středa 18. ledna 2023 | Zlin Press - Roman Ordelt

Zlín porazil lídra ligy na kolena! Rozhodly dva slepené góly v první třetině a bezchybný výkon Hufa

Skvělý zápas odehráli hokejisté PSG Berani Zlín v 39. kole Chance ligy 2022/23. Na ledě vedoucího týmu soutěže HC RT TORAX Poruba 2011 vyhráli 2:0, když vynulovali lídra první ligy a zásluhou výborného výkonu gólmana Daniela Hufa neinkasovali ani jeden gól. Berani navázali na předchozí velmi dobrý výkon v domácím duelu s Frýdkem-Místek a připsali si opět na své konto tříbodovou výhru. Svěřenci trenéra Miloše Říhy rozhodli o výhře dvě brankami v rozmezí 38 vteřin během první třetiny. Poruba se nevzdala a od druhé třetiny si vytvořila převahu, kterou však nedokázala vyjádřit gólově. Huf pochytal celkem 38 střel ostravského týmu a podruhé v letošní sezoně vychytal čisté konto. Branky dali Petr Kratochvíl a Tomáš Pospíšil. Berani poskočili v tabulce na jedenácté místo a na předkolo play off ztrácí již pouhé dva body. Zlín začne poslední čtvrtinu základní části v sobotu 21. ledna v Kolíně.

39. kolo / středa 18. 1. 2023 / 17:30
HC RT TORAX Poruba 2011 Poruba - Berani Zlín Zlín
0:2
(0:2, 0:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 10. Kratochvíl (Suhrada, Gazda), 11. T. Pospíšil (M. Zbořil). Rozhodčí: Kubičík, Vrba - Kučera, Peluha. Vyloučení: 2:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 767. Střely na branku: 38:23. Zblokované střely: 21:12. Bloky: 12:21. Vhazování: 26/46 (57%) - 20/46 (43%). Průběh utkání: 0:2.

HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš - T. Voráček, Klimíček, Lemcke, L. Doudera, A. Sedlák, Mlčák - Bernovský, Vachovec (C), Gřeš - Karafiát, Roman Pšurný (A), Šlahař - Hrníčko, Střondala, Christov - Häring, Toman, Brodek. Trenéři: Režnar, Suchánek, Šafránek.

Berani Zlín: Huf - Gazda (A), Husa, M. Zbořil, Suhrada, Talafa, M. Novotný, Riedl - Z. Sedlák ml., D. Kindl, Kratochvíl - P. Mrázek, Hejcman, Kubiš (C) - P. Sedláček, Gago, Köhler (A) - T. Pospíšil, Luža, L. Heš. Trenéři: M. Říha ml., Z. Sedlák, Horák, Horčička.

Zlínští hokejisté bez zraněného Honejska začali aktivně a již ve 2. minutě se rozezněla za brankářem Poruby Dolejšem tyčka po střele Novotného od modré čáry. Berani hráli ve 3. minutě úvodní přesilovou hru, když za katr odešel domácí forvard Christov. Dvakrát zahrozil Kratochvíl, strážce porubské svatyně si poradil i s následnou dorážkou. Do zahřívací teploty se dostal i zlínský brankář Huf, který kryl pokusy Voráčka a Gřeše. Zlínští se ubránili oslabení, když se střelou Christova si Huf poradil. Střelecký účet zápasu se otevřel v 10. minutě. Rána Suhrady byla zblokována, ke kotouči se dostal před kruhem Kratochvíl a jeho rána se zastavila až v porubské kleci - 0:1. Berani přidali za pouhých 38 vteřin druhý gól, Zbořil přesnou přihrávkou našel před modrou čárou Pospíšila, před kterým se domácí obrana otevřela a a zkušený forvard zamířil přesně k levé tyčce - 0:2. Hosté dobře bránili, zatímco zaskočeným Ostravanům se nedařil přechod přes střední pásmo. V 17. minutě byl ve slibné příležitosti Gřeš, před brankovištěm ještě číhal kapitán Vachovec, ale Berani slibný dvougólový náskok uhájili až do první sirény.

Poruba začala druhou třetinu tlakem, pumelice Voráčka letěla těsně vedle tyčky, střelecké pokusy si zapsali Doudera a Hrníčko, Huf byl na místě i po kombinaci zlínských odchovanců Šlahaře s Romanem Pšurným. Berani poté prožili krušné chvíle, neboť trestnou lavici zahřívali Köhler s Novotným a domácí promarnili 39 vteřin dlouhou přesilovku pět na tři. V koncovce neuspěli Šlahař, Hrníčko a Vachovec. Obětavě hrající Berani se ubránili bez inkasovaného gólu, všechny střely pochytal výborný Huf. V polovině utkání na něho nevyzráli opět Šlahař, Roman Pšurný a z úniku ani Vachovec. Ostravský celek zvýšil ve druhé polovině třetiny tlak, trenér Režnar zredukoval sestavu na tři útoky, ale domácí diváci se branky nedočkali. Huf nadále čaroval, zlikvidoval únik Gřeše a dělovka Adama Sedláka těsně minula zlínskou tyčku. Poruba přestřílela Berany v prostřední dvacetiminutovce v počtu střel 15:5!

Ostravané zahájili i třetí třetinu náporem. Huf se měl v bráně, co ohánět, nicméně stále držel čisté konto, velmi aktivní v koncovce byli Šlahař s Romanem Pšurným. Poruba byla blízko kontaktnímu gólu ve 49. minutě, kdy se neujala dorážka Gřeše a kotouč poté z nepřehledné situace neskončil za brankovou čárou. Berani hájili dvougólový náskok a ještě blíže k tříbodové výhře je mohla přiblížit 56. minuta. Výborně hrající Kratochvíl v nájezdu zamířil bohužel nad Dolejšovu bránu. Domácí se vzepjali k závěrečnému náporu, velkou šanci měl Christov, kotouč utekl Střondalovi a neujala se ani dorážka Šlahaře. Bezchybný Huf udržel čisté konto až do závěrečné vteřiny, Berani poprvé v sezoně porazili Porubu a srazili lídra první ligy!

Nejlepší tři hráči PSG Berani Zlín podle www.beranizlin.cz: Daniel Huf, Petr Kratochvíl, Daniel Gazda.

Ohlasy trenérů

Jiří Režnar (hlavní trenér HC RT TORAX Poruba 2011): "Škoda dalšího utkání. Připravovali jsme se a chtěli jsme všechny body udržet doma. Pouhých třicet vteřin rozhodlo o celém utkání. Nebyli jsme schopni za další dvě třetiny dát góly, což rozhodlo."

Oldřich Horák (asistent trenéra PSG Berani Zlín): "První třetina měla vyrovnaný průběh. Od druhé třetiny nás podržel skvělý brankář Huf, který předvedl výborný výkon. Měl největší podíl na vítězství, neboť Poruba nás dvě třetiny jasně přehrávala. Věřím, že týmu výhra nad lídrem soutěže dodá impuls. Jsme rádi, že si odsud odvážíme tři body. Historie se nebude ptát, jak jsme tady hráli. Hráče typu Petra Kratochvíla jsme v týmu potřebovali. Hodně nám pomáhá v útočné fázi a právě takového hráče jsme potřebovali ve hře směrem dopředu. Tato výměna nám vyšla a věříme, že se mu bude dařit i nadále."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY