci. Od druhého týdne se připravujeme již dvoufázově, čekají nás postupně přípravné zápasy a celá příprava je už náročnější. Věříme, že umoudří počasí a tropická horka pominou. Kvalita ledu není špatná, ráno je to lepší, ale odpoledne už horší,“ řekl Rostislav Vlach, první trenér PSG Zlín. Šéfa zlínské střídačky těší fakt, že po zdravotní stránce až na nemocného Tomáše Fořta jsou všichni hráči v pořádku. „Nikdo zatím nehlásil žádný větší problém, pouze drobné oděrky nebo naražení,“ pověděl Vlach.

Právě přípravné zápasy jsou ideální příležitostí vyzkoušet odchovance juniorského věku nebo hráče na zkoušku. Jedním z nich je i rodák z Nitry Daniel Štumf, který přišel do Zlína na třítýdenní zkoušku. „Rozhodně to není špatný hokejista, technicky je velmi dobře vybavený. Uvidíme, jak se ukáže na ledě při zápasovém zatížení. Na začátku přípravy dostanou šanci i junioři, každopádně  s jejich přístupem a morálkou v tréninku jsme velmi spokojeni,“ řekl Vlach. Zatímco na začátku druhého týdne přípravy na ledě se do tréninku zapojili junioři Lukáš Buchta s Pavle Sedláčkem, na týdenní zkoušku do prvoligové Třebíče odešel mladý obránce Michael Janota. „Chtěli ho vidět na ledě. Pro budoucnost našich juniorů je velmi příznivé případné umístění v seniorském týmu z první ligy. Uvidíme, jak se chytne. Každopádně po týdnu přípravy v Třebíči se vrátí a bude poté trénovat opět ve Zlíně,“ upřesnil Vlach.

Berani si pozvali na úvodní přípravný zápas slovenský tým HK 36 Skalica. Záhorci skončili v loňském ročníku slovenské extraligy v základní části na pátém místě, ve čtvrtfinále play off padli v sedmém rozhodujícím zápase s týmem Piešťan. Mužstvo Skalice trénuje od letošního léta Josef Turek, v předloňské sezoně asistent Rostislava Vlacha v PSG Zlín. „Po loňské sezoně výrazně obměnili hráčský kádr. Skončila legenda slovenského hokeje Žigmund Pálffy a přišli noví hráči. Otázkou je, jaká bude současná kvalita mužstva. Skalica měla vždy kvalitní tým, který hodně bruslí s řadou šikovných hokejistů, kteří jsou technicky na výši. Jedná se o úvodní přípravu na ledě v nové sezoně a zřejmě kvalita hry nebude vysoká, i když se necháme překvapit. Budeme hrát na čtyři kompletní pětky, v brance se představí Libor Kašík. Každopádně vyzkoušíme mladé hráče,“ uzavřel Rostislav Vlach.

Sestava PSG Zlín v zápase se Skalicí: Kašík (Horčička) - Marušák, Valenta, Zámorský,Kotvan, Matějíček, Urbanec, Buchta, Horák - Balaštík, Holík, Köhler - Honejsek, Popelka, Veselý - Jurík, Čech, Štumpf - Ondráček, Melenovský, Sedláček.

Informace pro diváky! Vstupenky v jednotné ceně 30 Kč lze zakoupit na PSG aréně v prostředním vchodu a dále ve vchodě nad schody na pravé straně PSG arény - známá jako šatna veřejného bruslení. Celková kapacita arény je omezena, čítá celkem 550 míst, 420 míst k sezení a 130 míst k stání. Řiďte se prosím pokyny bezpečnostní agentury.

Skalica v úterý sehrála úvodní přípravný zápas nové sezony. Na domácím ledě prohrála s týmem Francie do 23 let 2:4 po třetinách 1:1, 1:0, 0:3. Není bez zajímavosti, že Berani se utkají v letošní přípravě se Skalicí hned třikrát, druhý duel se odehraje za týden na Rona Cupu v Trenčíně, potřetí se oba soupeři střetnou 29. srpna ve Skalici.

Hráčský kádr HK 36 Skalica v přípravném období 2013/2014:
Brankáři: Miroslav Lipovský, Patrik Romančík, Patrik Rybár, obránci: Jindřich Barák, Martin Gründling, Nikolas Ketner, Lukáš Kozák, Róbert Mikéska, Adrián Sloboda, Michal Srnec, Tomáš Staňo, Peter Šohajda, Peter Trška, Martin Vyrubalík, útočníci: Ronald Dvonč, Branislav Jankovič, Martin Kalináč, Andrej Kazinota, Šimon Klimčík, Dušan Klučiar, Tibor Kutálek, Miroslav Lažo, Bruno Mráz, Petr Obdržálek, Martin Pleša, Michal Romančík, Martin Sloboda, David Stieler, Michal Šátek, René Školiak.

Hlavní trenér: Josef Turek, asistent trenéra: Štefan Mega, vedoucí mužstva: Michal Růžička.


SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY