pátek 07. října 2022 | Vojtěch Gargulák

V sobotu se Berani vracejí do akce, o další body budou bojovat v Přerově

Deváté kolo hokejové Chance ligy zavede zlínské Berany na led nedalekého Přerova. Povzbuzeni středečním vítězstvím nad Litoměřicemi se svěřenci Rostislava Vlacha se o další cenné body pokusí obrat domácí Zubry, kterým vstup do nové sezóny vyšel a za prvním místem v tabulce zaostávají jen o skóre. Utkání v MEO Areně začíná v sobotu od 17 hodin.

Po krušném období protkaném čtyřmi porážkami v řadě Zlíňané ve středu zabrali a teprve podruhé v sezóně vstřelili víc než jeden gól ze hry, když zdolali Litoměřice 4:1. Povzbuzeni tímto úspěchem nyní vyrazí do Přerova, kde se střetnou proti v dobré formě hrajícím Zubrům, kterým momentálně patří v tabulce druhá příčka jen o skóre za vedoucím Vsetínem. A mohlo být ještě lépe, kdyby ve středu v zápase plném obratů Přerované v závěru neztratili vedení v utkání se Šumperkem, které nakonec v prodloužení ovládli Draci. I tak ale mužstvo bývalého zlínského trenéra Roberta Svobody bralo body ze všech sedmi dosud odehraných zápasů a na domácím ledě se pokaždé radovalo z vítězství.

Proti Přerovu po letech v ostrém utkání

Soubojů se Zubry mají zlínští fanoušci v živé paměti mnoho, Proti Přerovu Berani takřka každoročně nastupují v rámci předsezónní přípravy. A jinak tomu ostatně nebylo ani letos, kdy v rámci ZUBR Cupu v MEO Areně po solidním výkonu zvítězili 2:1. K nalezení ligových střetnutí těchto soupeřů bychom však museli hledat v daleké historii. Naposledy se obě mužstva ve stejné soutěži potkala v sezóně 1979/80, Gottwaldov tehdy poslední zápas v Přerově prohrál 2:5. Přesto však o pár měsíců později tým pod vedením trenérů Kožely s Maršíkem slavil postup do nejvyšší soutěže.

Hanácké mužstvo se zlínskou stopou

Přerov hraje první ligu od roku 2015 a zatím pokaždé s výjimkou covidové sezóny 2019/20, kdy bylo play-off zrušeno, dokráčel do čtvrtfinále. V minulé sezóně v něm vypadl po těsné sérii s jihlavskou Duklou, během léta však Zubři posílili a v nové sezóně se budou chtít dostat ještě dál. Pomoci se jim k tomu pokusí i množství hráčů, kteří v minulosti působili ve Zlíně, nejvýraznější novou tváří v Přerovské kabině je dlouholetý útočník Beranů a extraligový šampion Zdeněk Okál. Ten se na Hané potkal také s dalšími zlínskými odchovanci Tomášem Kudělkou a Jiřím Goišem, starty v dresu s Beranem na hrudi mají na kontě také Jakub Svoboda, Robert Černý, Jan Svoboda, Matouš Kratochvil a Antonín Pechanec.

Zkušenosti z Přerova mezi Berany

V době extraligového působení Beranů mezi oběma kluby fungovala efektivní forma spolupráce a tak si v barvách Zubrů zahrála celá řada současných opor zlínského A-týmu. Patří mezi ně brankáři Libor Kašík a Daniel Huf, útočníci Jiří Ondráček, Michal Gago, Petr Mrázek, Pavel Sedláček a Darek Hejcman a obránci Jiří Suhrada, Daniel Gazda, Martin Novotný a Mikuláš Zbořil, který je dokonce přímo přerovským odchovancem a dodnes na Hané žije.


„Na zápas se těším, hlavně proto, že pak nebudu muset nikam cestovat, ze zimáku na byt to mám asi pět minut. Doufám, že přijde hodně lidí, čeká nás těžký zápas, ve kterém budeme chtít navázat na středeční výkon proti Litoměřicím a přivézt si tři body. S klukama z Přerova se samozřejmě znám, jsme v kontaktu. Už jsem si proti nim zahrál loni za Frýdek a všechno proběhlo v přátelském duchu, takže věřím, že to tak bude i teď a na ledě se nepozabíjíme“

Mikuláš Zbořil, obránce PSG Berani Zlín

Koho sledovat v dresu soupeře?


Tomáš Kudělka, obránce (35)

Vytáhne se zkušený obránce proti mateřskému klubu?

V pětatřiceti letech patří k nejzkušenějším hráčům v přerovské sestavě a v letošní sezóně ukazuje, že má mužstvu stále co nabídnout. Obránce Tomáš Kudělka s hokejem začínal ve Zlíně, své první zápasy za A-tým odehrál v mistrovské sezóně 2003/04. O rok později si účastníka mládežnických mistrovství světa na draftu NHL vybrala Ottawa, během pěti let v zámoří se ale do nejlepší ligy světa neprosadil. Po návratu do Evropy si zahrál extraligu za Pardubice, Vítkovice a Chomutov, působil také ve Finsku, Francii a mezinárodní EBEL lize.
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY