pátek 19. dubna 2013 | Zlin Press - Michael Kachlíř

Útočník PSG Petr Leška: Jsem rád, že si fanoušci užijí doma rozhodující sedmý zápas

Hokejisté PSG Zlína zvítězili v šestém zápase finálové série na plzeňském ledě 5:2 a srovnali stav na 3:3 na zápasy. Vynutili si nedělní sedmé utkání, ve kterém budou mít výhodu domácího prostředí. Jednu asistenci zaznamenal útočník Petr Leška. „Je to super pocit. Tak, jak každý věřil, že my doma vyhrajeme a povedeme v sérii 3:2, tak dnes každý věřil, že zvítězí Plzeň. Zápas jsme zvládli a jsme za to rádi, hlavně kvůli našim fanouškům, že si ještě jeden domácí duel užijí,“ neskrýval Leška radost z důležité výhry.

Vyrovnanost extraligy ze základní části potvrdila finálová série, která určí vítěze až v sedmém střetnutí. „Vyrovnané zápasy rozhodují malé chyby, kterých jsme my udělali méně a naopak jsme potrestali ty Plzně. Už nejde vymýšlet taktika. Hraje se oboustranně totální hokej, každý bojuje a nikdo nechce udělat chybu. Domácí byli pod tlakem a chtěli sérii ukončit. Před zápasem jsme dostali program k předávání poháru Plzni a bylo v něm napsané, že nejprve předají medaile za druhé místo a to nás taky motivovalo,“ odkryl zákulisní informaci sedmatřicetiletý hráč.

V předchozím zápase vstřelili první gól Berani, zatímco dnes jako první tým inkasovali, když v 11. minutě skóroval plzeňský kapitán Martin Straka. „V předchozích zápasech jsme první gól dali a pak prohráli. Tak jsem si říkal, že by to mohlo vyjít, i když jsem se tím spíš jenom uklidňoval,“ okomentoval Leška svoje pocity po první obdržené brance.

K obratu zaveleli v úvodu druhého dějství Jiří Ondráček s Bedřichem Köhlerem, jejichž góly padly v rozmezí 14 sekund. „Dva slepené góly nás uklidnily a naopak soupeře psychicky srazily,“ popsal Leška klíčový okamžik duelu.

Ve třetí části přidal třetí gól Zlína Milan Kostourek. Dvoubrankové vedení moravského celku smazal v 57. minutě Ondřej Kratěna. Již po 37 vteřinách získali ale Zlínští svůj náskok zpět díky povedené individuální akci Petra Holíka, jenž vymíchal brankáře Marka Mazance a bekhendovou střelou jej překonal. „Už předtím měl Jarda Balaštík šanci a mohl skórovat, ale Petr Holík to udělal fantasticky,“ pochválil Leška mladého spoluhráče. Skóre zápasu uzavřel v poslední minutě gólem do opuštěné branky Radim Tesařík.

Nelibě neslo porážku natěšené plzeňské publikum, které soupeře nevybíravě uráželo. „Nechci to dramatizovat a hanět plzeňské publikum. My ale vyjedeme na led a místo toho, aby fanoušci povzbuzovali svůj tým, tak vulgárně nadávají soupeři, ať už celkově nebo jednotlivě nám hráčům. Pak si za to celý stadion zatleská a to mně připadá trochu ujeté,“ mrzel Lešku nesportovní přístup plzeňských příznivců.
„Je super, když fanoušci povzbuzují svůj tým a atmosféra je fantastická. Tohle to ale trochu kazí,“ podotkl.

Jaký bude podle zkušeného centra rozhodující sedmý duel? „Sedmý zápas doma jsme si vybojovali tím, že jsme vyhráli základní část a uvidíme, jak dopadne. Bude to asi hodně opatrné utkání ze zajištěné obrany, které rozhodne jeden nebo dva góly. Nedokáži říct, jestli vyhraje ten lepší nebo šťastnější. Máme v týmu spoustu mladých kluků, kteří hrají perfektně celou sezonu. Titul si proto přejeme navzájem a v neděli uvidíme, kdo se stane vítězem,“ uzavřel Leška.

Petr Leška v souboji s St.Pierrem z Plzně
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY