úterý 21. září 2021 | Zlin Press - Roman Ordelt

Paráda! První výhru v sezoně režírovali čtyřmi góly Köhler a výborný Kašík

Skvělý hokejový večer byl k vidění pod Ještědem zásluhou galapředstavení zkušeného útočníka Bedřicha Köhlera, který vstřelil čtyři góly! Hokejisté PSG Berani Zlín porazili v zápase 6. kola Tipsport extraligy 2021/22 druhý celek v tabulce Bílí Tygři Liberec 4:3 po prodloužení a vybojovali první výhru v sezoně. Favorizovaní Severočeši se ujali vedení na začátku druhé třetiny a těsný náskok drželi až do 45. minuty. Poté neúnavně bojující Berani obrátili vývoj utkání ve svůj prospěch, ale domácí v 52. minutě opět srovnali. Zlín si vzal vedení zpátky, ale Liberec po obrovském náporu pouhých 33 vteřin před třetí sirénou nasměroval zápas do prodloužení. V něm dokonal svůj životní večer vítězným gólem v přesilovce famózní Köhler. Výborný výkon předvedl brankář Libor Kašík, který úspěšně kryl 40 soupeřových střel. Zlín hraje v pátek 24. září doma s Karlovými Vary.

6. kolo / úterý 21. 9. 2021 / 18:00
Bílí Tygři Liberec Liberec - Berani Zlín Zlín
3:4p
(0:0, 1:0, 2:3 - 0:1)
Branky a nahrávky: 21. min Filippi (Melancon), 52. Záborský (Filippi), 60. Gríger (M. Ivan) - 45. Köhler (T. Mikúš, Matyáš Hamrlík), 47. Köhler (Fořt), 52. Köhler (R. Veselý, P. Sedláček), 65. Köhler (Trška, T. Mikúš). Rozhodčí: Pražák, T. Veselý - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 3:2, navíc Filippi (Liberec) na 10 minut. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3 217. Střely na branku: 43:29. Zblokované střely: 12:4. Hity: 6:4. Vhazování: 47/68 (69%) -21/68 (31%). Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3, 3:3, 3:4.

Bílí Tygři Liberec: J. Pavelka - Melancon, Šmíd (A), Štibingr, Vitásek, M. Ivan, Derner - Gríger, Filippi, Birner (A) - Faško-Rudáš, Klepiš, Záborský - M. Zachar P. Jelínek (C), Ordoš - Šír, A. Najman, Rychlovský. Trenéři: P. Augusta, J. Kudrna, Láska.

Berani Zlín: Kašík - Suhrada, Trška, Dluhoš, Žižka, R. Černý, M. Novotný, Matyáš Hamrlík - Kubiš (A), Fořt (C), T. Mikúš - Šlahař, Fryšara, Köhler (A) - R. Veselý, Hejcman, Sebera - Dobiáš, P. Sedláček, Karafiát. Trenéři: R. Svoboda, Martin Hamrlík, Hrazdira.

Bílí Tygři začali zostra a hned v úvodu vyzkoušel pozornost gólmana Kašíka z levého křídla Ordoš. Poté se snažil zblízka usměrnit kotouč do branky domácí kapitán Jelínek. Severočeši hráli hned ve 3. minutě úvodní přesilovou hru, když Kašík vyjel z vymezeného prostoru za brankou a vyfasoval dvě minuty. Domácí byli v koncovce nepřesní, vedle mířili Klepiš a Birner. Střelecký účet duelu se mohl otevřít v 6. minutě, liberecký brankář Pavelka namazal puk na hůl Sebery, který bohužel netrefil ve vysoké rychlosti prázdnou svatyni. V 9. minutě zahrozili před Kašíkem slovenští forvardi v barvách Liberce, nejdříve Záborský nadvakrát z bezprostřední blízkosti nevyzrál na strážce zlínské branky a v dorážce neuspěl ani Faško-Rudáš. Pořádně zahřmělo i na druhé straně, ale Fryšara po příhře zpoza branky Pavelku nepřekonal. Svižný hokej pokračoval i v dalších minutách, střelci zůstali při chuti, ale oba brankáři udrželi čisté konto do první sirény.

Bílí Tygři zahájili druhou periodu raketově a po 21 vteřinách se ujali vedení. Filippi vystřelil z ostrého úhlu a kotouč skončil pod horní tyčkou za překvapeným Kašíkem v síti - 1:0. Tygři po vedoucím gólu přepli na vyšší rychlostní stupeň a před zlínským brankovištěm bylo pořádně horko. Na Kašíka pálili Birner, Faško-Rudáš, ale skóre se nezměnilo. Na zlínské straně nebezpečně vystřelili Mikúš a nový muž v sestavě Veselý. V polovině zápasu promarnil velkou šanci Köhler, když před Pavelkou nezpracoval kotouč a k zakončení se nedostal. Až ve 32. minutě dostali možnost hrát početní výhodu i Berani po prohřešku Klepiše. Hostům přesilovka vůbec nevyšla, za povšimnutí stála jen střela Šlahaře. Naděje na body pro hosty držel výborný Kašík, ve 35. minutě se prodral před zlínskou klec Najman, jenže bekhendovou kličkou na brankáře hostů nevyzrál. Zlínu nevyšla ani druhá přesilovka v těsném sledu. Zvýšení těsného náskoku před závěrem druhé třetiny odmítl Faško-Rudáš, když nastřelil jen vyjetého Kašíka.

Zlínští přežili na začátku třetí třetiny bez újmy na skóre oslabení, i když Kašík byl v nepřetržitém ohni střel a vylámali si něm zuby Ordoš a Záborský. Poté Berani předvedli nečekaný obrat a během půldruhé minuty šli dvěma góly do vedení. Ve 45. minutě Pavelka neudržel ránu Matyáše Hamrlíka a odražený kotouč doklepl do sítě pohotový Köhler - 1:1. Za 98 vteřin hosté poprvé v zápase vedli, Tygři zaváhali ve středním pásmu a rychlé přečíslení dva na jednoho zakončil přesnou ránou Köhler - 1:2. Závěr základní hrací doby byl jen pro silné nervy. Severočeši v 52. minutě vyrovnali stav, když slovenský forvard Záborský se poprvé trefil v české extralize - 2:2. Odpověď Beranů přišla za pouhých 32 vteřin a třetí gól v zápase vsítil Köhler, když si najel na přihrávku Veselého a zblízka prostřelil Pavelku - 2:3. Bílí Tygři si poté vytvořili velký tlak s dvakrát hosty zachránila tyč po střelách Filippiho a Šmída. Domácí sáhli necelou minutu ke hře bez brankáře a 33 vteřin před třetí sirénou vyrovnali. Z obrovského závaru skóroval zásahem ze vzduchu Gríger - 3:3. Gól nakonec posvětil až videorozhodčí.

Infarktová koncovka nakonec došla až do prodloužení. Bonusový bod spálil Filippi a stejný hráč nabídl Beranům poté přesilovku. A Zlín již využil v čase 64:38 minuty vítězným gólem. Ten vstřelil hrdina večera Köhler, který si zapsal čtvrtý gól v zápase - 3:4!

Nejlepší hráči: Tomáš Filippi - Bedřich Köhler.

Ohlasy trenérů

Patrik Augusta (hlavní trenér Bílí Tygři Liberec): " „Se vší úctou k soupeři a jeho bojovnosti si myslím, že jsme si zápas prohráli sami. Šancí jsme měli spoustu, stejně jako v předešlých utkáních jsme však byli málo produktivní. Nemůžu říct, že by to byla smůla. Jsou pasáže, kdy dominujeme a hrajeme velice dobře. Poté jsou ale naopak chvíle, kdy jsme strašně lehkovážní. Víme, že hokej umíme. Když budeme dobře pracovat, tak se nám to vrátí."

Robert Svoboda (hlavní trenér PSG Berani Zlín): "Pro nás je to v současné situaci obrovské povzbuzení, protože jsme ve strašně těžké situaci. Dnes nám chybělo pět hráčů ze základní sestavy. Pro nás je to fantastický zisk bodů. Vstup do zápasu jsme zvládli, domácí obrovský tlak včetně přesilové hry a Libor Kašík nás podržel v inkriminovaných situacích. Před třetí třetinou jsme si říkali, že musíme více střílet a kluci si to vzali k srdci. Byli jsme 33 vteřin od tříbodové výhry, což by bylo nejvíc, ale bereme i dva body.“

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY