čtvrtek 29. prosince 2022 | Zlin Press - Roman Ordelt

Závěr roku nevyšel. Berani v Třebíči vedli, ale poté rozhodly ve prospěch Horácké Slavie přesilové hry

Hokejisté PSG Berani Zlín prohráli v zápase 33. kola Chance ligy 2022/23 na ledě týmu SK Horácká Slavia Třebíč 2:3 a vyšli v závěrečném utkání kalendářního roku bodově naprázdno. Přitom svěřenci hlavního trenéra Miloše Říhy se ujali na začátku druhé třetiny vedení, ale domácí ještě před druhou přestávkou strhli zápas góly z přesilovek na svou stranu. Třetí trefu přidali opět z početní výhody ve 47. minutě. Berani se ještě nadechli k náporu, dali kontaktní gól a v samotném závěru základní hrací doby sahali po bodu. Bohužel gól nepadl, a tak Třebíč nadále kraluje v domácím prostředí. Ze sedmnácti soubojů prohrála pouze jednou! Utkání jednoznačně rozhodly přesilové hry. Zlínští dále doplatili na špatnou koncovku a častá vyloučení. Branky dali Petr Mrázek a Tadeáš Talafa. V obraně nastoupil premiérově odchovanec Vlastimil Hefka z druholigového Vyškova a na lavičce byl připraven druhý brankář David Honzík z Nitry. Zlín je v tabulce na desátém místě a v dalším kole hraje ve středu 4. ledna doma s Litoměřicemi.

3:2
(0:0, 2:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 32. min Bořuta (Ferda), 40. M. Furch (Šilhavý), 50. Bittner (Bořuta, Dočekal) - 21. P. Mrázek (Honejsek, Gazda), 55. Talafa (D. Kindl). Rozhodčí: Skopal, Čáp - Roischel, Roupec. Vyloučení: 4:8. Využití: 3:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 661. Střely na branku: 29:30. Zblokované střely: 9:8. Bloky: 7:8. Vhazování: 28/57 (49%) - 29/57 (51%). Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2.

SK Horácká Slavia Třebíč: Jekel - Tureček, Bořuta, Kříž, L. Forman, M. Furch, Poizl, Fajmon - Psota, Bittner (C), Dočekal (A) - Ferda (A), D. Michálek, Holec - Krliš, Šilhavý, Vodný - M. Novák, Matyáš Svoboda, E. Meluzín. Trenéři: Pokorný, Barvíř, Dolníček, Odehnal.

Berani Zlín: Huf - Gazda, Talafa, Suhrada, M. Novotný, M. Zbořil, A. Burian, Hefka - P. Mrázek, Honejsek, P. Sedláček - Z. Sedlák, D. Kindl, Luža - Kubiš (C), Hejcman, J. Ondráček (A) - Köhler (A), Zabloudil, Frömel. Trenéři: M. Říha mladší, Horák, Horčička.

Zápas začal v rychlém tempu a hned v první minutě zahrozili Berani, do zakončení se dostal Sedláček a pozornost třebíčského brankáře Jekela vyzkoušel dále Gazda. Horácká Slavia poprvé vystřelila na gólmana Hufa ve 3. minutě po ráně Bořuty, ale kotouč byl zblokován. Domácí se dostali do slibné šance v 5. minutě, střela obránce Kříže poskakovala před Hufem a neujala se ani teč Ferdy. V polovině třetiny se uvedl tečí kapitán Bittner, naštěstí Huf vyrazil do bezpečí. V 11. minutě se prodíral třebíčský rodák Kubiš před domácí bránu a exzlínský bek Bořuta zatáhl za záchrannou brzdu. Hosté v útočném pásmu kombinovali, kotouč šel od Köhlera přes brankoviště na Honejska, ale Jekel se rychle přesunul a předvedl skvělý zákrok. Hosté úvodní přesilovku nevyužili a po prohřešku Hejcmana hráli početní výhodu premiérově i domácí. V zakončení neuspěli Dočekal, Psota a Michálek, kteří narazili na výborného Hufa. V 16. minutě jel Honejsek sám v úniku na domácí bránu, předvedl kličku do bekhendu, jenže kotouč zastavil gólmanský beton. I přes pohledný hokej se diváci nedočkali v úvodní třetině branky.

Zlín vstoupil i do druhé třetiny velmi aktivně a po 54 vteřinách od zahájení hry otevřel střelecký účet. Honejsek naznačil střelu, přihrával před třebíčskou svatyni, kde si najel Mrázek a umístěnou střelou překonal Jekela - 0:1. Berani měli více ze hry a postupem času převzali otěže utkání. V 25. minutě pálil Suhrada a vzápětí z prostoru kruhu Gazda. Horácká Slavia se dostávala s obtížemi do útočného pásma, zlínští hokejisté zahustili střední pásmo a hráli pozorně v defenzivě. V polovině utkání předvedl parádní individuální akci Psota. Projel celým kluzištěm, mířil pod horní tyč, jenže Huf nadále držel čisté konto. Třebíč se postupem času probudila a vynutila si faul juniora Buriana. Domácí druhou přesilovku v utkání využili a srovnali stav ve 32. minutě. Rychlík Ferda objel bránu a dojíždějící Bořuta usměrnil kotouč do prázdné klece - 1:1. Tlak domácích narůstal, z mezikruží vypálil Psota a pouze zásluhou výborného Hufa se skóre nezměnilo. Třebíč šla poprvé do vedení v závěru druhé dvacetiminutovky zásluhou další využité přesilovky. Slavia uzamkla soupeře v obranném pásmu, nejdříve se neprosadil v koncovce dvakrát Krliš, poté se domácí přece jen dočkali. Po vyhraném vhazování zaplula ve 40. minutě pumelice obránce Furcha od modré čáry až do zlínské sítě - 2:1.

Berani prahli po vyrovnání, na začátku třetí třetiny promáchl kotouč ve slibné příležitosti Sedláček a Ondráček nastřelil jen gólmana. Třebíč udeřila potřetí v přesilové hře v 47. minutě a odskočila do dvoubrankového vedení. Hodně aktivní Bittner se nejdříve zastřeloval, ale na třetí pokus již byl úspěšný, když střelu Bořuty od modré čáry úspěšně tečoval do sítě - 3:1. A vzápětí mohlo být ještě hůře. Domácí šli do rychlého přečíslení dva na jednoho a Holec byl blízko gólu. Zlínští se nevzdali a v 50. minutě ostře pálil Zbořil při početní výhodě, Jekel však skvěle zasáhl. Hra se poté vyostřila a trestná lavice téměř nevychladla. V 52. minutě se prosmýkl mezi obránci Sedlák, ale místo kotouče skončil v síti jen hostující forvard. Kubiš a spol. se přece jen dočkali kontaktního gólu a zdramatizovali závěr základní hrací doby. Mladík Talafa vypálil v 55. minutě po ose od modré čáry a tvrdá střela skončila v síti - 3:2. Berani sáhli v závěru k power-play, kotouče létaly kolem Jekela jako u Verdunu, ale kýženého vyrovnání se po pokusech Gazdy a Kindla již nedočkali.

Nejlepší tři hráči PSG Berani Zlín podle www.beranizlin.cz: Daniel Huf, Tadeáš Talafa, Denis Kindl.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Barvíř (asistent trenéra SK Horácká Slavia Třebíč): "Jsme velmi rádi za tři body a spokojeni s předvedenou hrou. Zlín je po změně trenéra velmi silný v ofenzivě a nebyl líný na krok. My jsme zase měli sestavu postavenou trochu jinak a odvedli jsme skvělý disciplinovaný defenzivní a obětavý výkon, který nás dovedl ke třem bodům. Pomohli jsme si třemi přesilovkami, což je skvělé. Věděli jsme, že to bude o prvním gólu, který jsme ale inkasovali. Asi pět minut po tomto gólu jsme byli trošku v útlumu a dostali jsme se pod tlak. Nakopla nás vyrovnávací branka z přesilové hry. Zaslouženě jsme získali tři body."

Miloš Říha mladší (hlavní trenér PSG Berani Zlín): "První třetinu jsme hráli velice dobře. Vytvořili jsme si tři gólové situace, které jsme bohužel neproměnili a třetina skončila bez branek. Něco jsme si k tomu v kabině řekli a úvod druhé třetiny byl jednoznačně v naší režii určitě i zásluhou vstřelenému gólu. Změnili jsme rozestavení hráčů a zaslouženě jsme vedli. Bohužel jsme neodskočili na rozdíl dvou branek. Po prvním vyloučení a následně inkasovaném gólu jsme zbytečně znervózněli. Nevím, z jakého důvodu jsme změnili hru. Bohužel domácí vstřelili druhý gól, což určilo ráz zápasu. Ve třetí třetině jsme soupeře zatlačili a v power – play jsme sahali po bodu. Byly tam dvě situace, kdy nám to tam mělo padnout. Bohužel se tak nestalo a nemáme být s čím spokojeni. Těžko se to hodnotí, neboť při hře pět na pět jsme byli lepším týmem. Zápas rozhodlo to, že domácí vstřelili branky v přesilových hrách, zatímco my ne."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY