sobota 08. října 2022 | Zlin Press - Roman Ordelt

Zlín podruhé v řadě vyhrál, v prodloužení dal vítězný gól na přerovském ledě Pavel Sedláček

Hokejisté PSG Berani Zlín vyhráli v zápase 9. kola Chance ligy 2022/23 na ledě týmu HC ZUBR Přerov 2:1 po prodloužení a připsali si druhou výhru v řadě. Kubiš a spol. se zvedají a začínají sbírat důležité body. Po předchozí sérii čtyř proher porazili v týdnu Litoměřice a nyní zdolali i nebezpečný Přerov vedený exzlínským koučem Robertem Svobodou. Oba týmy v předchozích letech spolupracovaly a nyní se po sestupu Beranů z nejvyšší soutěže utkaly v soutěžních zápase po dlouhých dvaačtyřiceti letech. Nové derby přineslo vyrovnaný souboj a pouze dva góly v základní hrací době. Berani šli do vedení na začátku druhé třetiny, Přerov vyrovnal ve 37. minutě. Svěřenci Rostislava Vlacha byli v prodloužení šťastnějším týmem a vstřelili vítězný gól v 63. minutě. Branky dali Petr Mrázek a vítěznou trefu zařídil Pavel Sedláček. Zlín hraje v dalším kole již v pondělí 10. října, doma přivítá od 17:30 hodin pražskou Slavii.

9. kolo / sobota 8. 10. 2022 / 17:00
HC ZUBR Přerov Přerov - Berani Zlín Zlín
1:2p
(0:0, 1:1, 0:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 37. min T. Doležal (Jakub Svoboda) - 21. P. Mrázek (P. Sedláček), 63. P. Sedláček (Gazda). Rozhodčí: Bejček, Jaroš - Vašíček, T. Kučera. Vyloučení: 4:3, navíc T. Pospíšil (Zlín) na 5 minut a do konce utkání. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2 246. Střely na branku: 40:39. Zblokované střely: 7:11. Bloky: 11:7. Vhazování: 34/66 (52%) - 32/66 (48%). Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

HC ZUBR Přerov: Klimeš - R. Černý, Kudělka (A), Chroboček, Gréč, Krisl (C), Ševčík, T. Hanák - T. Doležal (A), M. Kratochvil, Jakub Svoboda - Březina, Pechanec, Jan Svoboda - Goiš, Macuh, Okál - Indrák, Ministr, Dobša. Trenéři: Robert Svoboda, Dočkal.

Berani Zlín: Huf - M. Zbořil, Suhrada, Gazda, Husa, N. Novotný, Talafa - P. Mrázek, P. Sedláček, D. Kindl - J. Ondráček (A), Honejsek, T. Pospíšil - Illéš, Hejcman, Köhler (A) - Frömel, Gago, Kubiš (C). Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík, Horák, Horčička.

Přerov vyrukoval na Zlín s gólmanem Klimešem, který se postavil do brány v rámci střídavých startů z extraligových Vítkovic. Berani zahrozili hned ve 2. minutě, kdy se po křídle dostal do zakončení z prostoru kruhu Honejsek, poté zkoušel pozornost Klimeše kapitán Kubiš. Brankář Huf poprvé úspěšně zasahoval ramenem ve 3. minutě po střele Doležala. Hra byla vyrovnaná, v polovině úvodní třetiny pálil po chybě v domácí rozehrávce Ondráček, na druhé straně se hnal do koncovky Macuh. Hosté dostali v 11. minutě po faulu Černého možnost hrát úvodní přesilovou hru, ale do důrazné koncovky se nedostali. Za povšimnutí stojí jen dorážka Köhlera. Zubři se připomněli v 15. minutě po jedovaté střele Březiny. Zlínští měli po faulu Okála možnost složit v početní výhodě reparát, ale příležitosti Kindla a Husy gólovou radostí neskočily. Oba gólmani drželi do první sirény drželi čisté konto. Ani jeden tým neměl výraznější převahu, více držení kotouče měli na holích zlínští hráči. Hra se odbývala především ve středním pásmu a obě mužstva sázela na kvalitní defenzivu.

Zlín měl raketový nástup do druhé třetiny a za pouhých patnáct vteřin od úvodního vhazování se ujal vedení. Kratochvil ztratil za brankou kotouč a Mrázek překonal po střele švihem z prostoru kruhu Klimeše - 0:1. Ve 24. minutě se prodral Pechanec před Hufa, ale naštěstí pro hosty trefil pouze beton hostujícího gólmana. Obě mužstva přitvrdila v osobních soubojích, Zubři prahli po srovnání stavu, v polovině duelu se dostali do zakončení Doležal, Matouš Kratochvil a Pechanec. Na druhé straně rychlý zlínský brejk zastavil obránce Černý, když Mrázek se už chystal ke střelbě. Přerov pookřál v první přesilové hře, ale Huf odolal všem střelám Zubrů. Nejblíže gólu byl ve 33. minutě Březina, jenže pálil vysoko nad. Berani tak potvrdili statistiky nejlépe bránícího týmu oslabení v první lize. Ve 35. minutě se blýskl skvělou individuální akcí Gazda, objel Klimešovu svatyni a nakonec zakončoval do Klimešových betonů. Přerov po zásluze vyrovnal v 37. minutě, hosté byli nedůslední v rozehrávce, puku se zmocnil Jakub Svoboda a po rychlém brejku Doležal přesnou ránou vymetl pavučiny v levém růžku Hufovy brány - 1:1. Zubři mohli přidat vzápětí i druhý gól. Nebylo jim přáno podobně jako pár vteřin před druhou sirénou, kdy Huf podržel svůj tým po střele Jakuba Svobody.

Pechanec spálil ve 43. minutě velkou šanci, když netrefil z úhlu odkrytou zlínskou svatyni a ideální pozici prováhal i Jan Svoboda, jehož střela byla zblokována. Podruhé se stejný domácí forvard ocitl ve 48. minutě, Huf tvrdou ránu zneškodnil. Přerov hrál od 49. minuty pětiminutovou přesilovku a měl velkou příležitost jít poprvé v utkání do vedení. V zakončení byl Doležal, ale Huf prostor u tyčky uzavřel. Berani se ubránili dlouhé výhodě Zubrů. Už při rovnovážném počtu hráčů na ledě vyslal v 55. minutě jedovatou střelu Okál, Huf se štěstím kotouč vyrazil. A protože Illéš krátce před koncem základní hrací doby nestrhl vedení na zlínskou stranu, zápas dospěl do prodloužení.

Na začátku nastavení zahrozil Köhler, ale rozhodující gól padl v čase 62:08 minuty. Berani šli do přečíslení tři na dva, Gazda soupeře zmátl pohybem a Sedláček se nádherně uvolnil a podél padajícího Klimeše zasunul kotouč do brány - 1:2. Zatímco Zubři dokázali bodovat v každém zápase letošní sezony, Zlín se zvedá a z posledních dvou utkání vybojoval pět bodů.

Nejlepší tři hráči PSG Berani Zlín podle www.beranizlin.cz: Pavel Sedláček, Mikuláš Zbořil, Daniel Huf.

Ohlasy trenérů

Petr Dočkal (asistent trenéra HC ZUBR Přerov): "Musíme to hodnotit ze dvou úhlů pohledu. Měli jsme naprosto špatný vstup do zápasu. Hráli jsme ustrašeně a bojácně. Soupeř nás přehrával, ukazoval nám svou kvalitu. Ve hře jsme zůstali jenom díky výbornému výkonu brankáře Klimeše. O první přestávce jsme si v kabině něco řekli a začali jsme hrát daleko aktivněji. Soupeře jsme nutili k chybám, srovnali jsme skóre, navíc jsme měli i další šance. Stejně jako náš Klimeš, i zlínský brankář Huf byl ozdobou celého zápasu. Ve třetí třetině jsme si nepomohli pětiminutovou přesilovkou, mohli jsme v ní utkání zlomit na svou stranu. Skóre po šedesáti minutách asi odpovídalo. V prodloužení jsme udělali jednu chybu, kterou soupeř potrestal. Pro diváky to byl velice atraktivní zápas. Fanoušci zaslouží velké poděkování. Byli super, hnali nás po celou dobu. Jen víc takových utkání v soutěži. Bereme bod, proti takto silnému protivníkovi jsme za něj rádi, a jedeme dál."

Juraj Jurík (1. asistent trenéra PSG Berani Zlín): "V první třetině jsme hráli velmi dobře, dařilo se nám založení útoku a drželi jsme se na puku ve třetině. Vytvořili jsme si i šance, které zůstaly bohužel nevyužity. Ve druhé třetině přišel úspěšný vstup, dali jsme branku, ale poté jsme vypadli ze zápasu. Přerov ztratil ostych, začal lépe bruslit, zatímco my jsme měli problémy s rozehrávkou a kupili chyby, z čehož pramenily šance domácích. Ve třetí třetině se hrálo ve stylu kdo dá gól, vyhraje. Nabídli jsme soupeři svou nedisciplinovaností dlouhou přesilovku, naštěstí jsme se v oslabení semkli. Hráli jsme bojovně a dali do hry ducha. V prodloužení jsme z ojedinělé šance měli štěstí, za dva body jsme rádi."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY